Nye love fra i dag: Nu bliver det hårdere at være pædofil

Nyt år - nye regler. Danmark vågner op til en stribe nye love, der vil gøre nogle ting dyrere, andre ting lettere og visse ting mere besværlige

Fra i dag kan politiet bl.a. gøre svømmehaller opmærksom på pædofile. Foto: Hans Bølcho
Fra i dag kan politiet bl.a. gøre svømmehaller opmærksom på pædofile. Foto: Hans Bølcho

Når danskerne slår øjnene op til et nyt årti, træder en række love og regler i kraft for første gang.

Ekstra Bladet har samlet en liste over de største lovændringer med indgangen til S-regeringens første fulde leveår.

Nyt år - nye love

Pædofile får det hårdere

Personer med pædofile tilbøjeligheder får det sværere i Danmark fra i dag. Flere vil få såkaldte opholdsforbud og blive mødt med uanmeldte kontrolbesøg, hvor de blandt andet kan blive udsat for gennemgang af deres ejendele med henblik på at finde ulovligt materiale.

Derudover får politiet mulighed for at oplyse lokale klubber, idræts- og svømmehaller mv. om pædofile. De nye regler træder i kraft fra 1. januar.

Dyrere smøger

Rigtig mange danskere får et dyrere 2020. Fra 1. april stiger prisen på cigaretter til 55 kroner for en pakke.

To år efter vil finanslovens afgiftsstigninger blive fuldt indfaset, og prisen vil være 60 kroner for en pakke.

Seniorpension til de længst knoklende

Arne venter stadig på Socialdemokratiets pension til særligt nedslidte. Men danskere, der har været længe på arbejdsmarkedet, kan fra i dag opnå retten til såkaldt seniorpension, som indføres for personer, der har en arbejdsevne på maksimalt 15 timer ugentligt og har været på arbejdsmarkedet i 20-25 år.

Opfyldes en række andre krav, kan man forlade arbejdsmarkedet seks år før tid og få seniorpension, indtil folkepensionsalderen nås.

Kanaler går i sort

En række elementer af det nye medieforlig træder i kraft fra i dag. Det betyder store ændringer for danskernes tv og radio.

Spareplanerne for DR betyder, at DR3 og DR Ultra lukker på traditionelt tv-signal og i stedet kun sendes digitalt. DR2 og DR K bliver nu en fælles kultur- og samfundskanal.

Derudover lukker P7 Mix.

Campingvogne må give den gas

Hvis du er tidligt på færde og skal have campingvognen ud til fastliggerpladsen, kan du flere steder i landet træde ekstra på speederen fra i dag.

På udvalgte lande- og motortrafikveje må man nemlig fremover køre 80 i stedet for 70 km/t. Reglerne gælder også for lastbiler og biler med trailer.

Ledige får det lettere

Fremover bliver det lettere at være ledig.

En regel, hvor arbejdsløse mindst en gang om ugen skulle tjekke jobopslag på Jobnet, er fra i dag kasseret. Før har ledige skulle tjekke Jobnet hver syvende dag for ikke at blive afmeldt jobcenteret og gå glip af dagpenge i en periode.

Mint-lov på plads

Kort før jul blev en ny lov vedtaget i Folketinget, som sikrer 83 børn opholdstilladelse i Danmark. Heriblandt Mint fra Thailand, der i en periode var hjemsendt til sit asiatiske fødeland, selvom hendes familie bor i Nordjylland.

Det er den såkaldte integrationsvurdering, der nu er droppet med tilbagevirkende kraft, så også Mint og de andre ramte børn får glæde af regelændringen.

Plejehjem får læger

Fra i år er det et krav, at der er faste læger på alle plejecentre i Danmark.

Ordningen lyder på 100 mio. kroner til indfasningen, som skal sikre, at de ældre undgår indlæggelser og får bedre pleje lokalt ved at kunne komme til fast læge, der samtidig sparrer med personalet.

Voldsmænd får hårdere straf

Voldsforbrydere skal i mindre omfang idømmes samfundstjeneste og i højere grad sættes i fængsel.

Det er resultatet af justitsminister Nick Hækkerups lovændring fra oktober. Ordningen er blevet voldsomt kritiseret af bl.a. Fængselsforbundet, da der er pladsmangel i danske fængsler. Men regelændringen træder alligevel i kraft i dag.

kilder: Ritzau, fm.dk, jm.dk, TV2, DR

Fotos: Ritzau Scanpix, Mads Bølcho, Claus Bonnerup, Colourbox, Privatfoto

621 kommentarer
Vis kommentarer