Annonce:
Annonce:

Nye sms'er: Barbara 'klappede' da Forsvaret skulle sættes ind

Barbara Bertelsen var vild med idéen om, at politi og forsvar hurtigt skulle aktiveres i minkaflivning allerede i oktober 2020

Barbara Bertelsen. Foto: Kenneth Meyer
Barbara Bertelsen. Foto: Kenneth Meyer
Annonce:
Følg Politik

Læs afhøringen LIVE her.

En korrespondance med ikke før sete sms'er afslører, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, allerede tidligt i forløbet om aflivning af mink ville have politi og forsvar sat ind for at sikre operationens succes. Og ikke mindst, hvor hurtigt det kunne gå med at få aflivet alle mink i Danmark.

Samt at hun i november skrev meget direkte til Sundhedsministeriets og Fødevareministeriets departemenstchefer, at ALT skulle gøres for at håndtere det 'katastrofeniveau', hun vurderede, at landet befandt sig på.

Det er netop kommet frem i Minkkommissionen.

14. oktober 2020

Fra Henrik Studsgaard 14. oktober 18.08

Kære alle. Johan og jeg har her til morgen aftalt, at der i dag skulle holdes møde i NOST’en om at få hastigheden i minkaflivningen yderligere op. Mødet er afholdt, og jeg kan forstå, at der vil blive foretaget den nødvendige mobilisering med hjælp fra politi, forsvar og evt. andre myndigheder for at få det til at ske. Lige nu pågår planlægningen af den øgede indsats mhp. implementering hurtigst muligt. Bh Henrik

 

Fra Barbara Bertelsen 14. oktober 18.11

Lyder godt. Vigtigt vi følger det tæt ift. eksekveringen Vi har ikke meget tid at løbe på. Måske godt, hvis det bliver kommunikeret, at det prioriteres i overensstemmelse med den risiko, SSI har fortalt om, nu hvor der er meldt ud om tidsperiode på måneder.

 

Fra Henrik Studsgaard 14. oktober 18.14

Enig – det sørger jeg for.

 

Fra Barbara Bertelsen 14. oktober 18.14

*Klappende emoji*

Annonce:

Senere i november var der total 'red alert' i Statsministeriet to dage forud for beslutningen om at aflive alle mink. Her orienterede Barbara Bertelsen sine departementschef-kolleger Henrik Studsgaard (Fødevareministeriet) og Per Okkels (Sundhedsministeriet) om, at de skulle få deres ministre til at orientere Folketinget.

2. november 2020

Fra Barbara Bertelsen 2. november – 08.53

Går ud fra, I også så den her i weekenden. Vi leger allerede med ilden med den svage eksekveringskraft

 

Fra Henrik Studsgaard 2. november – 09.07

Ja, så den godt. Vi gør, hvad vi kan for at få tempoet yderligere op. Jf. også vores dialog i gåpr.

 

Fra Barbara Bertelsen 2. november – 09.10

Fint er ægte bekymret for, at det her er på vej til at gå galt

 

Fra Barbara Bertelsen  2. november 21.06

I er nødt til at tænke orientering af FT. Senest i morgen tidlig. Det her skal på alle niveauer håndteres på det katastrofeniveau, vi er på.

Udspørger Jakob Lund Poulsen spørger meget konkret til sms'erne:

- Hvorfor er det Statsministeriets departementschef, der tager førertrøjen på for at sikre tempoet?

- Vi har en meget klar risikovurdering fra SSI og en klar beslutning i regeringsudvalget, og vi har SSI, der har kommunikeret om, at de ikke kan følge med. Så der er det fuldstændig klassisk, at man lige sikrer sig, at der ikke er noget, der er ved at løbe af hænde, svarer Barbara Bertelsen under afhøringen.

- Noget af det, der sker, er, at man får en tiltagende kritik mod ministeren, hvor folk pålægger regeringen at gøre alle mulige ting for, at det ikke kommer ud af kontrol. Det handler om helt almindelig risikostyring, lyder det fra departementschefen.

Barbara Berthelsen skal afhøres i minkkommissionen, og journalist James Kristoffer Miles fortæller seneste nyt

Annonce:

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør mere om de slettede sms'er i det nye afsnit af 'Ingen kommentarer', hvor Brian og Joachim aflægger Statsministeriet og Justitsministeriet et besøg i jagten på de forsvundne sms'er.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Når chefer falder opad
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: