Øde ø med færge hver dag: Her er de udvistes ø

Det bliver ikke ligefrem Alcatraz, som skal huse udviste kriminelle

Ifølge politisk kommentator Henrik Qvortrup har Dansk Folkeparti vundet en kæmpe sejr med beslutningen om at sende udviste kriminelle ud på den 'øde' ø. Producer: Kristian Hansen

Dansk Folkeparti og regeringen opfylder i skøn forening Karen Jespersens forkætrede ønske om en øde ø til udviste kriminelle.

Men øen bliver ikke helt så øde endda.

Der bliver flere daglig færgeforbindelse til Kalvehave på Sydsjælland, som beboerne frit kan benytte.

- De vil ikke være i fængsel, understreger finansminister Kristian Jensen (V).

De udvistes ø bliver øen Lindholm, der ligger i Stege Bugt imellem Kalvehave og Stege.

Medarbejdere fra Kriminalforsorgen vil styre butikken. Men øen kommer altså ikke til at fungere som en ny dansk udgave af fængselsøen Alcatraz, der indtil 1963 fungerede som berygtet fængselsø i havet udfor San Francisco i Californien, USA.

Qvortrup kårer vinderen: Det er en kæmpe, kæmpe sejr

Hellere i fængsel
Årsagen til, at øen bliver med færgeafgange både morgen og aften, er, at udrejsecentret ifølge menneskerettighederne ikke må fungere som dobbeltstraf.

- Hvis vi kunne for menneskerettighederne skulle udviste kriminelle i lukket fængsel, konstaterer René Christensen, DF's finansordfører.

Han glæder sig dog over, at reglerne for at udeblive fra udrejsecentret bliver gevaldigt strammet. Hvis en beboer bliver væk ti eller flere gange på en måned, så udløse det første gang fire måneder fængsel. Ved gentagelsestilfælde stiger straffen til på til ét år.

- Man skal leve op til reglerne, ellers kommer man i fængsel. Man kan ikke fare rundt Sydsjælland midt om natten, konstaterer han.

Lokalt i DF falder placeringen af øen da heller ikke i god jord. Byrådsmedlem og gruppeformand Heino Hahn fra Dansk Folkeparti i Vordingborg Kommune udtaler til Ritzau:

- Jeg er ked af den beslutning. Det må jeg sige. Men når det ikke kan være anderledes.

Styr på dem
Politiet vil være til stede døgnet rundt, og der etableres detentionsfaciliteter, hvor anholdte kan opholde sig i kortere tid, indtil de kan transporteres væk fra øen.

Etableringen af centeret vil ske trinvist frem mod 2021.

- Begrænsningen i at bevæge sig er større, når man er på en ø. Man har som udgangspunkt opholdspligt på øen. Så har vi mere styr på, hvor de er, siger Kristian Jensen.

Færgen kommer til at sejle mellem Lindholm og Kalvehave, som den gør i dag. Foto: Per Rasmussen
Færgen kommer til at sejle mellem Lindholm og Kalvehave, som den gør i dag. Foto: Per Rasmussen
 

Her er de nye beboere

Beboere på Lindholm kan blive en broget skare af knap 70 udviste kriminelle, der lever i Danmark på såkaldt tålt ophold, fordi de ikke kan sendes hjem. De er blandt andet dømt for mord, bankrøveri og voldtægt. Her er et par stykker:

52-årige Danny Abdalla er tre gange blevet udvist af Danmark for grov kriminalitet, men kan ikke sendes hjem til hjemlandet Libanon, fordi han angiveligt risikerer at blive slået ihjel. Der kommer dog til at gå nogle år før den tidligere bandeleder flytter ind. Han skal nemlig først afsone en dom på 12 års fængsel, han fik tidligere i år, for medvirken til fire skyderier, to voldtægter, overdragelse af kokain og våbenbesiddelse. Danny Abdalla er tidligere også dømt for røveri og narkokriminalitet.

Ahmad Hassin skød den 23. oktober 2001 sin ex-kone i hovedet foran to af deres børn på gaden i Næstved og fik ti års fængsel og udvisning af Danmark for bestandigt. Men han kan ikke sendes hjem til Irak og er derfor på tålt ophold.

Ismael Debboub. Dømt for et bankrøveri i 2001, hvor en betjent blev skudt i benet. Pengene skulle gå til den islamiske fundamentalistiske bevægelse FIS i Algeriet. Han kan ikke sendes ud af Danmark, da han risikerer en dødsdom i Algeriet. 

Danny Abdalla ryger ud af Danmark, når han har udstået sin straf. Hvis ikke det kan lade sig gøre ryger han nok ud på Lindholm, den nye ø for udviste kriminelle. Foto: Jesper Mortensen
Danny Abdalla ryger ud af Danmark, når han har udstået sin straf. Hvis ikke det kan lade sig gøre ryger han nok ud på Lindholm, den nye ø for udviste kriminelle. Foto: Jesper Mortensen
 

Kristian Thulesen Dahl: En supertanker skal vendes

Kristian Thulesen Dahl. Dansk Folkepartis leder, er stolt af sin finanslovsaftale, som han fejrede i aftes på Christiansborg over dåseøl, chips og citronmåne af den hjemmelavede slags.

Og det selvom at den øde ø er knapt så øde og aftalen ikke indeholde håndfaste tal for, hvor mange færre udlændinge den vil medføre.

- Det er en supertanker, der skal vendes, lader DF-bossen forstå.

- Hvorfor findes der ikke et tal i aftalen for, hvor mange flere der bliver udvist?

- Det vil være svært at lave et bestemt tal. Du aner ikke hvilke vilkår, der dukker op i overmorgen. Vi kan gøre det markant mere sandsynligt, at du (flygtninge, red.) kommer ud af landet.

- Kriminelle, der stadig er her, men egentlig er udvist, får nogle forhold, så de vil foretrække at rejse ud af Danmark. Vi etablerer Karen Jespersens gamle tanke om en øde ø.

- Ja, en øde ø, hvor der bor nogen og der går en færge frem og tilbage...

- Ja, det er jo essensen af politik at formå at få sin politik igennem, så den virker. Samtidig med at man er oppe imod nogle partier, der i udgangspunktet vil et andet sted hen. Finansloven er udtryk for et kompromis, vi kan være bekendt. Som vi kan servere for vores vælgere.

- Det ligner mest af alt en fredsaftale, der sikrer en form for fred frem mod valget?

- Vi er gået efter en finanslovsaftale. Selvfølgelig er vi det. Men det er ikke et mål i sig selv at få en aftale. Aftalen skal have en kaliber, så vi bringer Danmark et bedre sted hen. Og det gør den her aftale.

Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup nyder citronmånen efter finanslovaftalens indgåelse fredag aften. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup nyder citronmånen efter finanslovaftalens indgåelse fredag aften. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Finanslovsaftalen for 2019

PENSION OG ÆLDRE:

* Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at afskaffe satspuljen, som har været i fokus efter afsløringen af den svindel-sigtede Britta Nielsen.

* Folkepensionens grundbeløb stiger i 2019 og skal fra 2020 følge lønudviklingen.

* Staten indbetaler 0,3 procent af overførselsydelsen ekstra hvert år på en obligatorisk pensionsopsparing for nogle grupper på overførselsindkomst.

UDLÆNDINGE:

* Et nyt udrejsecenter etableres på øen Lindholm, der ligger ud for Møn.

* Straffen skærpes, hvis udviste kriminelle eller personer på tålt ophold overtræder udlændingeloven.

* Der er sat penge af til at forlænge den midlertidige kontrol ved grænsen til Tyskland.

* Der kommer en mulighed for at indføre et loft over familiesammenføringer.

* Myndighederne skal gå til grænsen af de internationale konventioner, når det skal afgøres, om personer skal have inddraget eller nægtet forlænget opholdstilladelse.

* Integrationsprogrammet for alle nyankomne flygtninge ændrer navn til selvforsørgelses- og hjemrejseprogrammet. Integrationsydelsen skifter tilsvarende navn.

* Integrationsydelsen sættes ned, når de efter tre år begynder at få børnepenge. Enlige forsørgere får fremover 2000 kroner mindre i ydelse om måneden. For samboende og gifte forsørgere sættes ydelsen månedligt ned med 1000 kroner per person.

Kilde: Ritzau/Finansministeriet.

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.