'Os-skal-I-ikke-pisse-på-øvelsen'

 

 

Anders Samuelsen har i den forgangne uge fortalt alt og alle, der gad lægge mikrofon og spalter til, at statsministeren har et problem.

’Holder de sig ikke til regeringsgrundlaget, så kan vi ikke garantere regeringens overlevelse,’ har Samuelsen sagt igen og igen.

Det handler om Liberal Alliances krav om topskattelettelser. LA-lederen gjorde i denne uge kravet ultimativt. Hvilket skete efter Lars Løkke Rasmussen meddelte, at skatteforhandlingerne i foråret er udsat til efteråret - samt noget med, hvor mange penge, der er til rådighed.

Eller rettere: muligvis ikke er til rådighed.

Først skal der trepartsforhandles, der skal forhandles økonomi med kommunerne, og der skal i det hele taget overalt i alle forhandlinger forhandles om flygtninge, og hvor mange milliarder kroner, flygtningestrømmen koster.

Så ser man, hvad der er råd til, lyder det fra Finansministeriet.

Skal man forklare det på meget jævnt dansk, er der ingen tvivl om, hvilken øvelse Samuelsen har gang i. Han har gang i os-skal-I-ikke-pisse-på-øvelsen.

Hvilket jeg ikke skriver for at forfladige den politiske debat. Udtrykket har sin oprindelse i en blålig skatteaftale gennemført i 2012 af daværende skatteminister Thor Möger fra SF med Venstre og Konservative. Og med den daværende regeringsstøtte, Enhedslisten, sendt helt ud i mørket.

Johanne Schmidt-Nielsen slog ned som en ildspyende drage:

- Regeringen pisser på folk. Jeg er rasende, og jeg er rasende på vælgernes vegne. De har stemt på regeringen, fordi de regnede med en anden politik. Det er en svinestreg.

SF faldt derpå i popularitet. Som et køleskab falder fra femte sal. Og partiet måtte til sidst ydmygede forlade regeringen. Siden har Socialistisk Folkeparti tusset rundt som et blegt genfærd, der buuh’er sit triste ekko fra de glade dage med Villy-effekten.

Anders Samuelsen og Liberal Alliance kender denne historie. De vil ikke risikere at ende som venstreregeringens gespenst.

- Vi har været et loyalt støtteparti, og det vil vi ikke være længere. Jeg er helt og aldeles kold over for den taburet, jeg sidder på. Det er selvfølgelig godt at være medlem af Folketinget, men hvis man ikke bruger det til at skabe resultater, så spilder jeg mit liv og min folketingsgruppes liv, sagde Samuelsen forleden til TV2.

Liberal Alliances formand, Anders ’se mig ind i øjnene og se, hvor stålsat jeg er’ Samuelsen, minder således om det regeringsgrundlag, hvor hans blotte blik tilsyneladende skulle have fået indskrevet en ’garanti’ for skattelettelser.

Det er så her Samuelsens påstand om, at det er statsministeren, der har et problem, den vender 180 grader.

LA-lederen fremstiller regeringsgrundlaget, som en sælger i forsikring beskriver fordelene ved en police. Det vil sige uden forbehold. Uden det med småt. Det venstreregeringen skriver, er, at regeringen har ’en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct. point.’

Hvilket minder om, hvad LA-lederen udtalte, da hans parti var midt i forhandlingerne om et regeringsgrundlag i sin tid.

- Vi skal undgå at ende der, hvor Løkke i princippet er den nye Thorning, og Kristian Thulesen Dahl er den nye Vestager, sagde Samuelsen, underforstået, at så kommer man i SF-klemme.

Anders Samuelsens problem er, at det er præcist der, Liberal Alliance er endt. De er ikke i nærheden af at have flertal for topskattelettelser.

Det er muligt, at finansminister Claus Hjort Frederiksen i efteråret finder penge til skattelettelser i både bund (som Dansk Folkeparti ønsker) og i top (som LA ønsker) med en 2025-plan. En særlig disciplin, hvor nogle embedsmænd under foregivende af at have fremskrevet landets økonomi, men reelt have taget spåmandskyser på, har fundet et såkaldt ’råderum’.

Alt håb er ikke ude for Samuelsen og kompagni. Men for en sikkerheds skyld bør han måske begynde at øve sig i den særlige politiske disciplin, hvor nederlag udlægges som sejre. Hvor man bøjer virkeligheden efter ens egen horisontlinje og insisterer på, at solen ikke går ned, men tværtimod står op.

Eller måske burde Anders Samuelsen begynde at kravle ned ad træet i stedet for endnu længere op.

Bare derned, hvor han er i vater med virkeligheden. Øjenhøjde, hedder det vist også.

44 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere