Den stærkt kritiserede ændring af offentlighedsloven, der trådte i kraft i 2013, er nu endt som del af en knibtangsmanøvre for at skjule fortiden.
Det mener Enhedslistens Pelle Dragsted, og flere af forligspartierne bag ændringen vil nu have ændret brugen af loven. Det sker efter, at offentlighedsloven bliver brugt til at hemmeligholde centrale dokumenter i Blackwater-sagen.
Journalistforbund: Kynisk at tilbageholde Blackwater-notat
- Det bizarre er, at man har lavet en knibtangsmanøvre, siger Pelle Dragssted til Ekstra Bladet.
- På den ene side lukker regeringen Irak-kommissionen og dermed den særlige adgang til alle de indsamlede dokumenter. Og på den anden side har man lavet en offentlighedslov med tilbagevirkende kraft, siger han.
Forsvaret mørklægger vigtigt krigsdokument
Blackwater-sagen handler om, at Danmark brugte berygtede lejesoldater under krigen i Irak - selv om daværende forsvarsminister Søren Gade og ministeriet fortalte offentligheden det modsatte.
Det var SF, der sammen med Venstre, Konservative, Radikale og Socialdemokraterne, indgik aftalen. Men nu er SF klar til at ændre brugen af loven, hvis den misbruges.
- Det var aldrig meningen, at loven skulle mørkelægge sådanne sager. Det kan godt være, at loven overholdes teknisk set, men det har aldrig været ånden, at man skulle bruge den til at dække over forhold, der har offentlighedens interesse, siger SF-retsordfører Lisbeth Bech Poulsen.
LA presser regeringen: Frem med Irak-kommissionens arbejde
Også i Liberal Alliance hæfter medieordfører Mette Bock sig ved, at loven bliver brugt med tilbagevirkende kraft.
Lars Løkke 'begraver stripperen'
- Det er problematisk. I Norge fremgår det af deres grundlov, at man ikke må lovgive med tilbagevirkende kraft. Det gør der ikke af den danske, men ud fra en retspolitisk tilgang er det en uskik, siger hun.
Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Søren Gade, der nu er gruppeformand i Venstre. Men hans sekretær skriver, at Søren Gade er på ferie.