OVERBLIK: Det mener de røde partier om sundhedsaftalen

Blå blok har indgået en aftale om en sundhedsreform, som oppositionen kritiserer

Der er ingen partier fra den rød-grønne blok i Folketinget med i den sundhedsaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti har præsenteret tirsdag.

Derfor er det måske heller ikke overraskende, at der ikke falder ret mange topkarakterer af fra oppositionspartierne, når de skal bedømme aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Her er, hvad tre af partierne mener:

Enhedslisten:

- Arbejdsmiljø og patientsikkerhed er i forvejen presset af, at der i årevis er blevet lagt flere opgaver ud, uden der er fulgt ressourcer med.

- Sundhedspersonalet drukner i administrative opgaver, som kvæler fagligheden. Der er brug for flere kolleger, både lægesekretærer, sygeplejersker, ergoterapeuter og andet støttepersonale. Der er brug for flere hænder, ikke flere møder og omstruktureringer.

Peder Hvelplund, sundhedsordfører.

SF:

- Det holder ikke en meter, når Løkke forsøger at sælge denne her reform som en nærhedsreform. Løkkes reform er en centralisering, hvor man erstatter folkevalgte med lukkede embedsmands- og borgmesterfora.

- Det gør det meget sværere for befolkningen i yderområderne at råbe systemerne op, når deres lokale akutklinikker og sygehuse trues, eller lægemanglen skal løses.

Pia Olsen Dyhr, formand.

De Radikale:

- Der er et par gode takter og forslag i aftalen. Men når vores sundhed skal centraliseres, og personalet skal bruge tid på nye strukturer og ikke på patienter, skaber det ikke mere tryghed for patienterne.

- Når man bryder regnestykket ned, så kan jeg være bange for, at det ender med, at det er børnene og de ældre, der kommer til at betale prisen for, at kommunerne ikke får penge nok til opgaven.

Lotte Rod, sundhedsordfører.