Annonce:
Annonce:

Offer for skrækdirigenten: Tungekysset som 13-årig

Ellen Landmark oplevede som 13-årig et overgreb begået af tidligere chefdirigent i DR Pigekoret Tage Mortensen

Ellen Landmark blev krænket af Tage Mortensen på en kortur til Bornholm.
Annonce:
Følg Politik

Det tidligere medlem af DR Pigekoret Ellen Landmark står nu frem og fortæller om sine traumatiske oplevelser med den tidligere chefdirigent Tage Mortensen, der døde i 2001.

Ellen Landmarks voldsomme beretning kommer, efter at en række tidligere sangere i koret har fortalt om årtier med psykisk terror, seksuelle krænkelser og overgreb under Tage Mortensens lederskab.

Et billede, der i høj grad bliver forstærket af Ellen Landmarks fortælling. 

Den i dag 58-årige kvinde blev medlem af DR's børnekor, da hun var var 11 år gammel. Allerede på det tidspunkt viste Tage Mortensen interesse for Ellen Landmark.

- Tage Mortensen forsøgte tidligt at få rykket mig op i pigekoret. Men det modsatte børnekorets dirigent, Kirsten Milthers, sig, fortæller Ellen Landmark.

Som 12-årig blev hun så medlem af DR Pigekoret.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ellen Landmark fortæller, at hun blev udsat for overgreb af chefdirigenten i DR Pigekoret Tage Mortensen. Foto: Linda Johansen
Ellen Landmark fortæller, at hun blev udsat for overgreb af chefdirigenten i DR Pigekoret Tage Mortensen. Foto: Linda Johansen

Annonce:

Gik helt i sort
Koret rejste ofte i Danmark - dette gjorde sig også gældende i sommeren 1976, hvor Ellen Landmark, 13 år gammel, var med på en tur til Bornholm. Det var på denne tur, at Tage Mortensen forgreb sig på hende.

- Vi er ude at gå en aftentur. Tage Mortensen lægger sin arm rundt om mine skuldre. Det var ikke rart. Han var jo en gammel mand. Pludselig trækker han mig hen i en grøft og begynder at tungekysse mig. For at være helt ærlig kan jeg ikke huske, hvad der skete efter det. Jeg gik ligesom i sort, fortæller Ellen Landmark til Ekstra Bladet.

Skyld og skam
Tage Mortensen nævnte af og til den skræmmende episode for Ellen Landmark, og det fik hende til at føle skyld og skam.

- Jeg lærte, at jeg skulle holde mig væk fra ham. Jeg sagde ikke noget til min mor, fordi jeg vidste, at hun ville blive rasende på ham. Det ville jo ikke få nogen konsekvenser for Tage Mortensen. Jeg ville til gengæld blive taget ud af koret.

Annonce:

- Jeg kunne godt lide at synge, og jeg kunne godt lide sammenholdet mellem pigerne. Derudover var alle voksne, jeg kendte, så stolte over pigekoret. Det ville jeg jo ødelægge, hvis jeg sagde noget.

Chokerende
Ellen Landmark fandt senere ud af, at Tage Mortensen havde skrevet en sang om hende, som han fik koret til at synge.

- Tage Mortensen ændrede sangen 'Yndigt dufter Danmark' til 'Syndigt lugter Landmark'. Jeg har talt med en pige, som var medlem af koret i 90'erne, om, at hun har sunget den sang sammen med koret. Altså mange år efter min tid i koret. Det synes jeg er chokerende, lyder det fra Ellen Landmark.

Hun har fortalt om sine oplevelser i den advokatundersøgelse, som DR har igangsat om krænkelser i pigekoret.

Chefdirigent Tage Mortensen stod bag krænkelser af korets helt unge piger i årevis. Foto: Uffe Nøjgaard/Ritzau Scanpix
Chefdirigent Tage Mortensen stod bag krænkelser af korets helt unge piger i årevis. Foto: Uffe Nøjgaard/Ritzau Scanpix

 

DR-chef: Et svigt

Efter at have læst beretningerne fra de tidligere sangere i pigekoret, der senest er stået frem i Ekstra Bladet, har DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, sendt denne skriftlige kommentar:

’De nye og meget alvorlige vidnesbyrd og beskrivelser, som EB lægger frem understreger alvoren i sagen og bekræfter endnu engang, hvor godt det var, at vi fik sat gang i en ekstern advokatundersøgelse. De nye udsagn føjer sig desværre til en i forvejen alt for lang liste med beretninger og beskrivelser om uacceptabel adfærd og svigt.

’Jeg er glad for, at de to kvinder har valgt at deltage i undersøgelsen. DR ser frem til i detaljer at kunne kommentere på sagsforløbet, og at der på baggrund af advokatundersøgelsens udredninger også mere formelt kan placeres ansvar. Jeg har fuld forståelse for, at der er stor interesse for sagen, og at mange af de kvinder, der har ventet i årevis ønsker sig en konklusion så hurtigt som muligt. Det hensyn skal vejes op imod, at en advokatundersøgelse skal have de bedste vilkår at arbejde under også uden påvirkning fra mig eller andre fra DR.’

’Derfor kan jeg endnu ikke kommentere på de enkelte udsagn, men kun opfordre til, at alle, der har viden om misbrug og uønsket seksuel adfærd i Pigekoret afgiver forklaring til advokatundersøgelsen. Det er den eneste måde, vi kan komme til bunds i sagen på.’

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: