Nye tal om indvandrer-kriminalitet: 'Det er rystende'

Nye tal om kriminalitet blandt efterkommere fra ikke-vestlige lande ryster danskere, Ekstra Bladet har mødt på gaden  

Martin Friis finder det rystende, at så mange efterkommere er voldelige. Foto: Stine Tidsvilde
Martin Friis finder det rystende, at så mange efterkommere er voldelige. Foto: Stine Tidsvilde

Helt nye tal om kriminalitet viser, at efterkommere fra ikke-vestlige lande indtager en kedelig plads i statistikken.

Værst står det til blandt mandlige efterkommere fra Somalia og Libanon.

Den 18-årige somalier Sarah Hussein er vred over, mange unge mandlige somaliere i Danmark voldelige. Den var ikke gået i Somalia. Foto: Stine Tidsvilde Dansk politik Massiv efterkommer-kriminalitet: ’I Somalia var de blevet skudt’

I forhold til befolkningsgennemsnittet blandt mænd begår mandlige somaliske efterkommere eksempelvis næsten syv gange så meget voldskriminalitet.

Ekstra Bladet har været på gaden for at høre folks reaktion på de nye tal.

Martin Friis, Skanderborg

 

– Det er rystende, at så mange efterkommere er voldelige. Og jeg kan være i tvivl om, at flere integrationsprojekter hjælper. Jeg synes, at vi forsøger en masse aktivitetstilbud - basketball-baner og den slags, men åbenbart uden held. Tilsyneladende fordi de ikke har viljen til at opføre sig ordentligt, siger han.

– Så jeg mener: Hvis de vil være her - og ikke hjemme - skal de selvfølgelig opføre sig ordentligt og indordne sig under landets love. Så er de velkomne. Ellers kan det være, at vi skal bede dem finde et andet sted at bo.

De barske tal

I rapporten ’Indvandrere i Danmark 2017’ præsenterer Danmarks Statistik en lang række tal om indvandrere og efterkommere.

Det drejer sig bl.a. om statistikken for voldsforbrydelser blandt disse grupper. Her lyder det:

’Hvis der fordeles på forskellige typer af lovovertrædelser viser det sig, at indekset for mandlige efterkommere fra ikke-vestlige lande er højest for straffelovsovertrædelser – og herunder særligt for voldsforbrydelser, hvor det er mere end tre gange så højt som for gennemsnittet af alle mænd.’

Danmarks Statistik har også korrigeret for familiernes uddannelse og indkomst. Tages der højde for disse forhold, er tallet for voldsforbrydelser blandt mandlige efterkommere fra ikke-vestlige lande dobbelt så højt som gennemsnittet.

Topper statistikken

Mandlige efterkommere fra Somalia topper statistikken med indeks 771. Det vil sige, at denne gruppe begår små syv gange så meget voldskriminalitet som befolkningsgennemsnittet blandt mænd (indeks 100).

Efterkommere med libanesiske rødder er nummer to på listen med et tal på mellem fem og seks gange over gennemsnittet.

En del af personerne med oprindelse i Libanon er statsløse palæstinensere.

Det bemærkes dog i rapporten om de mandlige somaliske og libanesiske efterkommere:

’(...) korrigeres (der) for familiens indkomstniveau falder indekset en del, men ligger stadig langt over gennemsnittet for alle mænd.’

Christina Levinsky, Hvidovre

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde
 

– Statistikken er forfærdelig. Alt for mange indvandrere begår forbrydelser, og man spørger sig selv, hvad vi gør galt siden, at de ikke kan opføre sig ordentligt. Jeg hælder til, at vi er for blødsødne. Så det kan være, man skal vende tilbage til kæft, trit og retning, for visse indvandrere kan simpelthen ikke finde ud af at agere i så tillidsfuldt samfund som det danske med vide rammer.

– Tag nu et lille hverdagseksempel på manglende respekt. Da vi ankom hertil (Fisketorvet Copenhagen Mall, red.) kom en bil med ung mand med anden etnisk baggrund. Han smed sin bil et sted, hvor parkering var forbudt og uforsvarligt. Han skulede ondt, da vi spurgte, hvorfor han skulle parkere netop der.

Mathias Rostrup, 21 år, Slangerup

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde

– I Danmark har vi en besynderlig tendens til at udvise unge, som scorer topkarakterer i uddannelsessystemet, fordi de tilfældigvis ikke er født i Danmark. Samtidig vi lader udenlandske serie-voldspsykopater blive, og det er helt grotesk. De skal udvises. Længere er den sådan set ikke.

Nick Løje, 24 år, tømrer, Roskilde

Foto: Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde

– Min oplevelse er, at en del unge mandlige andengenerations-indvandrere totalt mangler respekt i gadebilledet. De fører sig frem på en ubehagelig, provokerende og i mange tilfælde voldelig måde, siger Nick Løje.

– Det er meget utaknemmelig måde at opføre sig i et land, der har tilbudt at hjælpe, men det er som om, de har regnet ud, at når de bliver afsløret i voldskriminalitet, bliver de mødt med dyre blødsødne integrationsprojekter - i stedet for konsekvens. Disse typer ved udmærket, at havde de opført sig voldeligt og grænseoverskridende i de lande, de kommer fra, var de blevet skudt på stedet.

Nick Løje mener, at udlændinge, som flere gange begår personfarlig kriminalitet, bør udvises.

– Dermed ville der blive frigjort midler til at pleje af de mange ældre, som har brug for hjælp.