Annonce:
Annonce:

Ønsker ekstern kontrol af kampfly-køb: 'Der er åbenlyst kaos'

- Der er åbenlyst kaos i kampfly-økonomien, lyder det fra forsvarsordfører Eva Flyvholm

Enhedslisten ønsker løbende ekstern kontrol med det danske indkøb af nye kampfly. Foto: Polfoto
Enhedslisten ønsker løbende ekstern kontrol med det danske indkøb af nye kampfly. Foto: Polfoto
Annonce:
Følg Politik

De gør det i USA. De gør det i Norge. Men de gør det ikke i Danmark.

Rigsrevisionen laver i både USA og Norge en årlig statusrapport om, hvor mange penge de to landes forsvar bruger på indkøbet af det højteknologiske kampfly F-35 Joint Strike Fighter.

Men på trods af at både eksperter, forsvarsordfører og Nato har advaret om, at økonomien i det danske forsvar risikerer at skride i indkøbsprocessen, er der i Danmark ikke lagt op til en årlig tilbagevendende ekstern kontrol af indkøbet.

Alarmklokkerne skal ringe
Det vil Enhedslisten imidlertid gerne ændre ved. Derfor har partiet, som var imod beslutningen om indkøb af nye kampfly, planer om at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om, at Rigsrevisionen fremover skal lave en årlig rapport om kampflyindkøbet.

Annonce:

- Der er åbenlyst kaos i kampfly-økonomien, og det bør få alle alarmklokker til at ringe. I Enhedslisten vil vi have indført faste årlige kontroller fra Rigsrevisionen, før milliardhandlen kommer endnu mere ud af kontrol, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm til Ekstra Bladet.

F-35 i flammer: Vinden var for stærk

Med ordet kaos henviser forsvarsordføreren til, at der ikke er nogen - heller ikke forsvarsminister Peter Christensen (V) - der kan stille en garanti for, at der ikke skal tilføres ekstra skattekroner til forsvaret for at få det hele til at hænge økonomisk sammen, når kampflyene skal betales.

- Forsvarsministeren er gang på gang blevet advaret om, at økonomien i kampflyindkøbet ikke hang sammen, og alligevel maser de bare på. Det er ekstremt uansvarligt og burde simpelthen ikke kunne få lov at foregå, siger Eva Flyvholm.

En F-35 Joint Strike Fighter fra US Air Force i luften. Foto: US Air Force
En F-35 Joint Strike Fighter fra US Air Force i luften. Foto: US Air Force

Løbende orientering
Over en periode på 30 år estimerer regeringen, at der inklusiv indkøb af F-35-flyene skal bruges 56,4 milliarder kroner.

Annonce:

Et par uger efter selve beslutningen om fly-indkøbet var truffet, informerede forsvarsministeren i juni i et svar til forsvarsudvalget om, at Rigsrevisionen løbende vil blive orienteret om processen.

Desuden oplyste forsvarsministeren, at Rigsrevision på et tidspunkt efter eget valg ville udarbejde en statusrapport.

'Rigsrevisionen har tilkendegivet, at Rigsrevisionen på et passende tidspunkt vil tage initiativ til at revidere kampflyanskaffelsen,' lød det i svaret fra Peter Christensen, der dog ikke lovede en årlig statusrapport.

Køber jetjagere for milliarder: Kampfly-fest på Kronborg for skattekroner

Kritik af forsvarsministeriet
Den omtalte revision af kampflyanskaffelsen kom i midten af september, hvor Rigsrevisionen udtrykte bekymring for, om forsvaret når de opstillede effektiviseringsmål, som er en nødvendighed for at kunne finansiere kampflyene inden for forsvarets nuværende økonomiske ramme.

Annonce:

Det er ellers regeringens plan, at der ikke skal tilføres ekstra penge til forsvaret i forbindelse med indkøbet af de nye kampfly, da planlagte besparelser skal frigøre så mange penge, at der bliver plads til både indkøb og drift. Besparelserne skal ifølge regeringens plan findes sådan, at de ikke går ud over forsvarets operationelle kapaciteter.

Rigsrevisionen mener dog, at der er en risiko for, at besparelserne ikke bliver fuldt gennemførte, da det hverken i 2013 eller 2014 er lykkedes Forsvarsministeriet at nå de besparelsesmål, som allerede dengang var fremsat.

Statsrevisorer sår tvivl om finansieringen af nye kampfly

Samtidig udtalte Statsrevisorerne kritik af ministeriet.

'Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Forsvarsministeriet har haft en mangelfuld styring af og opfølgning på effektiviseringsinitiativerne. Statsrevisorerne kritiserer, at Forsvarsministeriet ikke har kendskab til, om effektiviseringerne kan gennemføres, uden at de operative kapaciteter reduceres,' lød det fra Statsrevisorerne.

OVERSIGT: Sådan skal nye kampfly finansieres

En F-35 Joint Strike Fighter (tv.) sammen med en dansk F-16 under en testflyvning i USA. Foto: Lockheed Martin
En F-35 Joint Strike Fighter (tv.) sammen med en dansk F-16 under en testflyvning i USA. Foto: Lockheed Martin

Ambition om at finde pengene
Efterfølgende slog Peter Christensen fast, at han fortsat vil kæmpe for, at besparelserne slår til.

Annonce:

- Jeg vil ikke udelukke, at de har ret. Min ambition er fortsat at finde pengene, uden at det har operative konsekvenser, men hvis det alligevel har, så er det noget, vi politisk må tage stilling til, sagde han til Ritzau.

Over for Ekstra Bladet slår ministeren ligesom i svaret til forsvarsudvalget fast, at ministeriet vil holde Rigsrevisionen opdateret undervejs.

'Hvornår og i givet fald hvor ofte Rigsrevisionen ønsker at kigge nærmere på området er - ligesom på alle andre områder - op til Rigsrevisionen at beslutte, men Forsvarsministeriet vil fortsat sikre, at Rigsrevisionen bliver holdt orienteret om kampflyanskaffelsen,' skriver han i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

Tekniske problemer: USA holder F-35 på jorden

Forlod forligskredsen
Da aftalen om indkøbet af de milliard-dyre fly i forsommeren skulle forhandles på plads, valgte Det Konservative Folkeparti at forlade forhandlingerne - og dermed forsvarsforligkredsen - blandt andet fordi partiet mente, at forsvarsministeriet var for optimistiske med hensyn til, hvad flyene vil komme til at koste i både indkøb og drift.

Annonce:

De Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov er da også helt enig med Enhedslisten i, at der er behov for en ekstern kontrol med økonomien i indkøbet.

- Den pris, som det danske forsvarsministerium regner med for flyene, er lavere end den pris, som nordmændene regner med, og det undrer mig en del. Og de forudsætninger, der ligger til grund for hele økonomien i kampflyindkøbet, blandt andet nogle urealistiske forventninger om hvor meget flyene kan flyve per år, tror jeg ikke på, siger Rasmus Jarlov til Ekstra Bladet.

Han vil dog ikke låse sig fast på, at det nødvendigvis skal være Rigsrevisionen, der skal stå for kontrollen.

Annonce:

- Hvis forsvarsministeren har et andet forslag til, hvordan der kan følges op på økonomien, så vil vi også være åbne for det, men jeg synes, at det er en god idé, at der kommer en ekstern kontrol med det her, for jeg synes, at forsvarsministeriet har været helt urealistisk overoptimistiske i de forudsætninger, som ligger til grund for beslutningen om at købe de her fly, siger Rasmus Jarlov.

Stor prismystik: Norske F-35-fly dobbelt så dyre som danske

Nato: Økonomien kan skride

Allerede tilbage i januar - altså flere måneder før den endelige beslutning om at købe 27 F-35 Joint Strike Fighters til Danmark blev truffet i juni - advarede forsvarsalliancen Nato om, at indkøbet kunne blive farlig for forsvarets økonomi.

'Købet af nye kampfly vil være en ressourcemæssig udfordring, og Danmark bør sikre sig, at købet ikke påvirker andre dele af forsvaret negativt,' lød Natos vurdering.

Ifølge professor ved Københavns Universitet Mikkel Vedby Rasmussen er det diplomatsprog for, at Nato er bange for, at Danmark brænder nallerne på økonomien i indkøbet.

- Det er en reel bekymring, at man ender med at betale så mange penge for flyvevåbnets indkøb af F-35 eller et andet fly, at der vil være mange andre investeringer, som man ikke kan foretage. Danmark kan ende i det paradoks, at vi måske har råd til at købe de fly, men det er ikke sikkert, at du får råd til at bruge dem, forklarede professoren dengang til Politiken.

Henrik Breitenbauch fra Center for Militære Studier fortalte tilbage i januar, at han sagtens kunne forstå Natos bekymring.

- Hvis det er meningen, at pengene skal findes inden for det normale forsvarsbudget, er Nato’s bekymring i høj grad velbegrundet, sagde han til Politiken.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

DAGENS EB+

Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Annonce:
Annonce: