OK-forhandlinger for 180.000 statsansatte brudt sammen

Allerede om fire dage vil de statsansatte varsle strejker gældende fra første april, hvis ikke deres krav imødekommes, lyder det fra chefforhandler

Forhandlingerne mellem de statsansatte og regeringen brød i går sammen efter seks dages intensive drøftelser.

En eventuel strejke vil betyde færre politibetjente, gymnasielærere, skattemedarbejdere og ansatte i ministerier på arbejde. Der kan tidligst strejkes fra første april, men eftersom der er en måneds varsel, skal en strejke annonceres senest 28. februar.

Og det vil ske, hvis ikke Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, der leder forhandlingerne for staten, imødekommer de statsansattes krav, lyder det fra Flemming Vinther, chefforhandler for de statsansatte.

- Enten får vi et udspil, der imødekommer vores krav, og så kan vi komme tilbage til forhandlingsbordet, eller også forventer jeg, at vi 28. februar indgiver varsel om at strejke, siger Flemming Vinther.

To kernepunkter
Knasterne i forhandlingerne er udover lønnen også den betalte frokostpause, som de statsansatte ikke vil af med.

- Det handler grundlæggende om, at der skal være en lønudvikling for de ansatte i staten, der afspejler den gode økonomiske situation, vi har. Og så handler det om, at vi ønsker at få den betalte spisepause skrevet ind i overenskomsten.

- Vi har nu forhandlet med vores modpart i seks dage, hvor de ikke har imødekommet os på vores to kernepunkter, og derfor har vi valgt at afbryde forhandlingerne, siger chefforhandleren.

Giv og tag
Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, der leder forhandlingerne for staten, opfordrer chefforhandler Flemming Vinther til at komme tilbage til forhandlingsbordet, men med en anden indstilling.

- Vi vil meget gerne forhandle om de krav, lønmodtagerne har, men det handler jo om at give og tage. Men de er mest optaget af at tage og ikke give, siger hun til TV2 News.

Efter udmeldingen om kuldsejlede forhandlinger for de statsansatte, meldte Dennis Kristensen, formand for FOA og næstformand for de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab, at de nu også forventer et sammenbrud i forhandlingerne for de regionalt- og kommunalt ansatte.

I alt drejer det sig om OK-forhandlinger for 745.000 offentligt ansatte.

 

******
Her er de mulige scenarier for en konflikt

Sammenbruddet i forhandlingerne for de statsansatte kan få konsekvenser for alle 745.000 offentligt ansatte, hvis det skulle ende med en konflikt, mener Nana Wesley Hansen, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, der dog stadig mener, at Flemming Vinther holder en dør åben for videre forhandlinger.

Skulle det glippe, ser hun to scenarier som de mest sandsynlige:

- Konfliktscenariet lige nu er en storkonflikt. Det kan betyde, at lønmodtagerne strejker eller at arbejdsgiverne laver lockout. En strejke er det mest sandsynlige.

Ellers kan det blive til et langstrakt forløb i forligsinstitutionen.

- Først skal man ned i forligsinstitutionen og via mægling prøve at få enderne til at mødes. Der vil være advokater med nogle beføjelser overfor parterne, så de kan tvinge dem til at komme ind i lokalet, tvinge dem til at blive siddende og lave nogle indrømmelser. De tager fat i det materiale, der er blevet lagt frem under forhandlingerne og prøver at få parterne til at indgå et kompromis.

Det er dog ikke en løsningsgaranti.

- Hvis det ikke lykkes, har forligsinstutionen også mulighed for at udskyde konflitken.

Kortvarig strejke
Skulle det komme til en storkonflikt forudser Nana Wesley Hansen en kort proces.

- Man ville med stor sandsynlighed lave et lovindgreb relativt hurtigt, hvis strejken kommer i gang, fordi det ville være en storkonflikt, der omfatter hele det offentlige arbejdsmarked.

Strejken kan først gå i gang 1. april og skal varsles mindst en måned i forvejen.

0 kommentarer
Vis kommentarer