Østergaard: Mette F stopper DF's dobbeltspil

Den radikale leder roser Mette Frederiksens afvisning af samarbejde med DF uden om Løkke-regeringen

Morten Østergaard mener heller ikke, at DF skal kunne spille på to heste i Folketingssalen. Foto: Peter Hove Olesen
Morten Østergaard mener heller ikke, at DF skal kunne spille på to heste i Folketingssalen. Foto: Peter Hove Olesen

Den radikale leder Morten Østergaard glæder sig over Mette Frederiksens udmelding i dagens morgenaviser om, at hun ikke vil lave flertal med Dansk Folkeparti uden om Løkke-regeringen.

Det vil nemlig gøre det lettere at lave politik på tværs af Folketinget - og bordet fanger altså for Dansk Folkeparti, der har peget på Lars Løkke som statsminister, mener Morten Østergaard.

- Det åbner perspektiver for, at vi kan gøre op med den evindelige blokpolitik i dansk politik og kan samarbejde hen over midten. Det kræver selvfølgelig, at Lars Løkke mener noget af det, han har sagt og kan agere frit, siger Morten Østergaard.

Se også: EL og SF dumper Mette F.-udmelding

- Hvis Lars Løkke vil, så er der en ansvarlighedens akse hen over midten i dansk politik, siger Morten Østergaard.

DF må tage ansvar
Han noterer sig altså med tilfredshed, at Mette Frederiksen så klart afviser at lave flertal med venstrefløjen og Dansk Folkeparti udenom den smalle Venstre-regering. Det vil nemlig kræve langt mere politisk ansvarlighed af DF-lederen Kristian Thulesen Dahl, der ellers har meldt ud, at han var klar til at lave aftaler med begge sider i Folketinget, selvom partiet har peget på Lars Løkke som statsminister.

- Det skrinlægger Mette Frederiksen jo nogenlunde klart. Det gør, at Dansk Folkeparti er nødt til at påtage sig det ansvar, som valgresultatet lagde op til. De kan ikke tro, at man kan spille på flere heste, når man har sat en statsminister i Statsministeriet, siger han.

- Så må man finde et flertal hen over midten. Vi har i flere år savnet, at man samarbejder på tværs i Folketinget og ikke efter forgodtbefindende kan trække et alternativt flertal.

SF og El klar til Thulesen Dahl
Derimod skoser både SF's formand, Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted, den nye S-leder for, at hun ikke vil udnytte flertal med DF og venstrefløjen udenom regeringen på eksempelvis områder som velfærd og social dumping.

- Der er en forskel på, hvordan vi og Socialdemokraterne ser verden. Vi er villig til at bruge alle flertal i Folketinget for at få vores politik igennem. Det gælder dagpenge, ældrepleje og kræftbehandling på vores hospitaler, siger Pia Olsen Dyhr.

- Vi vil teste Dansk Folkeparti på hver eneste ting, de har sagt i valgkampen.

104 kommentarer
Vis kommentarer