OVERBLIK: Regeringen er klar med 185 lovforslag

Regeringen fremlægger 185 lovforslag for det kommende folketingsår

Regeringen vil præcisere den udskældte knivlov, som gjorde en række almindelige knive ulovlige.
Regeringen vil præcisere den udskældte knivlov, som gjorde en række almindelige knive ulovlige.

Tirsdag åbnede den nye sæson i Folketinget, og i den forbindelse udgiver regeringen sit lovkatalog, der i alt indeholder 185 initiativer.

Her er et udpluk af, hvad regeringen har i sinde at foreslå i folketingssalen i det kommende folketingsår.

* Regeringen vil skærpe straffen for voldtægt. Hvor meget det skal være er endnu uvist.

* Reglerne for besiddelse af knive præciseres. Den såkaldte kniv-lov har været meget udskældt, og helt almindelige mennesker er blevet kriminelle på grund af loven.

* Randzone-loven droppes, så kravet om, at der ikke må sprøjtes, gødskes eller dyrkes på landbrugsjord langs vandløb og søer falder bort.

* Staten har tabt milliarder af kroner på det skandaleramte inddrivelsessystem EFI. Nu vil regeringen udskyde forældelsesfristen for en række inddrivelser 'for at hindre yderligere utilsigtet forældelse som følge af utilstrækkelig funktionalitet i EFI', som det hedder på djøfsk.

* Regeringen vil ophæve en lov om afgift på reklamer, som aldrig har været sat i kraft. Formålet med forslaget er at ophæve lov om afgift af husstandsomdelte reklamer.

* De skandaleombruste ejendomsvurderinger skal genopfindes, og regeringen kommer med et lovforslag, som skal skabe grundlaget for et nyt og forbedret ejendomsvurderings-system.

* Regeringen vil hæve hastighedsgrænsen for biler med campingvogne og fra 80 til 100 km/t på motorvej forudsat, at de opfylder en række nærmere tekniske betingelser.

* 17-årige skal kunne tage kørekort, hvis de det første år altid kører med en person, der har mindst 10 års erfaring, mener regeringen.

* Regeringen åbner for et bredere mandat for den danske indsats mod Islamisk Stat. Ritzau erfarer, at regeringen overvejer at bombe i Syrien. Indtil nu har danske kampfly kun smidt bomber i Irak.

* Venstre vil iværksætte et integrationsprogram, der skal sikre, at nye asylmodtagere hurtigst muligt kommer ud på arbejdsmarkedet for at "få integrationen til at virke", som statsministeren formulerede det i sin åbningstale.

* Regeringen lægger op til en skærpelse af dyreværnsloven for personer, der udsætter dyr for uforsvarlig behandling eller mishandling.

* Regeringen vil genindføre den indfødsretsprøve, der i 2014 blev afskaffet med lov om statsborgerskabsprøve.

* Ligesom den tidligere SR-regering foreslog i maj 2015, vil regeringen arbejde for, at Politiets Efterretningstjeneste får adgang til flyselskabernes passagerlister for at hindre terror.

* Et nyt lovforslag slår fast, at tilslutning til en fjendtlig væbnet styrke i en væbnet konflikt fremover skal straffes. Det rammer både danske statsborgere og herboende udlændinge, som for eksempel drager til Syrien for at kæmpe med Islamisk Stat. Den slags handlinger vil være en forbrydelse mod statens sikkerhed og selvstændighed, såfremt lovforslaget vedtages.

* Til februar vil regeringen foreslå yderligere ændringer af straffeloven, når det gælder hvervning til væbnede konflikter i udlandet, fremgår det af lovprogrammet.

* Et af midlerne mod spredning af fanatiske idéer og opfordringer til vold er såkaldt sektionering i fængsler og arresthuse. Et lovforslag om indgrebet forventes fremsat i december, fremgår det af regeringens lovprogram.

Læs hele det såkaldte lovkatalog her

1 af 2 
2 af 2 Regeringen vil præcisere den udskældte knivlov, som gjorde en række almindelige knive ulovlige.
26 kommentarer
Vis kommentarer