Østergaard står fast på højere udviklingsbistand

De Radikales leder, Morten Østergaard står fast på, at udviklingsbistanden skal op på en procent af BNI.

Det kan godt være, at Socialdemokraterne i deres få dage gamle valggrundlag har understreget, at der ikke er råd til at hæve udviklingsbistanden over de kommende år.

Men De Radikales leder, Morten Østergaard, står i sin grundlovstale fast på, at niveauet for udviklingsbistanden skal op på en procent af BNI.

Morten Østergaard henviste til et besøg, han sidste år var på i flygtningelejre i blandt andet Libanon.

Og med det bagtæppe, lød det fra De Radikales leder:

- Svaret er at tage vores del af ansvaret. Ved at bidrage til at forebygge fremtidige konflikter gennem en fortsat genopretning af vores udviklingsbistand mod de en procent af BNI, som den lå på i 90'erne, da Socialdemokraterne og De Radikale senest var ved magten.

I det nuværende regeringsgrundlag står der, at udviklingsbistanden "over en årrække" skal op på en procent af BNI. Det skulle ske for at "styrke fattigdomsbekæmpelsen".

Men udviklingsbistanden er ikke kommet derop i løbet af regeringens tid ved magten. Og forleden fastslog Socialdemokraterne så, at man heller ikke i den kommende valgperiode er råd til at øge bistanden til verdens fattigste fra det nuværende niveau på 0,83 procent af BNI.

Spørgsmålet om udviklingsbistandens størrelse er i høj grad blevet en del af valglampen, fordi det største oppositionsparti, Venstre, ønsker at finansiere partiets sundhedsudspil med blandt andet penge fra udviklingsbistanden.

Venstre ønsker at bruge 0,7 procent af BNI på bistanden.

16 kommentarer
Vis kommentarer