Annonce:
Annonce:

OVERBLIK: Læs om kritikken af landbrugspakken her

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kritiseres for, at der er pyntet på tal i landbrugspakken

Annonce:
Følg Politik

Lørdag 13. februar tilkendegav flere eksperter, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og hendes ministerium havde pyntet på nogle af tallene i landbrugspakken.

Det medførte kritik, der satte spørgsmålstegn ved ministerens troværdighed, og skabte usikkerhed hos regeringens samarbejdspartner i De Konservative.

* Den centrale kritik af landbrugspakken går på, at den vil give landmændene lov til at gøde mere end i dag. Samtidig vil de såkaldte randzoner, der har til formål at beskytte naturområder som vandløb og åer mod gødning og sprøjtemidler, blive ophævet.

Ifølge eksperter vil det skabe en større udledning af kvælstof, end det fremgår af ministeriets beregningerne.

Annonce:

* Blandt kritikerne er Jørgen E. Olesen, professor ved Aarhus Universitet, som har anført, at tallene er misvisende. Kvælstofregnskabet går nemlig kun i plus i 2016, fordi man har indregnet udefrakommende faktorer, der ikke har noget med landbruget at gøre.

* Oppositionspartierne indkaldte på den baggrund Eva Kjer Hansen til et hastesamråd. Og Danmarks Naturfredningsforening gik til EU, for at få undersøgt om kvælstofudledningen holder sig inden for de europæiske direktiver.

* De Konservative rettede først kritik mod ministeren på grund af sagen, selv om partiet sammen med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har indgået i forhandlingerne med regeringen om landbrugspakken.

De Konservative truede i første omgang med at droppe samarbejdet om landbrugspakken, men er siden formildet.

Partiets landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, sagde torsdag, at De Konservative fortsat vil stemme pakken igennem, men at de vil kræve nogle såkaldt kompenserende tiltag, der skal sikre, at miljøet ikke skal lide den overlast, som eksperterne advarer mod.

Siden har han udtalt, at det ikke er realistisk at forvente, at kvælstofregnskabet går i plus fra og med 2016.

Annonce:

* De to andre parter i forliget om landbrugspakken, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, har slået fast, at de ikke vil genforhandle pakken.

* Gennem hele forløbet har Eva Kjer Hansen stået fast på, at der ikke er pyntet på tallene, og landbrugspakken holder sig inden for EU's direktiver, da hun under udarbejdelsen af pakken har været i løbende kontakt med EU-Kommissionen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: