Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Overrasket Engell: Jeg kan ikke mindes fortilfælde

Det er meget, meget særpræget, når Kristian Jensen på nuværende tidspunkt siger, at han er klar til et kampvalg om formandsposten i Venstre efter Løkke, vurderer politisk kommentator Hans Engell

Hvis Venstres landsmøde i 2014 var endt med et kampvalg om formandsposten, så havde Kristian Jensen vundet. Det vurderede Kristian Jensen selv, sagde han i et interview med Politiken tre uger efter det dramatiske ekstraordinære landsmøde i Odense Congress Center 3. juni 2014. (Foto: Polfoto/Jacob Ehrbahn)
Hvis Venstres landsmøde i 2014 var endt med et kampvalg om formandsposten, så havde Kristian Jensen vundet. Det vurderede Kristian Jensen selv, sagde han i et interview med Politiken tre uger efter det dramatiske ekstraordinære landsmøde i Odense Congress Center 3. juni 2014. (Foto: Polfoto/Jacob Ehrbahn)

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen skal afløses som formand for Venstre, står næstformanden i partiet, Kristian Jensen, klar til 'at træde op på den øverste skammel'.

Sådan lyder den forbløffende udmelding i Jyllands-Posten søndag.

- Hvis man ikke kan lide kampvalg, skal man holde sig ude af politik. Sådan er det bare. Der er ikke stillet garantier op for nogen som helst. Jeg arbejder ud fra det, jeg gerne vil, og det er min hensigt at fortsætte med at gøre det, siger Kristian Jensen til avisen og understreger, at han ikke bruger 'så meget energi på, hvad mit næste job skal være'.

Næstformanden og formanden i Venstre ved partiets landsmøde i 2015. (Foto: Polfoto/Casper Holmenlund Christensen)
Næstformanden og formanden i Venstre ved partiets landsmøde i 2015. (Foto: Polfoto/Casper Holmenlund Christensen)

Vil ikke være tøsedreng
Den udmelding overrasker politisk kommentator Hans Engell, som kalder det for meget usædvanligt.

- Den er meget usædvanlig, fordi hovedreglen er, at så længe regeringens siddende statsminister er partiformand, så diskuterer man det ikke. Teoretisk set kan Lars Løkke holde den plads i fire, otte eller 12 år mere. Derfor er det virkelig en meget, meget særpræget melding, fordi hovedreglen er, at så længe han sidder, så taler man ikke om, hvem der kommer efter en siddende statsminister, siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Han påpeger, at selv i den periode, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) var allerhårdest ramt, var der ingen, som kom med meldinger af samme karakter som Kristian Jensen. Og hvis nogen talte om arvefølge, så foregik det med anonyme kilder.

- Du har aldrig set Løkke stå frem og sige, at 'når Anders Fogh er færdig, skal jeg til'. Du har heller aldrig hørt Mette Frederiksen sige sådan noget under Helle Thorning. Det her er simpelthen ved siden af de almindelige spilleregler, siger Hans Engell.

Politisk kommentator Hans Engell. (Foto: Ole Steen)
Politisk kommentator Hans Engell. (Foto: Ole Steen)
 

I sin ugentlige politiske analyse skriver Hans Engell søndag i Ekstra Bladet, at det blå samarbejde er som et hus i flammer i øjeblikket, og at Lars Løkke Rasmussen både personligt og politisk har mistet troværdigheden hos de andre blå ledere.

- Midt i det blå flammehav melder Kristian Jensen så ud, at han er klar til et kampvalg vel og mærke efter Løkke. Hvad synes du om timingen i den udmelding?

- For det første siger han det, fordi han bliver spurgt om det. Men han siger det også, fordi han ikke vil opleves som en tøsedreng, siger Hans Engell.

Kortspillet er i gang
Lars Løkke Rasmussens formandskab hængte i en tynd tråd i forsommeren 2014. Her beskrev Ekstra Bladet, hvordan Venstre havde udlagt penge tøj til V-formanden for mere end 150.000 kroner i 2010 og 2011.

Efterfølgende fik Venstre en vælgerlussing til valget til EU-parlamentet, og partiet styrtdykkede i meningsmålingerne. Tidligere V-medlem Jens Rohde samt flere kommuneforeninger krævede, at Lars Løkke Rasmussen gik af som formand. Hele affæren kulminerede i et ekstraordinært landsmøde i Odense Congress Center 3. juni 2014, hvor man ventede et formandsopgør mellem Løkke og næstformand Kristian Jensen – men efter et møde, hvor både Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen deltog, valgte Kristian Jensen altså at stå bag Løkke.

- Opgøret for to år siden satte sine spor, og Kristian Jensen stod lidt tilbage som en taber, som ikke turde stå fast, da Løkke skruede op for blusset og begyndte at knække sine fingre, siger Hans Engell.

Kristian Jensens melding er et signal til Søren Gade og Troels Lund Poulsen, vurderer Hans Engell. (Foto: Polfoto/Jakob Jørgensen)
Kristian Jensens melding er et signal til Søren Gade og Troels Lund Poulsen, vurderer Hans Engell. (Foto: Polfoto/Jakob Jørgensen)

Dansk politik - 13. maj. 2014 - kl. 06:19 Ny bilagsbombe under Løkke: Fik tøj og sko for 152.000

Dansk politik - 23. jun. 2014 - kl. 21:32 Så mange V-vælgere er skredet efter Løkkes tøj-skandale

Han vurderer, at Kristian Jensens udtalelser i Jyllands-Posten har baggrund i et ønske om at sende et utvetydigt signal om, at når Lars Løkke er færdig, så er han klar til at tage over.

- Men på den måde giver det et meget klart fingerpraj om, at magtkampen i Venstre er i gang. Under normale omstændigheder ville en udenrigsminister ikke sige, at han er klar til et kampvalg. Den slags gør man kun, hvis der er behov for det. Så det her er et udtryk for den magtkamp, som har været bag kulissen.

- Hvem er Kristian Jensens udmelding rettet imod?

- Den er rettet mod hele den kreds af støtter, som Lars Løkke har i sit gamle bagland. Det er et signal til Søren Gade og Troels Lund Poulsen.

- Han siger dog, at det er ’efter’ Løkke.

- Det er efter Løkke. Men alene det, at han taler om efter Løkke… Man taler ikke om den slags. Det har du ingen eksempler på. Det er helt usædvanligt, og reglen er, at det gør man simpelthen ikke. Når Lars læser det her, så er de allerede i gang med at spille kort om, hvem der skal være efter ham. Jeg kan ikke mindes fortilfælde, hvor man i fuld offentlighed tager fat i den her diskussion, siger Hans Engell.

1 af 2 Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen et pressemøde efter venstres maratonmødet på Odense Congress Center i juni 2014. (Foto: Polfoto/Ole Frederiksen)
2 af 2 Hvis Venstres landsmøde i 2014 var endt med et kampvalg om formandsposten, så havde Kristian Jensen vundet. Det vurderede Kristian Jensen selv, sagde han i et interview med Politiken tre uger efter det dramatiske ekstraordinære landsmøde i Odense Congress Center 3. juni 2014. (Foto: Polfoto/Jacob Ehrbahn)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen