Nyt fra overklassen: Ballade om Dyremoses pragt-park

Henning Dyremoses byggeplaner på attraktiv kæmpegrund har sat sindene i kog nord for København

Det møder hård kritik, at den tidligere konservative minister Henning Dyremose har fået tilladelse til at rive et hus ned på en attraktiv grund - uden at skulle bygge et nyt. Foto: Jacob Nielsen
Det møder hård kritik, at den tidligere konservative minister Henning Dyremose har fået tilladelse til at rive et hus ned på en attraktiv grund - uden at skulle bygge et nyt. Foto: Jacob Nielsen
Følg Politik

TDC-millionæren og den tidligere konservative minister Henning Dyremose har opkøbt to attraktive grunde lige ved den smukke Kollelev Mose i Virum.

Samlet pris: 11.750.000 kr.

Grundene grænser op til hans nuværende bopæl, og tilsammen udgør de en regulær Dyremose Park nord for København. Samlet lyder arealet på godt 6000 kvadratmeter.

Men nu er der kommet ugler i mosen.

Med det snævrest mulige flertal i det lokale byplanudvalg i Lyngby-Taarbæk Kommune – sikret med tre konservative og en radikale stemme – har eks-ministeren fået tilladelse til at nedrive huset på den ene af sine grunde. Vel at mærke uden at skulle opføre en ny bolig.

Den beslutning møder dyb undren fra flere kanter.

Udvalgets formand, Simon Pihl Sørensen (S), påpeger:

– Man skal ikke kunne købe parcelhuse op og rive dem ned – det må være et hensyn, vi har i Lyngby-Taarbæk Kommune. Vi har en lokalplan og noget lovgivning, der skal sikre, at vi har en boligforsyning i det område. Det pågældende område er et parcelhusområde, som ikke er udlagt til slotshaver. Hvis man vil bo på Bernstorff Slot, så må man købe det, lyder det fra udvalgsformanden.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Enorme konsekvenser
Et Venstre-medlem af udvalget, Søren P. Rasmussen, er ligeledes forundret over, at Henning Dyremose endte med at få sin vilje i byggesagen:

– Det kan have enorme konsekvenser, hvis man begynder at give folk lov til at rive nabohuset ned. Vi har en lighedsgrundsætning i det her samfund, hvor det, der gælder for den ene, også skal gælde for den anden. Så det her kan danne massiv præcedens, siger Søren P. Rasmussen.

– Når vi taler om nogle af de områder, der er attraktive, så er der mange, der vil være interesserede i at købe to grunde og rive huset ned på den ene. Det er ikke den udvikling, vi ønsker.

Underkender forvaltningen
Venstre-manden hæfter sig ved, at kommunens forvaltning i maj satte som vilkår, at Dyremose senest et år efter nedrivningen skulle indsende en byggeansøgning for et nyt hus på grunden.

– Et flertal i udvalget underkender forvaltningen i sagen. Selvfølgelig skal man have en forståelse for, at huse kan være i så dårlig forfatning, at de skal nedrives. Men så skal man også bygge et nyt hus på grunden, som passer ind i området, siger Søren P. Rasmussen.

SF’s Sigurd Agersnap stemte også imod Dyremoses nedrivnings-ansøgning.

– Jeg synes ikke, at der skal være færre boliger i Virum. Det er et sted, der risikerer at blive et liebhaverkvarter med rigtig store boliger og rigtig store grunde, siger han.

(Artiklen fortsætter under billederne)

Henning Dyremose er ved at få opført en ’ældrevenlig bolig’ på en af de grunde, han har opkøbt. Foto: Mogens Flindt
Henning Dyremose er ved at få opført en ’ældrevenlig bolig’ på en af de grunde, han har opkøbt. Foto: Mogens Flindt

Huset som Henning Dyremose vil rive ned. I stedet skal grunden fungere som have. Foto: Mogens Flindt
Huset som Henning Dyremose vil rive ned. I stedet skal grunden fungere som have. Foto: Mogens Flindt
 

Henning Dyremoses nuværende bolig på den attraktive adresse i Virum. Foto: Mogens Flindt
Henning Dyremoses nuværende bolig på den attraktive adresse i Virum. Foto: Mogens Flindt
 

Dyremose: Huset er ubeboeligt

Ekstra Bladet ville gerne have haft en kommentar fra Henning Dyremose til hans byggesag.

Eks-ministeren har i stedet valgt at sende ’et par faktuelle oplysninger’ pr. mail.

Heri påpeger han, at de to grunde, han har opkøbt, ikke bliver slået sammen.

’Kommunen har bedt om en fælles haveplan for de to matrikler, som forbliver selvstændige.’

Planen er ifølge Dyremose, at der skal opføres en ’ældrevenlig bolig’ på adressen Holmevej 6, som skal bruges til beboelse.

Det er på adressen Holmevej 4, at han ønsker at rive det eksisterende hus ned.

Dyremose forklarer, at huset ’har stået tomt siden 2014 og blev ubeboeligt efter en vandskade på 1. sal i februar 2016’.

’Når boligen nu nedlægges, bliver den nye bebyggelsesgrad på 0 %, hvorved bidrages til lokalplanens formål om åbenhed mod søen.’

Endelig forklarer Dyremose, at hans nuværende bopæl på nabogrunden Ryvej 15 vil blive solgt, når byggeprojektet er afsluttet.

’Således at vi derefter ejer en hel normal grund med hus på Holmevej 6 og har en tom grund med have på Holmevej 4, hvilket helt svarer til forholdene på en række parceller omkring søen.’

Dermed vil Henning Dyremose ende med at eje godt 3400 kvadratmeter ned til vandet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Dorthe la Cour, konservativ næstformand i Byplanudvalget, ser gerne, at et grønt område bliver mere grønt. Derfor har hun bakket op om Henning Dyremoses nedrivnings-ansøgning. Pr Foto
Dorthe la Cour, konservativ næstformand i Byplanudvalget, ser gerne, at et grønt område bliver mere grønt. Derfor har hun bakket op om Henning Dyremoses nedrivnings-ansøgning. Pr Foto
 

De konservative: Et grønt område bliver mere grønt

Dorthe la Cour er næstformand i Byplanudvalget og et af de tre konservative medlemmer, der var med til at stemme Henning Dyremoses ansøgning igennem.

– Vi har ikke noget imod, at et grønt område bliver mere grønt. Vi går ud fra, at det er en god løsning at rive huset ned, fordi det ikke er egnet til beboelse, og så kommer der et grønt areal med en haveplan, siger hun.

– Kritikerne peger på, at dette kan danne præcedens, så man vil få nogle store liebha-vergrunde i det, der var tænkt som et parcelhuskvarter?

– Det har de principielt ret i. Men vi plejer ikke at få sådanne ansøgninger. Den dag, vi får et større antal af denne slags sager, er det reelt at diskutere.

– Med den hyppighed, vi har set de sidste ti år, mener jeg, at man skyder gråspurve med kanoner.

– Spillede det ind i sagen, at ansøgningen kom fra Henning Dyremose?

– Vi søger at behandle alle borgere lige, og jeg mener ikke, at vi har truffet en beslutning, der hverken har haft den ene eller anden slagside.

De radikales Gitte Kjær-Westermann
De radikales Gitte Kjær-Westermann
 

Radikale: Giver større åbenhed i området

– Det ville være i god overenstemmelse med lokalplanen, fordi der er et ønske om større åbenhed i området.

Sådan lyder det fra R-medlem af Byplanudvalget Gitte Kjær-Westermann, da Ekstra Bladet spørger hende, hvorfor hun godkendte Dyremoses byggeplaner.

Hun fortsætter:

– Der sker det, at der kommer vandskade på den ene grund, og huset står og forfalder.

– De er næsten nødt til at rive huset ned, og samtidig er de i gang med at bygge på den anden grund.

– I det lys forstår vi, at de har bedt om at rive huset ned og erstatte det med en overordnet haveplan.

– Forvaltningen mener godt, at man kan godkende ansøgningen, så længe der ligger denne her haveplan. Det er baggrunden for, hvordan vi har stemt.

– Kritikerne mener, at det kan danne præcedens for, at andre i kommunen også kan rive huse ned på attraktive grunde uden at bygge nyt?

– Det er altid en risiko. Vi giver hele tiden dispensationer til forskellige ting i kommunen, og det med præcedens er noget, vi ofte diskuterer.

– Det er noget, man ikke kan vide, men man er også bare nødt til at lave en individuel vurdering, siger Gitte Kjær-Westermann.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind