Overblik: Det skete da flygtningestrømmen nåede Danmark

To ministre skal redegøre for politiets frit-lejde-aktion, da sommerens flygtningestrøm nåede Danmark

Var det ønsket om at undgå unødig magtanvendelse over for mænd, kvinder og børn i nød, der fik politiet til at give frit lejde til tusinder af migranter og flygtninge, da flygtningestrømmene fra Syrien i begyndelsen af september nåede til Danmark?

Eller var det mangel på ressourcer?

På dagen hvor integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pind (V) i et åbent samråd i Folketinget skal give svar på disse spørgsmål, følger her et kort overblik over politiets håndtering i krisens første døgn:

* Søndag 6. september: De første syriske flygtninge og migranter ankommer med færge og tog til Rødbyhavn og Padborg fra Tyskland.

* Politiet forsøger at indsamle og registrere dem. Langt de fleste ønsker dog at fortsætte rejsen til blandt andet Sverige for at søge om asyl der. Mange stikker af fra ordensmagten, der undlader at løbe efter dem.

* I de kommende dage tilbageholder politiet flere hundrede flygtninge og migranter i en sportshal i Rødbyhavn. 240 nægter at forlade en parkeret togvogn i Rødbyhavn. Og på en togperron i Padborg overnatter 80.

* Fra søndag og i dagene frem begiver hundredvis af flygtninge og migranter sig ud på danske motorvejsstrækninger med retning mod København. Målet for de fleste er de øvrige nordiske lande.

* En stor gruppe danskere trodser loven og tilbyder mad, tøj og et lift til de mange flygtninge.

* Torsdag 10. september: Fem dage efter er 3200 flygtninge og migranter ankommet til Danmark. 668 af dem har søgt om asyl.

* Politiet giver på femtedagen frit lejde til de mange tilbageholdte flygtninge. Ifølge politiet fordi man maksimalt må frihedsberøves i tre gange 24 timer, inden man skal fremstilles for en dommer.

* Justitsminister Søren Pind begrunder politiets passivitet med, at det vil undgå panik og sikre orden og sikkerhed.

* 1. oktober: 20.900 flygtninge og migranter er indtil videre ankommet til Danmark siden 6. september. Langt de fleste er rejst videre til Sverige og Finland.

* Ca. 60.000 asylansøgere er ifølge Migrationsverket ankommet til Sverige indtil videre i år. Til sammenligning har 9700 søgt om asyl i Danmark. Det er 1344 personer færre end sidste år på samme tid.

Kilder: Ritzau, Migrationsverket

7 kommentarer
Vis kommentarer