OVERBLIK: Det ved vi om regeringens finanslov

Vækst i det offentlige forbrug på 0,5 procent, højere udviklingsbistand og billigere ture over Storebælt

En hæsblæsende uge i dansk politik. I dag fremlægger regeringen finanslovsforslaget for næste år. Tirsdag var det skatteudspil og onsdag vækstudspil. Foto: ritzau/Jacob Ehrbahn
En hæsblæsende uge i dansk politik. I dag fremlægger regeringen finanslovsforslaget for næste år. Tirsdag var det skatteudspil og onsdag vækstudspil. Foto: ritzau/Jacob Ehrbahn

Regeringen fremlægger sit finanslovsudspil i dag klokken 11.

De øvrige partier i Folketinget fik onsdag aften lov til at læse sig ind på regeringens udspil, og pressen har allerede beskrevet store dele.

Få et overblik over, hvad vi allerede ved om regeringens udspil her:

* Regeringen går efter en vækst i det offentlige forbrug på 0,5 procent. Dermed vil der næste år blive tilført cirka 2,3 milliarder kroner mere. Det er én milliard mere, end der var lagt op til.

Der kræves ifølge Finansministeriet en vækst på 0,6 procent for at holde trit mere befolkningsudviklingen - færre børn og ældre, som kræver pleje.

DF om finanslov: For mange skattelettelser og for lidt velfærd

* Et politisk flertal har allerede besluttet at afsætte 6,7 milliarder kroner til at genoprette skattevæsnet. Nu foreslås det i finansloven at bruge 1,7 milliarder kroner ekstra over de kommende tre år.

Samlet vil regeringen bruge 10,5 milliarder kroner frem mod 2021.

* De næste fire år sættes der på finansloven 2,5 milliarder af hvert år, som regeringen kan bruge til at forhandle med Dansk Folkeparti om.

I år vil regeringen forsøge at få opbakning til, at denne forhandlingsreserve skal bruges på Forsvaret, politiet og kriminalforsorgen. Regeringen lovet et "substantielt løft" af forsvaret.

* Regeringen vil spare på DSB, som kan "effektiviseres gennem en bred vifte af tiltag". Statens betaling til DSB skal reduceres med 207 millioner kroner i år stigende til 829 millioner i 2021.

* Færre asylansøgere betyder, at regeringen næste år vil afsætte 12,6 milliarder kroner til udviklingsbistand i den tredje verden. Det er 4,5 milliarder kroner mere end på finansloven for 2016.

* I dag er det muligt at få fradrag for udgifter til både hushjælp og håndværksarbejde gennem boligjobordningen. For fremtiden skal det målrettes servicedelen.

* Prisen for at køre over Storebæltsbroen skal reduceres med 25 procent over de næste tre år.

* Der skal bruges 400 millioner kroner ekstra til forskning og udvikling. Det skal blandt andet gå til forskning, som afdækker, hvorfor personer slutter sig til bandemiljøet.

* Der skal afsættes 400 millioner kroner over fire år til kontrol af små og mellemstore virksomheders skat.

* Indsatsen mod hackerangreb og anden cyberkriminalitet skal styrkes med 100 millioner kroner til en ny strategi mod nye angreb.

* Der skal afsættes 65 millioner kroner til at stramme straffen for grov vold med en tredjedel.

* Regeringen vil gøre det lettere for handicappede og børn med behov for specialundervisning at gå på privatskole. Det sikres ved at målrette penge til undervisning af elever med særlige behov.

* De tre regeringspartier fordeler en pulje på 100 millioner kroner til "mindre initiativer", som partierne hver især afgør. Liberal Alliance sender sin pulje videre til forhandlingerne om lavere skatter.

Kilde: Finanslovsudspillet for 2018, Berlingske, Politiken.