Overblik: Her er Holsts mange møgsager

Mistanken om den skattebetalte valgkamp er ikke den eneste møgsag, som Carl Holst (V) er rendt ind i i løbet af den korte periode som minister

Derfor måtte Holst gå af
Følg Politik

Carl Holst (V) valgte tirsdag at trække sig fra posten som forsvarsminister.

Fratrædelsen skete efter de mange sager fra Holsts tid som regionsrådsformand i Region Syddanmark, hvor han efter alt at dømme brugte sin daværende personlige assistent, Christian Ingemann, til at føre valgkamp på statens regning. En sag, som udviklede sig til at skygge for Carl Holsts virke som forsvarsminister.

Selvom Carl Holst (V) kun nåede at være forsvarsminister i 93 dage, er sagen om den skattebetalte spindoktor blot den seneste i en lang række møgsager.

Ekstra Bladet giver dig her et overblik:

Spindoktor-sagen
Mistanken om at Carl Holst førte valgkamp på statens regning startede, da flere medier i midten af september kunne afsløre en række mails og dokumenter, som tydede på, at Carl Holsts daværende personlige assistent, Christian Ingemann, hjalp Carl Holst med at føre valgkamp, imens Ingemann var ansat og lønnet af Region Syddanmark.

Carl Holst afviste imidlertid alle mistanker om embedsmisbrug og holdt stædigt fast i, at Ingemann ikke var ansat som hans personlige assistent, men til at varetage projektet 'Smart Vækst og Velfærd'. Ekstra Bladet kunne efterfølgende offentliggøre et brev, der afslørede at Christian Ingemann Nielsen har fungeret som Carl Holsts personlige assistent fra 2014 til juni i år.

Carl Holst måtte beklage, at han gav udtryk for, at Ingemann ikke var ansat som hans personlige assistent.

Region Syddanmark igangsatte efterfølgende en undersøgelse af Carl Holst, og i går kom det frem at 165 mails fra Christian Ingemann omhandlede valgkamp.

Holst beklager: Ikke min hensigt at lyve

Afsløring: 165 mails belaster Carl Holst

Eftervederlaget
Knap var Carl Holst tiltrådt som forsvarsminister, før det kom frem, at han ville få et klækkeligt eftervederlag fra tiden som formand for Region Syddanmark oven i ministerlønnen. Konkret var Holst berettiget til 833.000 eftervederlagskroner fra Region Syddanmark.

Sagen førte til et massivt pres på Holst. Blandt andet rejste formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl en kritik af, at forsvarsministeren modtog dobbeltløn.

I første omgang nægtede Carl Holst at frasige sig eftervederlaget, men hårdt presset gav han sig til sidst. Eller rettere: Han frasagde sig den del af eftervederlaget, han endnu ikke havde modtaget. Dermed har Holst nået at sikre sig 504.450 eftervederlagskroner – før skat.

Kovending: Holst frasiger sig eftervederlag

Grundlag for Irakkrigen
I et interview med Ritzau i august om grundlaget for Danmarks deltagelse i Irakkrigen skød Carl Holst sig selv og VKO-partierne i foden.

– Vi gik i krig, fordi der var masseødelæggelsesvåben.

Den begrundelse var forkert. Slut, fastslog Carl Holst. Men V-regeringens officielle forklaring på krigsdeltagelsen er som bekendt en helt anden. Nemlig at Iraks diktator, Saddam Hussein, i årevis blæste på flere FN-resolutioner. Dermed gav ministeren ammunition til de partier, som kræver Irakkommissionen genåbnet.

På ferie under krise
Tidligere på sommeren lykkedes det også Holst at rage uklar med Forsvarets ansatte. Ministeren ville nemlig hellere holde ferie end reagere på et brev fra forsvarets flymekanikere.

De advarede ellers om, at de danske kampfly i Irak slog revner, og at personalet i kampen mod Islamisk Stat i stor stil bukkede under med stress. Men advarslerne blev mødt med ugelang tavshed fra den ferierende Carl Holst.

Kom nu hjem fra ferie, Carl Holst!

Her gennemgåes en række af Holsts møgsager

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+