Nye belastende oplysninger om Lundes afhandling: 'Det er alvorligt'

Dobbelt afskrift: Ekstra Bladet kan afsløre nye belastende oplysninger om Esben Lunde Larsens ph.d. Dette må siges at være alvorligt, lyder det fra næstformand i Udvalget vedrørende god videnskabelig praksis på Københavns Universitet

Få den hårde dom over kopi-ministeren

Sagen om Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling tager nu en ny drejning.

Ekstra Bladet kan afsløre, at uddannelses- og forskningsministeren i afhandlingen nærmest ordret har kopieret en passage fra teksten ’Grundtvigs kirkesyn’ af Grethe Bülow-Olsen.

I afhandlingen står der intet om, at passagen er hentet fra Grethe Bülow-Olsens tekst.

Esben Lunde Larsen bør slet ikke have været i tvivl om, at formuleringerne stammer fra ’Grundtvigs kirkesyn’. I hans speciale-opgave fra 2008 kan man nemlig også finde passagen, og her står den som et citat fra Grethe Bülow-Olsens tekst.

Peter Sandøe, professor ved Københavns Universitet, og Heine Andersen, professor emeritus ved Københavns Universitet, har gennemgået materialet. Begge betegner sagen som alvorlig.

Artiklen fortsætter under billederne

Passagen fra Esben Lundes speciale
Passagen fra Esben Lundes speciale

Passagen fra 'Grundtvigs kirkesyn'
Passagen fra 'Grundtvigs kirkesyn'

Passagen fra Lundes ph.d. uden citationstegn og kildehenvisning
Passagen fra Lundes ph.d. uden citationstegn og kildehenvisning

Dobbelt afskrift
Peter Sandøe, der er næstformand for Udvalget vedrørende god videnskabelig praksis på Københavns Universitet, udtaler følgende:

- Der er et enkelt sted tale om dobbelt afskrift uden kildeangivelse, idet Lunde Larsen i ph.d.-afhandlingen næsten ordret gengiver en passage fra sit speciale, hvori der indgår et citat med en længde af syv linjer fra en anden forfatter markeret med citationstegn og kildeangivelse, siger han og fortsætter:

- Citatet fra den anden forfatter står dog i ph.d.-afhandlingen uden citationstegn og kildeangivelse. Her giver Lunde Larsen altså læseren det indtryk, at ordene er hans egne. Dette må siges at være alvorligt, men om Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed vil taksere det som uredelighed eller som sjusk, må afhænge af en helhedsvurdering, lyder det fra Peter Sandøe.

Konsekvenserne
Ifølge professoren kan konsekvenserne blive store for Esben Lunde Larsen:

- Hvis udvalgene skønner, at den manglende brug af citationstegn og kildeangivelse er forsætlig eller i det mindste groft uagtsom, må konklusionen være, at Lunde Larsen er skyldig i plagiering og dermed er uredelig. Og er han det, vil Københavns Universitet være nødt til at fratage ham hans ph.d.-grad, lyder det fra Peter Sandøe.

Alvorlig forseelse
Heine Andersen, der tidligere har siddet i Udvalget vedrørende god videnskabelig praksis på Københavns Universitet, understreger alvoren i sagen.

- Det er en alvorlig forseelse. I ph.d.-afhandlingen fremstår det som noget, Esben Lunde selv har fundet ud af. Men i virkeligheden er det citeret fra en anden kilde, og citationstegnene samt henvisningen er forsvundet, siger han og fortsætter:

- Hvis det her var det eneste eksempel, så kunne man sige, at det måske var sket i skyndingen, og at det ikke burde ske. Men sammenholdt med de andre ting, så er det over tærskelværdien.

Mange forskellige holdninger
Ekstra Bladet har modtaget en skriftlig kommentar fra Esben Lunde Larsen. Her udtaler han:

'Jeg har noteret mig, at mange forskellige forskere har mange forskellige holdninger til min PhD-afhandling. Nogle af dem føler sig citeret korrekt i medierne og andre gør ikke. Jeg afventer trygt den undersøgelse, jeg har bedt Københavns Universitet om at lave, da jeg hørte om spekulationerne. Skulle jeg have begået nogen fejl i min afhandling, vil det da ærgre mig gevaldigt, men de færreste mennesker går igennem et arbejdsliv uden at begå en fejl.'

Læs Ekstra og se en række eksempler på passager fra Esben Lundes speciale, som er blevet genbrugt i hans ph.d.

Esben Lunde Larsen (foto: Jakob Jørgensen) Politik Kopi-kongen slår til igen: Se alle eksemplerne

200 kommentarer
Vis kommentarer