Nye toner fra Tulle: Vil ikke afvise skattelettelser

På sommerens første politiske gruppemøde åbnede Dansk Folkeparti en smule for en aftale i efteråret med lettelser i skatten for de rigeste danskere

Følg Politik

Dansk Folkepartis smertensbarn i dette efterår er i særdeleshed spørgsmålet om en lettelse af topskatten, som flere blå partier kæmper for.

Formand Kristian Thulesen Dahl (DF) havde alle muligheder for kategorisk at afvise lettelser i skatten for de rigeste danskere. Alligevel nægtede han at bide til bolle, da DF som det første parti de sidste tre dage holdt sommergruppemøde for folketingsgruppen på Christiansminde i Svendborg.

- Vi kan ikke se et råderum til skattelettelser. Vi gik ikke til valg på det, og det var der andre partier, som gjorde, sagde Kristian Thulesen Dahl.

- Det lyder ikke 100 procent sikkert, at I ikke går med i en aftale, der sænker topskatten?

- Dansk Folkeparti gik til valg på og sagde ærligt, at vi ikke kan pege på et råderum til skattelettelser. Og hvis der kan peges på et råderum til skattelettelser, så synes vi, at de penge skal bruges til at lette skatten for dem med lave indkomster.

- Du kan jo godt sige, at topskattelettelser ikke bliver til noget. Punktum?

- Ja, det kunne jeg godt, men vi har den arbejdsmetode i Dansk Folkeparti, at vi ikke går ind til forhandlinger med ultimative krav, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Der er bare ikke penge
Liberal Alliance har krævet lettelser i topskatten for fortsat at støtte Venstre-regeringen. Tidligere har Kristian Thulesen Dahl dog afvist skattelettelser i denne valgperiode, fordi der ikke var råd.

- Vi vil ikke være med i en skatteaftale om at sænke skatterne, når ikke der er penge til det, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Løkke kan kalde det, hvad han vil: Udsættelse eller aflysning. Men med de nye tal, vi har fået fra regeringen, for, hvad flygtninge og migranter koster med den politik, der bliver ført - vi taler tocifrede milliardbeløb hvert eneste år – så er der bare ikke penge til skattelettelser, sagde Thulesen Dahl til DR i april.

Samme bastante toner lød også fra DF-formanden forrige sommer.

- Lars Løkke Rasmussen kan ikke forvente at få lettelser i topskatten igennem med vores stemmer, sagde Kristian Thulesen Dahl til DR 28. juni 2015.

Opgør med konventionerne
Sommergruppemøderne er en oplagt mulighed for Dansk Folkeparti til at lufte deres politiske mærkesager, før efterårets tovtrækkeri omkring både forhandlinger om skattelettelser, asylpolitik og 2025-plan.

For Lars Løkke Rasmussen venter der i efteråret en stor opgave i at binde enderne sammen på tværs af partiernes vidt forskellige standpunkter. Og Dansk Folkeparti har allerede løftet lidt af sløret for, hvad deres krav til fortsat støtte er.

Fem krav
Dansk Folkeparti opstiller på partiets sommergruppemøde fem stramninger i udlændinge- og asylpolitikken, som man ønsker at få gennemført i efteråret:

- Grænsekontrollen skal gøres permanent og udbygges.

- Grænsekontrollen skal bruges til at lave straksbehandling af asylansøgere på grænsen, så man ved, hvor de kommer fra. Og kommer de rejsende til Danmark via et sikkert land som Tyskland, så må de søge asyl der.

- Integrationsplaner skal afløses af repatrieringsplaner. De personer, der får ophold i Danmark, skal klædes på til at vende hjem, frem for at man arbejder på at integrere dem i samfundet.

- Retten til optjening af dagpenge til folk på midlertidigt ophold i Danmark skal fjernes.

- De internationale konventioner skal ikke forhindre Danmark i at følge den politik, man ønsker. Kriminelle udlændinge skal kunne udvises, mener DF med henvisning til Gimi Levakovic-sagen.

DF peger konkret på Flygtningekonventionen, Menneskerettighedskonventionen og Statsløsekonventionen, som ifølge dem forhindrer dem i at føre en selvstændig udlændingepolitik.

Regeringspartiet Venstre, der sidder for bordenden ved efterårets 2025-forhandlinger, afviser dog at træde ud af internationale konventioner.

Samtidig skal familiesammenføring ikke kunne udstrækkes til 17 børn, som det skete i et tilfælde for en syrer, som Ekstra Bladet skrev om.

Khader til storfamiliefar: Ville du lade dine børn sulte i Syrien?

Flygtning med 20 børn og tre koner: Ville ikke til Danmark

Og så skal statsløsekonventionen ikke sikre personer statsborgerskab, når PET vurderer, at de er til fare for landets sikkerhed.

Nyt parløb mellem DF og S
Partiet har i løbet af de sidste par dage takket ja til en invitation om alliance med Socialdemokraterne, som Mette Frederiksen (S) søndag åbnede op for. 

Således går de to partier ind i et tættere politisk samarbejde, der skal forhindre regeringen i at gennemtrumfe de topskattelettelser, som ellers er kravet fra Liberal Alliance.

- At de er klar til et ordentligt parløb med Dansk Folkeparti har vi efterlyst ganske længe. Det er på høje tid, at de kommer hertil, så jeg byder det kun velkomment, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Se deres afsluttende pressemøde øverst i denne artikel

Mette F. til DF: Lad os afværge skattelettelser  

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind