Partiformand Pernille Vermund afleverede 21. september over 20.000 vælgererklæringer hos Social- og Indenrigsministeriet og meddelte, at Nye Borgerlige var klar til at stille op til Folketinget.
Siden har ministeriet sagsbehandlet anmodningen og gennemgået vælgererklæringerne, og torsdag er dommen faldet:
- Ministeriet kan godkende partiets anmeldelse som fyldestgørende grundlag for partiets deltagelse i folketingsvalg, skriver social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i afgørelsen, som Ritzau er i besiddelse af.
Nye Borgerlige får som ønsket partibogstavet D på stemmesedlen.
Så nu er spørgsmålet bare, hvornår valget kommer. Selv om partiet ikke har en eneste opstillet kandidat endnu, er Nye Borgerlige klar til et efterårsvalg, forsikrer næstformand Peter Seier Christensen.
- Vi har fuld fart på i øjeblikket med at forberede os på valg. Vi har meget stor medlemstilgang. Vi har fået over 500 medlemmer, siden vi anmeldte partiet for to uger siden. Så vi er oppe på 2600 medlemmer nu, siger han.
Spørgsmål: I har haft meget medietid, siden I afleverede vælgererklæringerne. Risikerer I ikke at miste pusten, hvis valget ikke kommer til efteråret?
- Nej, det forventer jeg ikke.
- Vi arbejder hårdt og har utroligt mange engagerede medarbejdere, der fortæller vælgerne om vores politik. Så jeg tror bestemt ikke, at vi vil få problemer med at holde vores momentum.
Tre meningsmålinger har sendt Nye Borgerlige i Folketinget. En Megafon-måling giver partiet 4,9 procent, en Gallup-måling giver 2,1 procent og en Voxmeter-måling giver 2,3 procent.
Selv om partiet - medregnet den statistiske usikkerhed - dermed flirter med spærregrænsen på 2,0 procent, forventer Peter Seier Christensen "bestemt ikke" at blive skyld i stemmespild for blå blok:
- Vi ligger meget højt, selv om vi først lige er blevet opstillingsberettiget. Og der er sikkert mange vælgere, der ikke kender partiet endnu. Vi forventer, at vi har et potentiale til at vokse.
- Så vi er overbevist om, at vi kommer ind, siger han uden dog at ville sætte et mandatmål.
Selv uden at medføre stemmespild risikerer Nye Borgerlige at skade blå blok.
Et lille fløjparti med markante mærkesager og en partiformand, der taler om at pege på sig selv som statsminister, kan skabe ravage, lyder analysen. Det affejer Peter Seier:
- Når vi kommer ind, må vi jo indgå i forhandlinger med den eller de partier, som vil danne regering og finde en løsning, som kan tilfredsstille alle parter.
Torsdag runder Nye Borgerlige 30 vælgerforeninger med de tre nye i Sønderborg, Herning og Nord- og Syddjurs. I løbet af den kommende tid opstiller partiet sine kandidater.