Annonce:
Annonce:

OVERBLIK: Embedsmændene i rigsretssagen

Annonce:
Følg Politik

Lykke Sørensen, der er tidligere afdelingschef i Udlændinge– og Integrationsministeriet, er en af de embedsmænd under Inger Støjberg, som skal vidne under rigsretssagen.

Men også embedsmændene har fået kritik.

Faktisk kom Instrukskommissionen frem til, at fem embedsmænd kan drages til ansvar – men det anbefales, at det først sker efter en eventuel dom mod Støjberg.

To af personerne er ikke længere ansat i staten og kan derfor kan der ikke gøres et disciplinært ansvar gældende over for dem.

Her er de fem mest centrale embedsmænd:

- Uffe Toudal Pedersen, daværende departementschef i Udlændingeministeriet.

Han gik med til at udsende en pressemeddelelse, som var ulovlig. Den blev fulgt op af et telefonopkald fra en afdelingschef og sammen førte det til, at instruksen om at adskille blev gennemført.

Annonce:

Han har for kommissionen fremhævet, at han over for ministeren slog fast, at der ville blive administreret lovligt trods den misvisende pressemeddelelse.

Han fremhævede også, at ministeren godkendte et notat om, at der skulle administreres lovligt. Instrukskommissionen tilsidesatte forklaringen om notatet, som først blev offentligt kendt, da Toudal Pedersen vidnede i kommissionen.

- Lykke Sørensen, daværende afdelingschef i Udlændingeministeriet.

Hun var ministeriets øverste juridiske kompetence på området, og hun har til kommissionen sagt, at hun på et centralt møde den 10. februar 2016 advarede Støjberg om, at det ville være ulovligt at adskille alle par uden en individuel vurdering.

Det var hende, der tog de juridiske kampe med Støjberg. Lykke Sørensen har sagt, at Støjberg trods advarslen ville have instruksen gennemført. Støjberg er uenig.

- Jesper Gori, daværende kontorchef i Udlændingeministeriet.

Annonce:

Han var Lykke Sørensens nærmeste underordnede og tillagde som hende ikke det omstridte notat nogen vægt. Støjberg har ellers kaldt det "fuldstændig centralt", men nævnte det ikke, før Instrukskommissionen blev nedsat fire år efter.

Støjbergs har før sagt, at hun med godkendelsen af notatet accepterede, at der kunne være undtagelser i adskillelsen af asylpar, hvor den ene var mindreårig. Det ville være lovligt. Men for Gori og Sørensen spillede notatet ingen rolle. Kommissionen har tilsidesat Støjbergs forklaring om notatet.

- Line Skytte Mørk Hansen, afdelingschef i Udlændingeministeriet.

Hun var under Instrukskommissionen et af de mest centrale vidner, da hun efter eget udsagn bad Udlændingestyrelsen om at administrere efter pressemeddelelsen, der var ulovlig. Men det skulle ske med undtagelser af hensyn til loven, sagde hun i telefonsamtale.

Vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum modtog instruksen i de to opkald. Hun hævder, at styrelsen blev bedt om at administrere ulovligt. Hun bakkes op af et andet vidne, der var på medhør i en del af den ene samtale.

Annonce:

Kommissionen forkastede Line Skytte Mørk Hansens forklaring.

- Henrik Grunnet, daværende direktør i Udlændingestyrelsen.

Han har erkendt, at han lod sin styrelse udføre den ulovlige ordre i det små, selv om han på et møde hørte, at instruksen var ulovlig. Han bad dog om yderligere instrukser fra ministeriet, hvilket aldrig kom.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: