Ophidset stemning i Skagen: Borgmester advarer

Ukendte gerningsmænd skrællede i weekenden toppen af et stort klitområde ved Skagen. Nu advarer borgmester mod beskyldninger

I ly af natten til lørdag 26. oktober har en entreprenørmaskine skubbet klit-toppene ud på Sønderstrand. Foto: Søren Schnoor/Ritzau Scanpix
I ly af natten til lørdag 26. oktober har en entreprenørmaskine skubbet klit-toppene ud på Sønderstrand. Foto: Søren Schnoor/Ritzau Scanpix

Stemningen i Skagen er vred og ophidset, efter at ukendte gerningsmænd natten mellem fredag og lørdag udjævnede en ellers fredet klit på Sønderstrand.

Det fortæller Birgit S. Hansen (S), som er borgmester i Frederikshavns Kommune, og som advarer mod selv at gætte løs på, hvem der har begået klit-ravagen.

- Mange leger detektiver, og det kan være i en god mening, men vi skal også passe på folkedommen og ikke skyde borgere et motiv i skoene.

Hærværket et sket ved det berømte sorte vippefyr, hvor cirka 2.000 kvadratmeter klitområde er skrællet af. Formentlig med en gummiged, som har skubbet sandet ned på stranden.

En gummiged har natten til lørdag kappet klittoppene af på et knap 100 m bredt område ved Skagen Sønderstrand. Foto: Søren Schnoor / Ritzau Scanpix
En gummiged har natten til lørdag kappet klittoppene af på et knap 100 m bredt område ved Skagen Sønderstrand. Foto: Søren Schnoor / Ritzau Scanpix

Motivet til forbrydelsen er uklart, og klit-skamferingen er nu havnet på politiets bord.

- Vi skal overlade efterforskningen til politiet, men det hele giver en trykket stemning, siger borgmesteren.

Borgmesteren gætter på, at vreden og indignationen, som hun mærker fra både skagboer og folk fra resten af landet, skyldes de skyldiges mangel på respekt for naturen.

- Jeg tror, det handler om en nedarvet respekt for vores kyster og fredninger samt rigtig mange minder og historier, som er knyttet til Sønderstrand og Vippefyret, forklarer hun.

Kystdirektoratet fører opsyn med fredede klit- og strandområder flere steder i Danmark, og her har man nu valgt at gå ind i sagen.

- Vi kigger på sagen nu og tager stilling til, hvad der skal ske. Som udgangspunkt skal klitten genetableres, som den var. Det er ikke første gang, folk har taget sagen i egen hånd og har ændret terrænet i et fredet område, udtaler områdechef, Hans Erik Cutoi-Toft, i en mail til Jyllands-Posten.

Miljøminister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet finder sagen dybt uacceptabelt.

- Det er vigtigt, at vi tager skarp afstand fra det, og jeg kan kun opfordre alle med informationer til at henvende sig til politiet. Jeg er rigtig glad for, at man har handlet hurtigt fra kommunens side og har anmeldt det med det samme, siger Lea Wermelin til TV2.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen fra Venstre, opfordrer ministeren til at redegøre for straffen i sådanne sager.

- Jeg har en opfattelse af, at der i disse situationer kun udmåles ganske små bøder. Det må i givet fald stå klart for enhver, at sådan en straf slet ikke har nogen præventiv og afskrækkende virkning. Hvis det forholder sig, som jeg frygter, skal loven ændres, siger Preben Bang Henriksen til TV2.

Ud over bøde kan gerningsmænd - hvis de findes - se frem til et erstatningskrav for genetablering af naturen.

289 kommentarer
Vis kommentarer