OVERBLIK: Sådan forløber et mistillidsvotum

Hvis Eva Kjer Hansens fremtid som minister skal afgøres i folketingssalen, bliver det tidligst om en uge

De Konservative udtrykte tirsdag aften mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Dermed er der et flertal i Folketinget, der ikke længere har tillid til ministeren efter striden om landbrugspakkens miljøeffekter.

* Hvis et flertal i Folketinget ikke længere har tillid til en minister, skal ministeren træde tilbage.

* Det er meget sjældent, at Folketinget stemmer om et mistillidsvotum, for enten har ministeren selv valgt at gå af inden, eller også har statsministeren udskrevet valg.

* Hvis det ikke sker, skal Folketinget stemme om sagen i folketingssalen, hvor folketingsmedlemmerne stemmer om det såkaldte mistillidsvotum.

* Tidligst onsdag om en uge kan et mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen komme til afstemning i Folketinget, da det skal behandles som led i en hasteforespørgselsdebat i salen.

* Inden da skal Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), have godkendt en anmodning om en sådan debat fra en bredere kreds af partier.

* Hvis Folketinget udtrykker mistillid til statsministeren, skal regeringen gå af eller udskrive nyvalg. Den siddende regering fortsætter dog, indtil der er fundet en ny. Men ministrene må kun tage sig af praktiske ting, der er nødvendige for den offentlige forvaltning.

Kilde: Folketinget.dk og jp.dk