Østergaard flirter med Løkkes plan: Jo, det er træls

De Radikale bejler til Lars Løkkes (V) 2025-plan, og Socialdemokraterne kan muligvis se frem til en klassisk 'Vestager', hvis de vinder næste valg

Sosserne skumler i hjørnet, mens De Radikale tager en stille dans med regeringens 2025-plan.

Den radikale leder Morten Østergaard er nemlig klar til at binde sig til en eventuel blå aftale efter et valg, skriver Berlingske. Det vil betyde, at Socialdemokraterne for eksempel ikke kan stille noget op mod en hævet pensionsalder og topskattelettelser. Selv hvis de laver en S-regering efter et valg, men det får ikke sosserne til at fare i flindt.

- Jeg vil ikke kommentere det. Det er jo velkendt, at det ikke er vores politik, siger Socialdemokraternes finansordfører til Ekstra Bladet.

Socialdemokraterne var udsat for De Radikales flirten med blå blok i sidste valgperiode, hvor man intet kunne stille noget op mod forringelser af dagpenge og efterløn. Det skyldes Margrethe Vestagers aftaler i 2011, og nu prøver efterfølgeren Østergaard så at lave samme Vestager-trick.

Mette F. afviser helt at hæve pensionsalderen før tid

- Det ser jo ud til, at rød blok kunne gå hen og vinde et valg, og så kan vi få samme situation som reformerne af efterløn og dagpenge?

- Jeg har ingen kommentarer til forløbet. Vi går ind til forhandlingerne med det udgangspunkt, at vi ikke synes, der er behov en omfattende skattereform, og derfor er der ikke behov for at hæve pensionsalderen og skære på SU'en, siger Benny Engelbrecht.

De Radikale mener, at Løkkes 2025-plan flugter meget godt med radikal politik, og derfor er han klar til at binde sig. Også efter et valg.

- Vi kigger på, hvad der ligger på bordet. Hvis det er vores politik eller noget, der bringer os tættere på vores politik, så medvirker vi glad og gerne til det, og så forpligter vi os også ud over denne valgperiode til, at de ting, vi aftaler, står ved magt, siger Morten Østergaard til Berlingske.

- Det må da være lidt træls?

- Jo, men det handler om, hvad man kan opnå under forhandlingerne.

- Det tyder jo på, at hvis der kommer en aftale, så bliver det uden jer?

- Kan du se 90 mandater bag det forslag. Man kan blive ved med at spekulere, og jeg har ingen kommentarer, siger Benny Engelbrecht.

Flere andre Socialdemokrater har haft mere travlt med at stikke til Morten Østergaards bejlen til blå blok. Her retsordfører Trine Bramsen og EU-ordfører Peter Hummelgaard.

Venstres finansordfører Jacob Jensen tager omvendt godt imod den radikale melding, og siger til Berlingske, 'at jo bredere en aftale, jo bedre'.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?