OVERBLIK: Det skal samråd med Støjberg kaste lys over

For tredje gang skal udlændinge- og integrationsministeren forklare sig i sagen om adskillelse af asylpar

Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan
Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan

Oppositionen har flere spørgsmål, der skal afklares i sagen om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) instruks om at adskille unge asylpar på landets asylcentre.

Derfor er ministeren for tredje gang indkaldt i samråd, hvor hun skal svare på en række spørgsmål onsdag. Det første samråd lå 1. juni og tog knap fem timer, mens det andet samråd blev afholdt 23. juni og tog 2,5 timer.

Støjbergs forklaring om, at afgørende partshøringer heller ikke fandt sted under Mette Frederiksen var ikke sand. Foto: Jens Dresling Dansk politik - 10. okt. 2017 - kl. 20:35 Støjberg erkender løgn om Mette F.

Her er et overblik over nogle af de spørgsmål, som en samlet opposition vil have ministeren til at svare på:

* Hvilken af ministerens forklaringer om sagsforløbet er den rigtige?

Oppositionen mener, at Støjberg flere gange har skiftet forklaring i sagen. Derfor ønsker partierne klarhed over, hvilke forklaringer der er de korrekte.

* Blev asylpar adskilt uden en partshøring allerede før ministerens instruks?

Støjberg fortalte på samrådet 23. juni, at mindreårige asylpar er blevet skilt ad uden en partshøring. Det vil sige, at parrene ikke har fået lov til at komme til orde før adskillelsen.

Den praksis går imod dansk lov, erkendte ministeren. Hun sagde dog samtidig, at der heller ikke foregik partshøring under den tidligere regering. Det udsagn beder oppositionen om dokumentation for.

* Hvem har ansvaret for, at der blev administreret ulovligt?

Oppositionen ønsker at placere et ansvar for, at asylpar er blevet adskilt uden at få en individuel vurdering og mulighed for at blive hørt.

Fra 10. februar 2016, hvor Støjberg udsendte sin instruks, og frem til 28. april samme år blev der ikke foretaget partshøringer til trods fra advarsler fra ministeriet.

Under samrådet 23. juni sagde Støjberg, at hun ikke var bekendt med advarslerne. Hun afviste også, at hun havde et ansvar for at tjekke op på partshøringerne, som hun kaldte "en myndighedsopgave".

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen