Offentligt advokatsalær på 5,5 mio kr.: 'Helt vanvittigt' og 'temmelig rystet'

Opbakning til Papes advokat-stramninger: I Socialdemokratiet er man 'temmelig rystet' over ny advokat-undersøgelse, mens DF kalder millionløn for ’helt vanvittig’.

Morten Bødskov (S) og Peter Kofod (DF) er chokerede over udbetaling af salærer til forsvarsadvokater. Foto: Lars Krabbe, Jens Dresling, Ritzau Scanpix
Morten Bødskov (S) og Peter Kofod (DF) er chokerede over udbetaling af salærer til forsvarsadvokater. Foto: Lars Krabbe, Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Der skal strammes op overfor forsvarsadvokater ifølge regeringen, og både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er med på vognen.

Dermed er der et klart flertal for et opgør med advokaters salærer, reklamer og kontrollen med branchen.

- Advokaterne skal ikke give de indsatte ting og sager - heller ikke pizza. Det er nogle fine initiativer fra justitsministeren, som der længe har været behov for, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod.

En advokat står til at have fået udbetalt 5,5 mio. skattekroner om året for at forsvare kriminelle ved domstolene, viser en ny rapport om forsvarsadvokaters salærer og regelbrud udarbejdet for Justitsministeriet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Undersøgelsen får justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Advokatsamfundet til at løfte øjenbryn. Regeringen vil derfor skærpe kontrollen med forsvarsadvokater med ti nye initiativer.

Papes ti gok med advokat-hammeren

1. Forsvarsadvokater må ikke uddele gaver

Det skal være forbudt for forsvarsadvokater at uddele gaver, herunder reklamegenstande, til klienter og klienters pårørende. Almindelig mødeforplejning vil ikke blive anset for at være en gave, men i øvrigt vil der ikke være nogen minimumgrænse. 

2. Indsatte skal ikke reklamere for advokater

Regeringen vil forbyde, at indsatte i fængslerne må være i besiddelse af tøj og andre genstande, der reklamerer for forsvarsadvokater. Forbuddet vil give kriminalforsorgens personale mulighed for at inddrage reklametøj og reklamegenstande.

3. Et styrket grundlag for tilsynet med advokater

Regeringen vil  styrke grundlaget for Advokatrådets tilsyn med advokater ved at give rådet en række nye værktøjer: Krav til advokater om at medvirke til tilsynet, bedre adgang til oplysninger fra offentlige myndigheder og tidligere konsekvens.

4. Et målrettet tilsyn

Jo højere risikoen er for, at en advokat vil overtræde sine pligter, desto oftere skal den pågældende have besøg fra Advokatrådet. Advokatrådet skal således i højere grad tilrettelægge sit tilsyn på baggrund af en risikovurdering.

5. Planlægning og dokumentation af tilsynet

Konkret skal Advokatrådet udarbejde en årlig intern plan for rådets tilsynsvirksomhed, der angiver de planlagte – ordinære – tilsynsforanstaltninger.

6. Whistleblowerordning

På den måde kan alle klage til rådet uden risiko for, at oplysninger, der kan kæde ens navn sammen med klagen, kommer tilbage til den advokat, man har klaget over.

7. Fordobling af bødemaksimum i grove sager

I dag er bødemaksimum på 300.000 kr. I særligt grove tilfælde skal maksimum nu hæves til 600.000 kr.

8. Betinget frakendelse af beskikkelse (gult kort)

Advokatnævnet skal fremover kunne tildele en advokat en betinget frakendelse, når advokaten overtræder sine pligter. Advokatnævnet skal desuden have mulighed for midlertidigt at fratage en advokat sin beskikkelse, mens advokatens sag behandles ved Advokatnævnet.

9. Konsekvent frakendelse

Retten skal i alle sager om prøvelse af en ubetinget frakendelse konkret tage stilling til, om advokaten skal have lov til at drive advokatvirksomhed, mens sagen verserer ved retten.

10. Klarere rammer for forsvarsadvokaters salær

 I dag har retterne ikke de nødvendige redskaber til at vurdere rimeligheden af advokaternes salærkrav. Konkret foreslår regeringen: Webbaseret system for anmodning om salær, taksterne skal afspejle det reelle tidsforbrug og fælles retningslinjer for dommere.

Noget er piv-forkert
DF hæfter sig særligt ved den advokat, som står til at have modtaget salærer for 5,5 mio. kr. om året ifølge en rapport udarbejdet til Justitsministeriet.

- Det lyder helt vanvittigt. Der er tale om et kæmpestort beløb, som de færreste mennesker nogensinde kommer i nærheden af. Det lader til, at noget er piv-forkert her, fortæller Peter Kofod.

Både DF og Socialdemokratiet vil følge udviklingen for forsvarsadvokater ’nøje’.

- Det er totalt uholdbart, og jeg er temmelig rystet over det, siger Morten Bødskov, retsordfører for Socialdemokratiet.

Pape har fået nok: Advokat-millionærer på skattekroner

Prop i systemet
Der er øjensynligt en håndfuld forsvarsadvokater, som sidder på en meget stor mængde sager, og er en prop i systemet, vurderer Socialdemokratiet.

- Vi vil sprede opgaverne mere, så det ikke er en håndfuld advokater, som sidder på rigtig mange sager, og gør det vanskeligt for domstolene at få sagerne hurtigt igennem, fortæller Morten Bødskov.

- Vi kommer til at bede justitsministeren om redegørelser fremover, fordi det ikke dur, at vi har så meget fokus på rockere og bander og skærper straffen, og så er der en prop i systemet, siger han.

Forsvarsadvokater kan have brudt loven eller de advokatetiske regler ifølge en rapport. Det er sket ved, at advokaten:

- Giver sin klient mindre pengebeløb til cigaretter m.v. eller tager en pizza (eller lign.) med på fængselsbesøg

- Uddeler/efterlader reklameartikler (kasketter, trøjer m.v.) ved besøg i fængsler, asylcentre m.v.

- Uddeler/efterlader visitkort eller markedsføringsmateriale i fængsler, asylcentre m.v.

- Lader sig beskikke for senere at medvirke til ombeskikkelse til en kollega.

Kilde: Undersøgelse vedrørende forsvarsadvokater udarbejdet for Justitsministeriet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær