Annonce:
Annonce:

Nyt nyttejob: Kig på andre og spis rugbrød

Regeringen vil sende indvandrere i 37 timers nyttejob, hvor man blandt andet skal se på kommunalt ansatte, der skifter skraldespande

Annonce:
Følg Politik

Udskiftning af skraldespande, spisning af rugbrød og lytning af radioavis er en del af regeringens våben i kampen for at få flere indvandrere fra især Mellemøsten i arbejde.

Fremover vil regeringen kræve, at ledige indvandrere får pligt til at arbejde 37 timer om ugen i en såkaldt 'nytteindsats' for at opnå fuld kontanthjælp.

FAKTA: Lavere dimittendsats men højere fribeløb ved SU

Regeringen har tirsdag formiddag præsenteret et reformudspil under navnet 'Danmark kan mere I'.

Her foreslår regeringen blandt andet at sænke dagpengesatsen for nyuddannede uden børn med 4000 kroner om måneden. Desuden foreslås en 37 timers arbejdspligt for kontanthjælpsmodtagere med integrationsbehov.

Udspillet 'har det klare mål, at endnu flere skal arbejde'. Beskæftigelsen vil øges strukturelt med cirka 10.500 personer i 2030, lyder det.

Læs her, hvad hovedpunkterne i udspillet er:

* Lavere dimittendsats.

Regeringen vil sænke de nyuddannedes dagpengesats - den såkaldte dimittendsats.

Dagpengesatsen for nyuddannede dimittender, den såkaldte dimittendsats, skal sænkes til 9500 kroner månedligt. I dag kan man som nyuddannet modtage 13.815 kroner i dagpenge om måneden.

Har man børn eller er over 30 år, er man berettiget til 15.844 kroner, og det vil regeringen ikke pille ved.

Desuden skal dimittendernes ordinære dagpengeperiode ifølge regeringen reduceres fra to til ét år.

Til gengæld skal den maksimale dagpengesats om måneden de første tre måneder øges til 24.500 kroner, hvis man har været på arbejdsmarkedet i 'lang tid'. Det er cirka 5000 mere om måneden for ledige.

* Højere månedligt fribeløb.

Det månedlige friløb, der kan tjenes ved siden af SU'en, ønsker regeringen øges med 4000 kroner om måneden.

Beløbet er i dag på 13.711 kroner, hvis man er på en videregående uddannelse.

* 37 timers arbejdspligt.

Regeringen vil have, at borgere med et integrationsbehov skal være omfattet af et krav om 37 timers arbejdspligt som forudsætning for at få kontanthjælp.

Det skal være udgangspunktet, at man deltager og bidrager i 37 timer om ugen, hvis man er på offentlig forsørgelse.

* Modregning i pension droppes.

Regeringen vil droppe modregningen i pension, når ens partner arbejder.

På den måde vil regeringen forsøge at få flere til at tage et job eller fortsætte med arbejde, når deres partner går på pension.

Konkret foreslår regeringen, at folke-, senior- og førtidspensionister skal kunne modtage deres pension helt uafhængigt af, om deres ægtefælle eller samlever har en arbejdsindkomst.

* Klimavenlige erhvervsskoler.

Regeringen vil oprette tre 'helt nye' klimavenlige erhvervsskoler, siger Mette Frederiksen.

- Det skal være det bedste sted at uddanne sig for de unge, der gerne vil gøre en forskel for klimaet, siger Mette Frederiksen. Regeringen lægger op til, at skolerne skal oprettes i samarbejde med erhvervslivet.

Målet er at få reduceret gruppen af knap 50.000 unge, der hverken er i uddannelse eller job, siger Mette Frederiksen.

* Lavere afgift på grøn el.

Regeringen vil lempe den almindelige elafgift, der betales, når man bruger eksempelvis lys og hårde hvidevarer.

Regeringen foreslår at nedsætte den almindelige elafgift gradvist med 23 øre/kWh frem mod 2030.

Dermed nedsættes afgiften fra 90 øre/kWh i 2021 til ca. 57 øre/kWh i 2030, når man medregner nedsættelsen på 10 øre/kWh fra energiaftalen fra 2018. Den nye nedsættelse indfases fra 2022, lyder det.

* Investeringer for 4,5 milliarder.

Der skal overordnet investeres for 4,5 milliarder kroner i uddannelse, forskning, grøn omstilling og det danske arbejdsmarked.

2,5 milliarder skal gå til 'kvalitet i uddannelse', 1 milliard til forskning og 1 milliard til grøn omstilling.

Kilde: Regeringen.

Dilemmaet er at finde på nytte-indsatser til de mange ledige, der ikke tager brødet ud af munden på folk, der allerede arbejder.

Regeringen har eksempelvis peget på 'vedligeholdelse af kommunale skraldespande' som et muligt nyttejob. Og nu uddyber integrationsminister Mattias Tesfaye, hvad der nærmere ligger i det job:

- Hvis en kommunal skraldespand er gået i stykker, så er der jo allerede folk ansat til at tage sig af det. Så er det vedligeholdelse af nye skraldespande?

Annonce:

- Det er et eksempel på, hvad man kunne foretage sig. Det er eksempel på, hvordan nytteindsatser allerede i dag fungerer.

Ekstra mand i vognen
- Skal de pudse skraldespandene?

- Hvis der nu kører to mand rundt i en kommunal Vej og Park-afdeling og skifter skraldespande, så kan det være, at der i fremtiden kører tre mand rundt, fordi der er en ekstra mand med i vognen, forklarer Tesfaye og fortsætter:

- Og så viser de to første, der allerede er i beskæftigelse, den tredje mand, hvordan man gør, og så kan han måske skifte den næste. Og så spiser de en rugbrødsmad til middag, og så hører de radioavisen sammen, og så siger de farvel til fyraften. Og så er der en person, der har oplevet, hvordan en arbejdsdag fungerer.

- Så der står en og kigger på, at to andre skifter en skraldespand?

Annonce:

- Prøv at høre: jeg har selv haft folk på kontanthjælp ude på byggepladser, hvor man flytter murstenene herfra og hertil. Det handler jo ofte om at vise, hvordan det er på en arbejdsplads.

Giver 250 job
Lige nu er seks ud af ti kvinder fra især Mellemøsten uden for arbejdsmarkedet. Det vil nytteindsatsen dog ikke i sig selv ændre på.

Ifølge Finansministeriet vil omkring 250 personer på lang sigt komme i eget fuldtidsjob, hvis man gennemfører regeringens plan.

Du kan lytte til interviewet i Ekstra Bladets politiske podcast 'Ingen Kommentarer' her:

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: