Ny Venstre-melding: Åbner for nye penge til Forsvaret

Smertegrænsen for besparelse på Forsvaret et nået, lyder det nu fra Venstre, som kan være klar til at tilbagerulle nedskæringer

Mange medarbejdere i Forsvaret kører på pumperne. Her ses tre Fennec-helikoptere på Flyvestation Krarup (Arkivfoto: Polfoto)
Mange medarbejdere i Forsvaret kører på pumperne. Her ses tre Fennec-helikoptere på Flyvestation Krarup (Arkivfoto: Polfoto)

Sagen om de nedslidte flymekanikere, som vil have Danmark til at trække stikket på luftkrigen mod terrororganisationen IS udstiller besparelserne, som er haglet ned over Forsvaret.

Og de kommende år har politikerne planlagt endnu flere nedskæringer. Forsvaret skal spare næsten otte milliarder kroner i 2015 og de to følgende år, oplyser Forsvarsministeriet.

Det er ikke kun flymekanikerne, som mærker besparelserne på forsvarsbudgettet (Foto: Forsvaret) Plus Forsvaret bløder: Se de pinlige sager

Men den stramme sparekurs er Venstre nu klar til at gøre op med.

Sådan lyder meldingen fra Peter Juel Jensen, Venstres forsvarsordfører, der vurderer, at Forsvaret er blevet beskåret i en grad, så ’smertegrænsen’ for besparelser er nået.

- Jeg tror, alle, som er tæt på Forsvaret, ved, at Forsvaret i meget høj grad er skåret ind til benet. Selvfølgelig skal der være et ordentligt forhold mellem, hvilke opgaver man vil pålægge det danske forsvar og den ressourcetildeling, der skal følge med.

Verden har ændret sig
Han peger på, at truslerne fra Putins Rusland og Islamisk Stat er nye.

- De trusler er ikke tænkt ind i den tidligere Forsvarskommission og det nuværende forsvarsforlig (2012-17, red.). Det er vi tvunget til at agere på baggrund af.

- Er der behov for at åbne forsvarsforliget, hvor yderligere besparelser er lagt på skinner?

- Det kan godt være. Vi kan se, vi får nye og mere omkostningstunge opgaver ved Arktis. Det må vi kigge hinanden dybt i øjnene omkring ved et forhandlingsbord.

- Vi har alle sammen en forståelse af, at vi kan ikke spænde buen hårdere i det danske forsvar. Er der et højere politisk ambitionsniveau, så skal der komme en yderligere ressourcetildeling.

Peter Juel Jensen forventer, at forligspartierne mødes i det kommende efterår og gennemgår Forsvarets økonomi.

Se også: Blå uenighed om bombe-stop: DF og V giver for tidligt op

Se også: Derfor vil Venstre lade IS slippe for danske bomber

Storme koster
Her skal også de skrappe besparelser på Beredskabskorpset drøftes, lyder ønsket fra Venstre-ordføreren.

- Man står foran nogle markante, markante besparelser. Der må vi se hinanden dybt i øjnene. For på trods af at kommunerne forpligttiger sig på at lave tværkommunalestrukturer, mener vi så, at vi skal slippe uden om et statsligt beredskab? Det kan vi se, der har været brug for af flere omgang efterhånden, som alle de storme med drenge- og pigenavne triller indover os.

- Helt konkret skal der spares 2,5 mia. kr. i år, 2,6 mia. kr i 2016 og 2,7 i 2017. Er det de tal, som skal bringes ned?

- Der ligger det eksisterende forsvarsforlig og det står Venstre selvfølgelig bag, fordi det er vi en del af. Men i Venstre er vi også meget, meget opmærksomme på, at hvis der skal findes på nye opgaver osv., så er der altså ikke noget løs økonomi internt i det forsvarsforlig, så skal der friske penge til.

Personlig ambition
- Jeg har en personlig ambition i mit ordførerskab om, at der er nogle dele af det danske forsvar, som kunne trænge til yderligere ressoucetildeling. Det kunne være Østersøen - og Arktis står også højt på listen.

Han mener i øvrigt, at man skal tænke i at hive medarbejdere tilbage til Forsvaret.

- Vi skal til mere at tænke i rådighedskontrakter. Det er noget af det, jeg vil tale med forligspartierne om, når vi sætter os sammen.

Peter Juel Jensen, Venstres forsvarsordfører, er valgt på Bornholm. (Foto: Polfoto)
Peter Juel Jensen, Venstres forsvarsordfører, er valgt på Bornholm. (Foto: Polfoto)

Se også: DF parat til at sætte Irak-mission på pause

Se også: Dansk indsats mod IS: Venstre håber på hjælp fra udlandet

Se også: K: Pinligt, hvis forsvaret ikke kan sende syv fly

Se også: F-16-mekanikere i Irak: Træk os ud af krigen mod IS

Se også: Fortsat kamp mod IS kan betyde flugt fra Forsvaret

108 kommentarer
Vis kommentarer