Ny V-ballade om toppost: Profil taler i cirkler

Tidligere minister Ellen Trane Nørby nævnes som næstformand

Se et sammendrag fra begivenhederne i den dramatiske weekend, hvor Lars Løkke Rasmussen trak sig som formand for Venstre.
Følg Politik

Mens spillet om formandsposten er faldet så godt som på plads i Venstre til Jakob Ellemann-Jensens fordel, så fortsætter rumlerier i partiet.

For hvem skal være den nye nummer to?

De fleste topfolk peger på Inger Støjberg. Men Ellen Trane Nørby vil have yderligere debat internt i partiet.

Ellen Trane Nørby inden gruppemødet, hvor Løkke blev væk. Foto: Anthon Unger
Ellen Trane Nørby inden gruppemødet, hvor Løkke blev væk. Foto: Anthon Unger

Og da pressekorpset spørger hende tirsdag kort før klokken 11:30, om hun selv kan komme i spil til posten som næstformand, leverer hun en omgang udenomssnak.

- Jeg hører mange ønsker fra baglandet om, hvad det er for en profil, der skal være en del af vores ledelse. Jeg hører, at der er mange i spil. Vi har stærke profiler i Venstre, siger Ellen Trane.

- Det er ikke folketingsgruppen, som vælger Venstres ledelse. Det er landsmødet og vores knap 35.000 medlemmer, og jeg synes, at vi skal bruge tid til at finde ud af, hvordan vi stiller et rigtig stærkt hold, så vi kan bringe Venstre godt fremad, siger hun.

Løkke væk fra første møde efter opgør

Helt sikkert
Tage Petersen, der er regionsrådsmedlem i Region Syddanmark og gruppeformand for Venstre i Sønderborg byråd - Ellen Trane Nørbys lokale kreds - vil egentlig ikke blande sig i, hvem der overtager næstformandsposten. Men han siger om Ellen Trane:

- Hun er en dygtig og kompetent politiker.

- Ville hun være en god næstformand for partiet?

- Jamen, det tror jeg helt sikkert. Hun vil balancere køn og geografi, hvis nu Jakob Ellemann-Jensen bliver formand. Der vil en kvindelig næstformand fra Jylland være god, lyder det fra den alsiske Venstre-mand, som understreger, at det vigtigste nu er, at Venstre vælger et formandskab, der kan skabe ro i partiet.

Tilbage foran Venstres gruppeværelse fortsætter Ellen Trane Nørby sin cirkel-snak.

Brug for tid
- Det, jeg hører fra baglandet, er et klart ønske om, at man ikke gør det til en konkurrence om at råbe højest, eller hvem kommentatorerne synes, det er. Vi skal bruge den tid, som vi har til at tale med hinanden og respektere hinanden.

- Ser du dig selv som næstformand?

- Jeg har ikke flere kommentarer, end det jeg har sagt. Det er Venstres landsmøde, der sætter Venstres ledelse. Det er ikke folketingsgruppen.

Udskillelses-show
- Jeg synes, at vi også skal lade Venstres medlemmer komme til orde i den diskussion, som er i den kommende tid. Lytte til, hvad det er for nogle profiler, de synes, og så lade være med at gøre det til et udskillelses-show, hvor alle mulige skal stille sig op og bekende kulør den ene eller anden vej,

- Vil du gerne være næstformand?

- Vi er et stærkt parti, og det er vi qua, at vi har så mange dygtige politikere. Vi bliver kun rigtig stærke, hvis vi alle sammen står sammen, spiller hinanden bedre og tager den her diskussion internt, lyder det fra Ellen Trane Nørby.

Adskillige Venstre-topfolk havde tirsdag formiddag inden partiets første gruppemøde efter Lars Løkke Rasmussens exit ellers travlt med at pege på Inger Støjberg. Blandt Støjberg støtterne befinder blandt andet Troels Lund Poulsen, Sophie Løhde og Lars Chr. Lilleholt. Folk som støttede Lars Løkke til det sidste.

Inger Støjberg selv havde ingen kommentarer på vej ind til gruppemødet.

De folk som ikke er klar til at lukke snakken om næstformandsposten er blandt andre Martin Geertsen, Hans Andersen og Jan E. Jørgensen.

Ellen Trane Nørby har i årevis været Kristian Jensens meget, meget nære allierede under de mange armlægninger med Lars Løkke Rasmussen og hans støtter.

OVERBLIK: Mange Venstre-folk ønsker Ellemann som formand

Opbakningen til Jakob Ellemann-Jensen som Venstres næste formand blev intensiveret før gruppemøde tirsdag.

Der gik ikke længe, fra at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen meldte sin afgang som formand, til at flere profiler i partiet meldte deres støtte til Jakob Ellemann-Jensen som kommende formand for partiet. 

Flere pegede endda på den politiske ordfører, allerede før formandskabet trak sig.

Jakob Ellemann-Jensen har dog hverken af- eller bekræftet, at han stiller op som formandskandidat ved et ekstraordinært landsmøde 21. september.

Det gjorde han heller ikke tirsdag før Venstres gruppemøde, hvor han ellers fik opbakning fra endnu flere af sine partifæller i Folketinget. 

Få et overblik over nogle af de Venstre-folk, som åbent støtter Ellemann-Jensen her:

* Karsten Lauritzen, folketingsmedlem:

- Jeg støtter Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg som formandskab, siger han til Politiken.

* Sophie Løhde, næstformand for Venstres folketingsgruppe:

- Jeg peger på Jakob Ellemann-Jensen. Han kan samle. Men han er også både dygtig og vellidt. Han er set med mine øjne den rette til at blive den næste formand for Venstre, skriver hun på Facebook.

* Mads Fuglede, folketingsmedlem:

- I mit sind er der ingen tvivl om, at vores næste formand i Venstre bør være Jakob Ellemann-Jensen, skriver han på Facebook.

* Lars Christian Lilleholt, folketingsmedlem:

- Han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) er for mig at se en oplagt kandidat til at være formand for Venstre, siger han til Politiken. 

* Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem:

- Vi bliver nødt til at se fremad, så vi kan stoppe al den ødelæggende snak om fløje, så der fremover kun er en fløj - nemlig Venstre. Til den opgave, mener jeg personligt, at Jakob Ellemann-Jensen vil være det bedste bud som formand for vores parti, skriver han på Twitter.

* Claus Hjort Frederiksen, folketingsmedlem:

- Det er jeg helt enig i, skriver Claus Hjort Frederiksen i en sms til Politiken, som en reaktion på, at flere opfordrer Jakob Ellemann-Jensen til at stille op.

* Tommy Ahlers, folketingsmedlem:

- Jeg blev minister samme dag som Jakob Ellemann, og vi har siddet ved siden af hinanden i Folketinget. Han har hjulpet mig til at forstå politik. Jeg er ikke i tvivl om, at Jakob kan blive en fremragende formand, hvis det sker, skriver han på Twitter.

* Jacob Jensen, folketingsmedlem:

- For mig er der ingen tvivl om, at Jakob Ellemann-Jensen bør være Venstres næste formand. Han kan samle partiet og bringe os videre, skriver han på Twitter.

* Martin Geertsen, folketingsmedlem:

- Nu skal vi alle selvfølgelig have tid til at komme os. Men håber og tror, at vi kan samles om Jakob Ellemann som ny høvding i Venstre, skriver han på Twitter.

* Marcus Knuth, folketingsmedlem:

- Jeg håber, at Jakob melder sit kandidatur snart, så vi igen kan få samlet Venstre, skriver han på Facebook.

* Anni Mathiesen, folketingsmedlem:

- Jakob favner bredt i gruppen, og han har de menneskelige egenskaber til at klare opgaven som formand, siger hun til Jyllands-Posten.

* Preben Bang Henriksen, folketingsmedlem:

- Der er heldigvis masser af gode kræfter i Venstre, som vil blomstre op, hvis de får muligheden for det. Personligt kan jeg selvfølgelig ikke undlade at bemærke, at Jakob Ellemann-Jensen umiddelbart vil være mit bud, sagde han til DR Nyheder allerede før Løkkes afgang.

* Erling Bonnesen, folketingsmedlem:

- Jakob Ellemann-Jensen bliver nævnt af mange, og han vil være et godt bud som formand, siger han til TV2 Fyn.

* Louise Schack Elholm, folketingsmedlem:

- Jeg håber, at Jakob Ellemann-Jensen vil melde sig på banen for at samle partiet. Det bliver en stor opgave, men jeg er sikker på, at Jakob vil være den rette, skriver hun på Facebook.

* Før Venstres gruppemøde tirsdag udtrykte følgende Venstre-folk desuden opbakning til Jakob Ellemann-Jensen: finansordfører Troels Lund Poulsen, kulturordfører Britt Bager, færøordfører Thomas Danielsen, børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby, beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

* Ulrik Wilbek, Venstre-borgmester i Viborg:

- Jeg er ikke et sekund i tvivl. Det skal være Jakob Ellemann, siger han til TV2.

* Ib Lauritsen, Venstre-borgmester i Ikast-Brande:

- Jeg er ikke i tvivl om, at alle pile peger på Jakob Ellemann-Jensen, så det er nok også det, jeg vil sige, sagde han, allerede før Løkkes afgang.

* Lars Krarup, Venstre-borgmester i Herning:

- Jeg vil ikke afvise, at det er den rigtige model. I hvert fald har Jakob Ellemann gjort sig parat over flere år i Folketinget og er en vellidt og dygtig mand. Jeg tror på mange måder også, at han kunne være et godt bud, siger han til TV2.

* Karsten Längerich, Venstre-borgmester i Allerød:

- Jeg bakker fuldt op om, at Jacob Ellemann bør blive Venstre næste formand og Danmarks næste statsminister, skriver han på Facebook.

* Kenneth Muhs, Venstre-borgmester i Nyborg:

- Jeg håber, at Jakob Ellemann-Jensen vil påtage sig opgaven, siger han til DR Fyn. 

* Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre:

- Venstre bør have to næstformænd. På den måde afkronprinseficerer vi posten (som i gamle dage). Og på den måde får vi flere dele af organisationen med i formandskabet. 

- Jeg håber, at den forhåbentlige kommende formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil tage initiativ til dette.

Kilder: Ritzau, DR, Jyllands-Posten og TV2.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+