Annonce:
Annonce:

Overblik: Det betyder Hjorts store spareplan

Regeringen lægger op til besparelser på 6,7 milliarder, hvor der blandt andet skal skæres i ulandsbistand og forskningsbevillinger. Følg pressemødet live fra klokken 11

Annonce:
Følg Politik
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlægger i dag klokken 11 regeringens finanslovsforslag for 2016. Men en del detaljer om næste års budget er allerede sluppet ud.

Som udspillets titel ’ Stramme rammer – klare prioriteter’, antyder, er der besparelser på vej, og i alt skal der spares 6,7 milliarder kroner.
 

Regeringen vil spare på følgende områder:

Ulandsbistand
Regeringen vil skære i ulandsbistanden, som sættes ned til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten, BNI, hvilket svarer til FN's målsætning for medlemslandene.

Forskning
Bevillinger til forskning beskæres, så forskningsbudgettet udgør 1,01 procent af BNP i 2016.

Boligydelse
Forslaget lægger op til mindre hjælp fra det offentlige til at klare huslejen. Regeringen vil spare 110 millioner kroner på boligydelsen til ældre i lejeboliger næste år. Beløbet stiger til 590 millioner kroner i 2020.

Aktiv beskæftigelsesindsats
Der afsættes 0,5 milliarder kroner mindre til den aktive beskæftigelsesindsats, som blandt andet har til formål at skabe et velfungerende arbejdsmarked og hjælpe arbejdsløse med at finde job.

Annonce:

Uddannelse, miljø og klima
Regeringen vil gennemføre såkaldte budgetforbedringer for i alt 300 millioner kroner på uddannelses-, miljø- og klimaområdet, skriver Berlingske.

DSB
Ifølge Berlingske må også DSB bidrage til regeringens finanslov ved at sige farvel til 300 millioner kroner i statstilskud.

Spare-Hjortens store plan: Endnu mere smalkost

Regeringen vil til gengæld bruge flere penge på:

Sundhed
Der afsættes 2,4 milliarder kroner til sundhedsområdet i 2016, som Lars Løkke lovede i valgkampen. Der afsættes blandt andet 500 millioner til demente og ældre samt 450 millioner til at styrke patienters rettigheder.

Prioriterede indsatser
En pulje på 1,7 milliarder kroner afsættes til særligt prioriterede indsatser, herunder politiet. Politikerne skal i efteråret forhandle en ny flerårig aftale på plads.

Ny erheversbeskatningsreform
Regeringen vil afsætte 570 millioner årligt til en ny erhvervsbeskatningsreform. Det betyder forbedrede rammer for generationsskifte af virksomheder.

Annonce:

Afskaffelse af NOx-afgift
Afskaffelsen af Nox-afgiften fra 1. juli 2016 medfører afgiftslettelser på 240 millioner kroner. Reklameafgiften annulleres også, før den overhovedet trådte i kraft, hvilket svarer til en afgiftslettelse på 180 millioner.

Ny vækstpakke
Regeringen vil afsætte 150 millioner kroner årligt i perioden 2016 til 2019 til en vækstpakke, der skal bidrage til, at hele Danmark får del i opsvinget. Der afsættes blandt andet 600 millioner til yderområderne for at skabe grobund for flere job.

Styrkelse af landbruget
Det skal være nemmere at drive landbrug, og derfor afsættes der 75 millioner kroner årligt i perioden 2016-19 til fødevare- og landbrugsinitiativer.

Bedre rammer for familieejede virksomheder
Regeringen er klar til at lade statskassen hente 600 millioner kroner mindre ind i skat fra overdragelse af unoterede aktier. Det skal ifølge regeringen være med til at sikre gode rammevilkår for familieejede virksomheder.

Staten bliver mere forgældet

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: