Nyt lovforslag: Minister går til kamp mod sejlivet myte

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby vil forbyde rekonstruktion af jomfruhinder. Indgrebene er et tegn på et gammeldags og undertrykkende kvindesyn ifølge ministeren

Ellen Trane Nørby (V) kan ikke leve med, at piger får rekonstrueret deres jomfruhinder her i landet. Foto: Jonas Olufsson
Ellen Trane Nørby (V) kan ikke leve med, at piger får rekonstrueret deres jomfruhinder her i landet. Foto: Jonas Olufsson
Følg Politik

Jomfruhinden er et omstridt begreb omgærdet af mange sejlivede myter om kvinders seksuelle fortid.

Hvert år er der piger i Danmark, der besøger privatklinikker for at få rekonstrueret deres jomfruhinde, så de kan fremvise blod på lagenet efter bryllupsnatten og dermed bevise, at de var jomfru inden ægteskab. Men at en kvinde bløder ved første samleje er en myte, der har eksisteret i mange år.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil nu sætte en stopper for indgrebene, som hun kalder både middelalderlige og kvindeundertrykkende.

Ministeriet fremsætter tirsdag et lovforslag, der forbyder at konstruere kunstige jomfruhinder, hvis det ikke har et medicinsk formål.

- Jomfruhinden, som noget der sprænger, første gang, man har sex, er en myte. Den eksisterer ikke og har grundlæggende været brugt til at undertrykke kvinder igennem århundreder, siger sundhedsministeren om baggrunden for forslaget.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan nogle kvinder i muslimske miljøer, frygter at blive slået ihjel, hvis de ikke fremviser blod på lagenet efter bryllupsnatten.

Jomfruhinden (hymen)

Jomfruhinden (hymen) er en tynd elastisk hinde med et eller flere huller, som delvist dækker for indgangen til skeden.

Idéen om hymen som en ”jomfruhinde”, der dækker skedeindgangen og springer ved første vaginale samleje er en kulturalt skabt myte. For mange kvinder vil hymen hverken briste eller bløde ved første samleje.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at hymen består af fleksible slimhindefolder og ser forskellig ud fra kvinde til kvinde. Hos nogle kvinder er det en tynd slimhindefold langs skedevæggen. Hos andre dækker den en større del af skedeindgangen.

I nogle tilfælde kan der opstå bristninger i jomfruhinden, selvom kvinden stadig er jomfru. At der ikke opstår blødning i forbindelse med det første samleje er ikke tegn på, at pigen ikke var jomfru.

En hymenkonstruktion er ikke garanti for, at en kvinde bløder første gang, de har sex efter indgrebet. Samtidig er indgrebet med til at fastholde myten om, at alle bløder, første gang de har samleje

Kilder: Sundhed.dk, sundhedsstyrelsen og EtniskUng.dk

Straffes med bøde
I Danmark finder rekonstruktionerne kun sted på få privatklinikker. Af privathospitalet H.C. Andersen Klinikkens hjemmeside fremgår det, at man kan få foretaget hymenrekonstruktioner. Indgrebet koster 6000 kroner og foretages ambulant og med lokalbedøvelse.

Klinikkens mangeårige direktør og plastikkirurg Jens Pilegaard forklarer, at de tilbyder indgrebet, fordi der er piger, der vil have det foretaget. Han ved ikke, hvor ofte det sker, men siger at det er sjældent, og at de følger den gældende lovgivning. Til ministerens forslag svarer han:

- Det svarer til piger, der vil have lavet piercinger i ansigtet, det kan man også have en mening om er forkert, siger han.

Sundhedsministeren selv mener ikke, at det er i orden at foretage de operationer.

- Lovforslaget er et dybfølt ønske om at modernisere det sprogbrug, vi har om kvinders krop, fortæller sundhedsministeren.

- For de piger, det handler om, håber jeg også, at det har en konkret betydning, at man ikke længere føler sig presset til, at man skal få foretaget et indgreb i ens underliv, fordi man skal ligge under for en eller anden myte om, hvilket liv man skal have som kvinde i 2018.

Af et udkast til lovforslaget, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, fremgår det, at brud på loven skal straffes med bøde.

Ligestilling over liberalisme
Sundhedsministeren er en del af en borgerlig-liberal regering, der tidligere har fået hug for at gå på kompromis med liberale værdier. For eksempel da tildækningsforbuddet blev vedtaget.

- Hvor liberalt er det at bestemme, hvad kvinder må gøre ved deres eget underliv?

- Det er en diskussion, man kan tage. Men jeg er en del af en borgerlig-liberal regering, som står op for nogle frihedsværdier, der handler om ligestilling og modernitet

- Der er ingen tvivl om, at ligestilling og frihed, og det at sikre et moderne billede af, at drenge og piger er lige, vægter højere.

- Der bliver foretaget en lang række andre operationer herhjemme, der ikke har et medicinsk formål. For eksempel brystforstørrelser, som måske nogle gange også sker på baggrund af samfundspres. Vil I også regulere på det?

- Nej det skal man ikke. Der synes jeg, der er en væsentlig forskel. Du kan have fuldstændig ret i, at der er nogen, der prøver at stræbe efter det perfekte.

- Jeg synes, der er markant forskel på, at man selvstændigt træffer et valg, om man vi have botox i ansigtet, eller man vil have forstørret sine bryster og det, at vi ved, at rekonstruktion af jomfruhinde er et middelalderligt kvindeundertrykkende indgreb.

- Lader man nogle unge kvinder, der frygter for deres liv, i stikken med et forbud?

- Det er en diskussion, vi har haft, men det handler om, hvad vi som samfund skal acceptere og legimitere.

- Vi skal ikke legitimere, at man kan få foretaget et kirurgisk indgreb i sit underliv i forhold til at skabe en jomfruhinde, som aldrig nogensinde fysisk har eksisteret, fastslår ministeren.

Mødoms-myten: Muslimske kvinder flygter på grund af jomfru-løgn

Özlem til angreb: Ung pige fik penge fra kommunen til jomfru-fusk

V-profil blev helt rød i hovedet: - Taler vi om min personlige erfaring med jomfruhinder?

Blodpenge for uvirkelige jomfruhinder

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind