Økonomer: Alternativets politik vil gøre Danmark fattigere

Der kan blive græske tilstande i dansk økonomi, hvis Alternativet får gennemført sin politik, siger økonomer

Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Hvis Helle Thorning-Schmidt (S), der går til valg på øget velfærd, skal fortsætte som statsminister, bliver hun ifølge meningsmålingerne afhængig af et parti, hvis politik vil udhule velfærden og medføre græske tilstande.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af kommentarer fra økonomer, som har gennemgået Alternativets valgprogram.

Alternativet går blandt andet til valg på at sænke arbejdstiden fra 37 til 30 timer om ugen, sænke momsen på økologiske varer, øge støtten til solceller og fjerne kontrolforanstaltningerne ved kontanthjælp.

- Med partiets forslag vil der være behov for markante nedskæringer i den offentlige sektor. Man skal til Grækenland for at finde noget, der ligner, siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi på Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Jan Rose Skaksen, forskningschef for Rockwool Fondens Forskningsenhed og tidligere økonomisk vismand, er 'ikke i tvivl om, at Danmark vil blive et fattigere land, hvis man gennemfører partiets forslag'.

- Alene hvis danskerne skal arbejde 30 timer frem for 37 timer, vil skatteindtægterne gå så meget ned, at man skal skære, hvad der svarer til mellem halvdelen og tre fjerdedele af sundhedsvæsnet væk, siger Jan Rose Skaksen.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, efterlyser en ny økonomisk model, der tager højde for Jordens knappe ressourcer.

I den seneste Voxmeter-måling for Ritzau står Alternativet til 2,2 procent af stemmerne. Det vil kunne udløse fire mandater.

16 kommentarer
Vis kommentarer