Nye sms'er genskabt fra Jensens sky

Statsministerens interne sms'er er væk - også i iCloud. Men via netop skyen har kommissionen fundet opsigtvækkende sms'er fra Mogens Jensen

Mogens Jensens sms'er var ikke genskabt, da han i begyndelsen af november forklarede sig i kommissionen. Foto: Tariq Mikkel Khan
Mogens Jensens sms'er var ikke genskabt, da han i begyndelsen af november forklarede sig i kommissionen. Foto: Tariq Mikkel Khan

Hverken politiets dygtigste teknikere eller efterretningstjenesten har kunnet genskabe Mette Frederiksens sms'er.

Men det er lykkedes i tilfældet Mogens Jensen.

I dag fremlagde kommissionen under afhøringen af statsminister Mette Frederiksen helt nye sms'er mellem netop den tidligere fødevareminister Mogens Jensen og statsministeren.

Dialogen sår tvivl om Mogens Jensens hidtidige forklaring i sagen om, hvornår han fik besked om den manglende lovhjemmel, der er sagens hovedspørgsmål.

Mine sms'er er taget ned
Sms'erne er først nu kommet frem, fordi de temmelig forsinket er blevet genskabt via iCloud. Den virtuelle harddisk, som langt de fleste iPhones er koblet op på.

Det bekræfter Mogens Jensen over for Ekstra Bladet torsdag aften.

'Jeg ved, at mine sms'er er taget ned via iCloud, og der forestår nu en proces med gennemgang af dem,' oplyste Mogens Jensen desuden på mail 25. november.

Genskabelsen er iøjnefaldende, fordi hverken politiet eller FE har kunnet gendanne sms'er fra Statsministeriet ved hjælp af iCloud.

Sms'er fra fire medarbejdere i Statsministeriet - Mette Frederiksen, Barbara Bertelsen, Pelle Pape og Martin Justesen - kommer formentlig aldrig frem. De var de fire, som i sommeren 2020 pludselig besluttede at slette sms'er efter 30 dage.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Joachim B. Olsen har tidligere kaldt det et 'kæmpe problem for regeringen', hvis ikke sms'erne kan genskabes.

Stil et skriftligt spørgsmål
Da Mette Frederiksen tidligere i denne uge var i åbent samråd, var spørgsmålet om netop genskabelse af sms'er fra iCloud et tema, som blandt andet Morten Messerschmidt (DF) var optaget af.

Mette Frederiksen svarede ved den lejlighed:

- Det kan jeg ikke svare på. I må stille et skriftligt spørgsmål. Jeg deltager ikke i og omkring arbejdet med telefoner i Statsministeriet, sagde hun.

Mette Frederiksen fortalte endvidere på samrådet, at der i alt er blevet udleveret 11 iPhones, syv iPads, relevante simkort og adgang til netop iCloud.

- Jeg går ud fra, at man har udleveret alt det materiale, man har kunnet identificere, sagde hun.

Da Mogens Jensen sad i vidneskranken i Minkkommissionen 11. november, tog det alle overskrifter, hvor lidt manden kunne huske.

Under hans afhøring blev han ikke konfronteret med sms'er af den simple årsag, at de på daværende tidspunkt ikke var genskabt.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.