Annonce:
Annonce:

Opgør i retten: Iskold luft

Det iskolde forhold mellem Morten Messerschmidt og Kristian Thulsen Dahl blev udstillet tirsdag i Retten på Frederiksberg

Det iskolde forhold mellem Morten Messerschmidt og Kristian Thulsen Dahl blev udstillet tirsdag i retten på Frederiksberg

Annonce:
Følg Politik

Engang var de partifæller og nære allierede i toppen af Dansk Folkeparti.

I dag er forholdet lige så koldt som luften tirsdag eftermiddag ved Retten på Frederiksberg.

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl er umiddelbart ikke på julekort. Det stod lysende klart, efter at sidstnævnte havde vidnet i sagen, hvor Messerschmidt er tiltalt for EU-svindel for 98.000 kr. og dokumentfalsk.

Uoverensstemmelserne begyndte allerede inde i retten, da Kristian Thulesen Dahl satte sig i vidneskranken.

Her stod det klart, at den tidligere formand slet ikke havde tænkt sig at levere en håndsrækning til sin efterfølger i toppen af DF. Tværtimod skød Thulesen Dahl resolut Messerschmidts centrale forklaring ned.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl blev der således ikke afholdt et særskilt EU-seminar under Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Annonce:

- Nej, det mener jeg ikke, at der gjorde, lød det fra Thulesen Dahl i retten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kristian Thulesen Dahls forklaring harmonerede ikke ligefrem med Messerschmidts. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Kristian Thulesen Dahls forklaring harmonerede ikke ligefrem med Messerschmidts. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Stik imod
Dermed gik Thulesen Dahls forklaring stik imod Morten Messerschmidts forsvar i sagen. Messerschmidt mener, at der netop blev afholdt et seminar under sommergruppemødet.

Under de to første retsdage på Frederiksberg i slutningen af sidste uge slog Morten Messerschmidt nemlig fast, at der tirsdag 4. august 2015 blev afholdt et afgrænset EU-arrangement i regi af EU-partiet Meld.

Da Messerschmidt forlod retten tirsdag eftermiddag, gav han mildest talt ikke det store for Thulesen Dahls forklaring.

- Det er meget længe siden, at jeg har drøftet sommergruppemøderne med Kristian Thulesen Dahl. Jeg vil sige, at det faktisk er meget længe siden, at jeg overhovedet har ført en samtale med ham, lød det sylespidst fra Messerschmidt.

- Hvordan er jeres forhold i dag?

Annonce:

- Ikkeeksisterende. Desværre. Men jeg tror, at de fleste, der følger med i dansk politik, ved, at der har været visse kontroverser, siden han valgte at træde tilbage som formand, lød det med Messerschmidt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Morten Messerschmidts forhold til Kristian Thulesen Dahl er ikkeeksisterende. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Morten Messerschmidts forhold til Kristian Thulesen Dahl er ikkeeksisterende. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Mødommen blev taget
Efter at Thulesen Dahl havde afgivet sin vidneforklaring, slog han også fast, at alt ikke ligefrem har været lutter lagkage i toppen af Dansk Folkeparti.

I Kristian Thulesen Dahls optik kan mange af partiets problemer tilskrives skandalerne om Meld og Feld med Morten Messerschmidt i hovedrollen.

- Da den her Meld- og Feld-sag kom op primært i oktober 2016, var det, som om det hele led det knæk. Det var nærmest som en mødom, der blev taget, lød det fra Thulesen Dahl.

- Det gør selvfølgelig ikke tingene lettere, at man skal sidde i en retssag og have forskellige oplevelser af, hvad der rent faktisk er sket, kunne Thulesen Dahl desuden konstatere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Peter Skaarup afviser, at han fik idéen til et EU-seminar under DF's sommergruppemøde i 2015. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Peter Skaarup afviser, at han fik idéen til et EU-seminar under DF's sommergruppemøde i 2015. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Afviser Messerschmidt

Peter Skaarup og Morten Messerschmidt er absolut heller ikke på bølgelængde. 

Annonce:

Tirsdag benyttede Skaarup sin vidneforklaring til kategorisk at afvise en ny forklaring, som Morten Messerschmidt har disket op med i Retten på Frederiksberg.

Her fortalte Messerschmidt i sidste uge, at det faktisk var Skaarup, der som daværende gruppeformand i DF i første omgang fik idéen til, at der skulle afholdes et EU-seminar under det omstridte sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Men sådan forholder det sig ikke, lød det tirsdag fra Skaarup.

- Jeg har godt set, at det er blevet fremstillet, som om det var min idé, men det var det ikke, sagde Skaarup.

En udlægning, der altså står i skærende kontrast til Messerschmidts forklaring for få dage siden. Her lød det fra Messerschmidt:

- Der er ingen tvivl om, at det er Skaarup, som kommer til mig aller-allerførst, sagde Morten Messerschmidt.

Nej
Peter Skaarup mener desuden heller ikke, at der blev afholdt en Meld-konference tirsdag under sommergruppemødet i Skagen.

Annonce:

- Nej, lød det kort og godt fra Skaarup, da han tirsdag direkte blev spurgt, om der fandt en Meld-konference sted under sommergruppemødet.

EU-vidne: Fortiede DF-indblanding

Mens Skaarup og ikke mindst Thulesen Dahl trak de store overskrifter efter tirsdagens retsmøde, var der andre vidner, som heller ikke var særligt gode for Morten Messreschmidt.

Først i vidneskranken var Wolfgang Herzig. Han er mangeårig ansat i EU's budgetkontrol og var med, da kontrolenheden i begyndelsen af 2016 begyndte at se nærmere på, hvordan Meld brugte de betroede EU-midler.

Herzig, der var med på et videolink, forklarede, hvordan EU-kontrollanterne blandt andet undrede sig over, at der kun var danskere med til mødet i Skagen.

Men dér, hvor EU-veteranens forklaring for alvor gjorde ondt, var, da anklager Rasmus Maar Hansen ville vide, hvorvidt Meld fortalte åbent, at sommermødet fandt sted sammen med Dansk Folkeparti.

- Blev de oplyst om, at det var et fællesarrangement med DF, spurgte anklageren.

- Nej.

- Hvis et arrangement finder sted i forbindelse med et nationalt parti, er det så en relevant oplysning for at afklare om det er indirekete fiansiering af et nationalt parti?

- Ja, det er en afgørende oplysning. Når der deltager et nationalt parti, så skal man kunne se, om det har modtaget støtte, forklarede Wolfgang Herzig.

Spørgsmålet er ret så afgørende, fordi både EU's regler og i øvrigt Melds egne regler understreger, at EU-midler ikke må bruges på støtte til nationale partier.

Det er værd at understrege, at Wolfgang Herzig og budgetkontrollen endte med at blåstemple sommermødet i Skagen. En pointe, Morten Messerschmidts forsvarer hæftede sig ved.

Ifølge Wolfgang Herzig skyldes denne godkendelse, at EU-kontrollanterne troede, at de mange medlemmer af Dansk Folkeparti var tilhørere til konferencen og ikke egentlige deltagere.

 

DF-chef: Jeg skrev bare under

Jeanie Nørhave er det mest centrale vidne i den del af sagen, som handler om dokumentfalsk.

Det var nemlig hende, som underskrev to såkaldte serviceprovider-kontrakter for sommergruppemøderne i både 2014 og 2015.

På begge kontrakter fremstod det, som om hun var ansat på hoteller i henholdsvis Kolding og Skagen.

I realiteternes verden var hun på daværende tidspunkt øverste administrative chef i Dansk Folkeparti.

I vidneskranken gentog hun, som det skete i Lyngby, hvor sagen kørte første gang, at hun underskrev kontrakterne i fuld tillid til Morten Messerschmidts assistent og nu medtiltalte, Søren Peter Jensen.

- Søren Peter kommer ind på mit kontor og beder mig skrive under. Det skal være her og nu. Jeg ser mit navn. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg får noget til underskrift, jeg ikke skal have, forklarede hun.

Den forklaring forsøgte især Søren Peter Jensens forsvarer at gennemhulle. Hvordan kan en kvinde, som har været ansat 30 år i Rigspolitiet, bare skrive noget under uden at læse det, lød den gentagne melodi i en række spørgsmål.

Men lige lidt hjalp det. Jeanie Nørhave insisterede på, at hun bare havde skrevet under. Heller ikke i en række mailudvekslinger, hvor forskellige dokumenter var vedhæftet, lagde hun mærke til uregelmæssigheder.

Jeanie Nørhave er ifølge eget udsagn så elendig til engelsk, at det ikke gav mening for hende at forsøge at læse de engelsksprogede dokumenter.

Efter retsmødet hæftede Morten Messerschmidt sig særskilt ved, at Jeanie Nørhave i sin vidneforklaring bekræftede, at der blev planlagt et EU-seminar på andendagen af sommergruppemødet.

Jeanie Nørhave understregede, at det var DF's kontor i Bruxelles, som stod for de nærmere praktiske detaljer omkring den pågældende tirsdag.

Anklageren ville derfor vide, om Jeanie Nørhave så vitterligt også deltog i en i en EU-konference.

- Dit navn står på deltagerlisten?

- Jeg har deltaget i sommergruppemødet, fastholdt Jeanie Nørhave, som dog ikke kan redegøre for mødets faktiske indhold, da hun havde mange praktiske gøremål.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Morten Messerschmidt er i disse uger igen i retten for Meld- og Feld-sagen. Hør mere om den i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: