Oprevet Messerschmidt: Det er helt gak!

Morten Messerschmidt er langt fra tilfreds med EU-parlamentets præsidium. Han mener, at de EU-kritiske partier bliver uretfærdigt behandlet og kalder afgørelsen gak

Foto: Thomas Emil Sørensen
Foto: Thomas Emil Sørensen

EU-parlamentets præsidium har på et møde mandag aften besluttet, at det 'europæiske parti' Meld og fonden Feld har misbrugt støttemidler for tre millioner kroner (402.481 euro), som nu kræves tilbagebetalt.

Det bekræfter Morten Messerschmidt over for Ekstra Bladet.

Men afgørelsen er næppe noget, der får DF-profilen til at sende et stort dansk kagebord i præsidiets retning. Tværtimod.

Morten Messerschmidt er langt fra tilfreds.

- Det er en forkert afgørelse. Jeg kan jo se, at der er flere af de europæiske partier, som har lavet fuldstændigt tilsvarende kampagner, men ikke bliver ramt på den her måde. Det synes jeg er temmelig oprørende, så derfor har vi naturligvis tænkt os at kræve en undersøgelse af, hvordan alle europæiske partier har håndteret det her.

(Foto: Jens Dresling) Dansk politik Officielt: Kæmpe erstatningskrav mod Messerschmidt

- Det er som om, at der er en særlig lyst til at gå efter EU-kritiske partier, hvorimod hvis man kan finde ud af at sige ja, hver gang Bruxelles og EU taler, så bliver man ikke ramt. Det kan vi selvfølgelig ikke leve med. Derfor vil vi bede om en undersøgelse, så vi alle bliver sat under den samme lup, siger Morten Messerschmidt til Ekstra Bladet.

Risikerer personlig regning
Morten Messerschmidt stod indtil årskiftet selv i spidsen for de to organisationer, og parlamentet vil nu henvende sig til ledelse i Meld og Feld for at få pengene tilbage.

Men da kasserne hos Meld og Feld stort set er tomme, kan parlamentets ledelse gå rettens vej for at kradse pengene ind hos fondenes ledelse, og dermed risikerer Morten Messerschmidt, at en domstol dømmer ham til at hæfte personligt for beløbet.

- Hvis i nu alligevel ender med at skulle betale, er det så dig personligt, der betaler pengene?

- Det er vi slet ikke kommet frem til endnu. Jeg vil vende det her med Dansk Folkeparti og mine kolleger , og så må vi se, hvor tingene står. Lige nu er jeg mest optaget af, at alle skal have den samme behandling. Det kan vi se med sikkerhed ikke sker i øjeblikket, siger Morten Messerschmidt til Ekstra Bladet.

Messerschmidt fodrede hunden med egen hale, da EU krævede penge tilbage for et gyldent håndtryk til en tidligere medarbejder. Foto: Jens Dresling Dansk politik Messerschmidt erkender: Betalte EU-regning med EU's egne penge  

- Så du føler dig uretfærdigt behandlet?

- Der er slet ingen tvivl om, at der her er en politisk afgørelse. Det er politiske modstandere, der skal sidde og træffe afgørelserne, og ikke uafhængige revisore. Det er temmelig gak. Det er ingen tvivl om, at det er en politisk motiveret sag, siger Morten Messerschimdt.

- Hvad skal der så ske nu i forhold til afgørelsen?

- Jeg må indrømme, at jeg ikke helt ved det 100 procent. Det er første gang, at det her sker, men nu afventer vi at få en henvendelse fra bureauet, og det klart, at jeg allerede i morgen vil vende det med Dansk Folkeparti. Så må vi ser derfra, hvad der sker.

- Det er ikke på tide at give op, betale penge og få sagen ud af verden?

- Nej, jeg giver ikke om, da jeg mener, at det er grundlæggende unfair. Derfor vil vi bede om, at alle bliver behandlet efter de samme regler, siger Morten Messerschmidt til Ekstra Bladet.

Revisiorkritik efter stort underskud
Både Meld og Feld blev tvangslukket 31. december sidste år. Der måtte dog to rykkere til fra EU-parlamentet, før Meld med flere ugers forsinkelse den 18. marts kunne aflevere sit årsregnskab for 2015. Det viste et underskud på 729.000 kroner.

Regnskabet - som er underskrevet af formanden Morten Messerschmidt - udløser hård kritik fra det uafhængige revisionsfirma Ernst & Young.

Både Meld og Feld blev tvangslukket 31. december sidste år - og ifølge Ernst & Young mangler der i regnskabet forklaringer fra ledelsen (Morten Messerschmidt, red.) på nogle store ekstraordinære omkostninger.

Foto: Thomas Borberg, Jens Dresling. Dansk politik Rohde sår tvivl om Messerschmidts forsvar

' Da, der i noterne til årsregnskabet ikke er givet nogen forklaring om organisationens finansielle stilling, er vi af den opfattelse, at der mangler fundamentale oplysninger, hvilket har væsentlig og gennemgribende indflydelse på årsregnskabet som helhed'.

'Årsregnskabet - hvad angår balance, resultatopgørelse og noter - giver efter vores opfattelse ikke et sandt og retvisende billede af organisationens nettoformue og fi-nansielle stilling', skriver revisionsselskabet blandt andet.

(Foto: Linda Johansen) Dansk politik Messerschmidt efter EU-dom: Udemokratisk og vanvittigt

OVERBLIK: Messerschmidts omdiskuterede EU-fonde

EU-Parlamentets ledelse ventes mandag at beslutte, at MELD og FELD, som Morten Messerschmidt (DF) har været formand for, skal betale knap tre millioner kroner tilbage til EU-kassen. Det skriver DR. Få et overblik over sagen her:

Meld:

* Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det er en politisk, europæisk alliance. Organisationen samler de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande - herunder Dansk Folkeparti - og politikere fra hele EU i ét fælles parti.

* Meld blev grundlagt i 2012 og er delvist finansieret af EU. Siden 2004 har det været muligt for de europæiske partier og alliancer at modtage økonomisk støtte, der dækker op til 85 procent af partiets udgifter.

* Medlem af EU-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF) har været formand for Meld og er fortsat med i organisationens ledelse.

Feld:

* Feld er en politisk fond, der er tilknyttet Meld. Fonden har til opgave at observere, analysere og bidrage til den politiske debat i EU.

* Meld og Feld hænger derfor sammen, og begge arbejder for at fremme medlemmernes og medlemspartiernes politiske holdning, hvilket blandt andet sker på baggrund af tilskud fra EU.

* Meld og Feld får støttekroner fra EU til oplysningsaktiviteter. Ifølge reglerne må disse penge ikke gå til at føre kampagne ved en national folkeafstemning eller et nationalt valg.

Kilder: europarl.europa.eu, meldeuropa.com

662 kommentarer
Vis kommentarer