Opgiver sag mod fyret direktør: A-kasse klager til Rigsadvokaten

Akademikernes A-kasse kræver efterforskningen genoptaget, efter Statsadvokaten har droppet at rejse tiltale mod Michael Valentin

Senest i midten af næste måned skal Rigsadvokaten træffe afgørelse i sagen om Michael Valentins vinrejser. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Senest i midten af næste måned skal Rigsadvokaten træffe afgørelse i sagen om Michael Valentins vinrejser. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Anklagemyndigheden har droppet at rejse tiltale mod Michael Valentin, som i september sidste år blev fyret og senere politianmeldt for returkommission af sin arbejdsgiver, Akademikernes A-kasse.

A-kassen har dog klaget over afgørelsen til Rigsadvokaten, som kan beslutte, om politiet skal genoptage sagen.

Det oplyser Henrik Helmer Steen, der er advokaturchef for Økonomisk Kriminalitet hos Københavns Politi.

Anklagemyndigheden mener ikke, at de kan løfte bevisbyrden for, at Michael Valentin har modtaget returkommission i form af dyre vinrejser fra a-kassens faste leverandør, Sigurd Müller Vinhandel.

'Vores afgørelse er påklaget af anmelderen til rigsadvokaten, der kan beslutte, at sagen skal genoptages - eller kan beslutte, at han er enig i vores afgørelse', forklarer Henrik Helmer Steen til Ekstra Bladet.

Det var bestyrelsen for landets største a-kasse, som meldte den fyrede topchef til politiet for at have modtaget de kostbare vinrejser på fire kontinenter samt for misbrug af a-kassens penge og personale til middage i direktørens private hjem.

Ekstra Bladet har blandt andet dokumenteret, at Michael Valentin bevidst købte bestemte vine til a-kassen med det formål at score bonuspoint for 21.600 kroner, som kunne bruges på en privat vinrejse til Sydamerika med hustruen.

Wellness-ophold
A-kassen rejste også krav om tilbagebetaling for direktørens ’wellness-ophold’ i Spanien og middage med vinsmagning i Frederiksberg-villaen for Michael Valentins store netværk.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med a-kassens ledelse om anklagemyndighedens beslutning. Men i en skriftlig kommentar udtaler bestyrelsesformand for Akademikernes A-kasse, Thomas Damkjær Petersen:

'Vi følger proceduren for den slags sager, og derfor har vi valgt at anke afgørelsen. Vi afventer nu det videre forløb, og kan ikke sige mere, før der er nyt i sagen.'

Advokat Peter Breum bekræfter, at statsadvokaten har opgivet straffesagen mod hans klient Michael Valentin - og at afgørelsen er indbragt for Rigsadvokaten.

- Omgørelsesfristen er i midten af december måned. Hvis ikke Rigsadvokaten omgør beslutningen, så står statsadvokatens afgørelse ved magt, siger han.

A-kassen også politianmeldt
Også tilsynsmyndigheden, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), valgte på baggrund af en undersøgelse fra Kammeradvokaten at politianmelde hændelsesforløbet.

Styrelsens politianmeldelse var dog ikke rettet mod Michael Valentin - men mod Akademikernes A-kasse for misbrug af medlemmernes penge.

STAR rejste samtidig en nærmest uhørt kritik af a-kassens økonomistyring, regnskaber og bogføring - og mod den daværende bestyrelse, som ikke havde ført tilstrækkeligt tilsyn med den administrerende direktør.

Styrelse retter skarp kritik: Regnskabs-kaos i a-kasse

- Undersøgelsens konklusioner er meget alvorlige og viser desværre, at medlemmernes penge er blevet misbrugt ...Hændelsesforløbet i Akademikernes A-kasse er politianmeldt, fastslog daværende beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V). 

Herunder kan du læse alt om sagen:

SKANDALEN I A-KASSEN

Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.
Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt  

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage  

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception  

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket  

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+