Overtrædelse af tildækningsforbud straffes med bøde

Gentagne overtrædelser af forbud kan straffes med bøder op til 10.000 kroner, oplyser Justitsministeriet

Overtrædelse af regeringens tildækningsforbud - populært kaldet burkaforbud - skal ikke koste fængselsstraf, men bøder op til 10.000 kroner ved gentagne overtrædelser.

Det oplyser Justitsministeriet.

- Det er ikke foreneligt med værdierne i det danske samfund eller respekten for fællesskabet at holde ansigtet skjult, når man møder hinanden i det offentlige rum, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en pressemeddelelse.

Første gang en person overtræder forbuddet, kan vedkommende straffes med en bøde på op til 1000 kroner.

Sker det igen, kan bøden forhøjes op til 10.000 kroner.

Spørgsmålet om, hvorvidt gentagne overtrædelser skal straffes med bøde eller fængsel, har været et stridspunkt i regeringen.

Både Liberal Alliance og medlemmer af De Konservative og Venstre har været modstandere af fængselsstraffe.

Debatten blussede op, da DR Nyheder i januar beskrev et regeringsudkast til forslaget, hvor gentagne overtrædelser blev straffet med fængsel.

Men den del er taget ud af regeringens forslag.

- Det var det, regeringen kunne blive enige om, konstaterede Søren Pape Poulsen ved præsentationen.

Lovforslaget er sendt i høring og ventes fremsat for Folketinget i foråret 2018, så det kan træde i kraft senere på året.

Om selve forbuddet oplyser Justitsministeriet, at "tildækning af ansigtet, som har et anerkendelsesværdigt formål", er undtaget.

Det handler blandt andet om vintertøj, når det er koldt, udklædning til fastelavn og halloween og beskyttelsesudstyr til arbejde.

I sidste ende er det dog op til politiet og domstole at vurdere, hvilke formål er anerkendelsesværdige, oplyser Justitsministeriet.

Liberal Alliance har fra begyndelsen været modstander af et tildækningsforbud. Forbuddet er til gengæld hjerteblod for støttepartiet Dansk Folkeparti.

I efteråret gik LA dog med til at sætte lovarbejdet i gang.

44 kommentarer
Vis kommentarer