Østergaard dybt rystet over partifælle

En udtalelse om terrorangreb fra et radikalt medlem af hovedbestyrelsen får en dybt rystet formand til at tage afstand

Morten Østergaard er forarget over partifælle. Foto: Carsten Bundgaard
Morten Østergaard er forarget over partifælle. Foto: Carsten Bundgaard

Et medlem af De Radikales hovedbestyrelsen har fået den radikale leder Morten Østergaard til at tage sig til hovedet og meget opsigtsvækkende tage afstand i offentligheden.

Lederen er både rystet, forundret og forarget over udtalelser fra den 79-årige Sven Skovmand, som mener, at det franske satireblad Charlie Hebdo selv var skyld i terrorangrebet, der dræbte 12 tegnere.

- Jeg er dybt rystet over de udtalelser, jeg savner ord til at beskrive min uenighed med Sven Skovmand. Der er ingen undskyldninger for de gerningsmænd, som har taget uskyldige ofre af dage, siger Morten Østergaard til Ekstra Bladet.

- Ingen skal være i tvivl om, at jeg tager total afstand fra Sven Skovmands udtalelser. Det er ikke De Radikale Venstres holdning, det er ikke min holdning, og jeg er dybt forundret og forarget over, at man kan føre et sådant synspunkt frem, siger den radikale leder.

Selv ude om det
Ugebrevet A4 citerede den 79-årige Sven Skovmand, der både er forfatter, journalist og tidligere folketingsmedlem for De Radikale i 1968-72 for de ombruste udtalelser.

- Charlie Hebdo var selv ude om det. Hvorfor skulle de genere muslimer, som ikke har det for godt i Frankrig? siger Sven Skovmand ifølge Ugebrevet A4.

Se også: Minister-angreb på Østergaard: Det dummeste jeg har hørt

Første gang med offentlige bank
Det er første gang ifølge Morten Østergaard selv, at han offentligt går ud og banker en partifælle på plads.

- Det sker i ny og næ, at medlemmer i Det Radikale Venstre, der er uenig med mig eller Folketingsgruppen, og den slags diskussioner fører jeg altid internt, og ikke i medierne, så derfor er det her en helt særlig situation, som påkalder en helt særlig reaktion, siger Morten Østergaard.

Se også: Det er satire, fat det!

Det aldrende medlem af De Radikales hovedbestyrelsen mener også, at folkene bag arrangementet på Krudttønden den 14. februar i år skulle dømmes for uagtsomt manddrab, som følge af Omar Husseins skuddrab af den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard.

- I virkeligheden skulle de folk, der lavede arrangementet med Lars Vilks, straffes for uagtsomt manddrab, for havde de ikke gjort det, var der ikke sket noget. Og hvorfor indbyde en mand, der har tegnet Muhammed som hund? Det er plat og skal ikke belønnes, siger Sven Skovmand ifølge A4.

Den holdning deles på ingen måde af Sven Skovmands leder, Morten Østergaard.

- Man kan være uenig i, hvordan folk bruger ytringsfriheden, men det som Sven Skovmand gør, er at holde andre ansvarlige for terroristers ugerninger, siger han-

- Det er absurde synspunkter, og jeg tror, at det her bliver en del af drøftelsen næste gang, vi har møde i hovedbestyrelsen, siger Morten Østergaard.

Årets Victor blev uddelt til Charlie Hebdo i Paris. Fra venstre tegneren Coco, tegneren Riss, chefredaktør Gérard Biard med brostenen, Marika Bret og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen. (Privatfoto) Samfund - 30. sep. 2015 - kl. 13:48 Charlie Hebdo får Ekstra Bladets Victorpris

Udmeldingerne fra Sven Skovmand fik udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at skrive til den radikale leder Morten Østergaard på Twitter med en skjult hentydning til, hvad den radikale leder siger til, at have en mand med den slags meldinger i folden.

- Det er eddermame det dummeste jeg har hørt i år. Er ytringsfrihed nu begrundelse for drab? Hvad siger @oestergaard (Morten Østergaard, red.), skrev Kristian Jensen.

Det tidligere folketingsmedlem Sven Skovmand sender også en bredside mod Muhammedtegningerne, som han mener var ren markedsføring af bogen.

Det er angiveligt ikke fordi, at Sven Skovmand ønsker at begrænse ytringsfriheden. Han mener blot, at man skal holde sig tilbage fra at krænke religiøse mindretal.

69 kommentarer
Vis kommentarer