På dag ét: Pensions-bombe under Mette

De radikale afviser, at differentieret pensionsalder bliver til noget i denne valgperiode

Mette Frederiksen er presset af, at Morten Østergaard har afvist Socialdemokratiets forslag om differentieret pensionsalder. Men også de radikale selv mangler noget i aftalen.

Et af Mette Frederiksens og Socialdemokratiets helt store slagnumre i valgkampen, målsætningen om differentieret pensionsalder til nedslidte danskere, ser nu ud til at lide døden allerede på dag ét med Mette Frederiksen som statsminister.

På et pressemøde onsdag morgen afviser de radikales leder, Morten Østergaard, nemlig, at den tidligere pensionsalder til nedslidte kan blive til noget.

Mette Frederiksen kan se frem til en masse hårdt arbejde, mener Hans Engell. Foto: Olivia Loftlund Valg19 Engell om Mettes nye regering: - Det bliver op ad bakke

- Det har jeg meget svært at ved at se ske. Der er ikke flertal, siger Østergaard, der sammen med Enhedslisten og SF danner parlamentarisk grundlag for Mette Frederiksen.

Dermed er Socialdemokratiet i overhængende fare for en diskussion om brudte løfter, allerede før Mette Frederiksen formelt har sat sig i Statsministeriet.

Østergaard afviser onsdag morgen, at differentieret pensionsalder kan blive til noget i denne valgperiode. Foto: Jakob Boserup
Østergaard afviser onsdag morgen, at differentieret pensionsalder kan blive til noget i denne valgperiode. Foto: Jakob Boserup

S holder fast
Heller ikke i det 18 sider lange forståelsespapir, som er indgået mellem Socialdemokratiet og de tre støttepartier, er der nævnt så meget som ét ord om differentieret pensionsalder.

I stedet fremgår det, at den nye regering 'vil gennemføre aftalen om seniorpension', som de radikale indførte med blå blok før valget.

Trods de radikales melding holder Socialdemokratiet fast i, at man vil have en aftale om tidligere pension. Sådan lyder det fra Mattias Tesfaye.

- I virkeligheden er der ikke så meget nyt under solen. Det var det samme, som både de radikale og regeringen sagde før valget. Vi fastholder det, vi hele tiden har sagt: Vi har tænkt os både at gennemføre aftalen omkring forbedringer af seniorførtidspensionen, men også en ny ret til tidligere folkepension. Det har vi på ingen måde opgivet at finde flertal for.

- Hvem skal sikre jer det flertal?

- Indtil videre har vi jo Socialdemokratiets egne 50 mandater. Så håber vi selvfølgelig på, at vi kan finde de 40 andre mandater i Folketinget.

Spinkelt håb
- Det bliver nok ikke med de radikales hjælp?

- Nej, så tror jeg, at de havde skrevet det ind i det forståelses-papir, vi havde lavet. Men vi håber selvfølgelig på, at der kunne være andre partier - f.eks. Dansk Folkeparti - som kunne være interesserede i at gennemføre det her, når vi får fremlagt noget. Jeg synes sådan set, at vi er kommet et væsentligt skridt nærmere en ret til tidligere folkepension med den aftale, der er lavet i aftes. For den betyder, at Socialdemokratiet kan danne regering.

- Men er det ikke et spinkelt håb at klamre sig til, hvis DF, som er i opposition, skal sikre jer aftalen?

- Lad os se. På den måde er der ikke noget nyt under solen. De radikale mener det, de hele tiden har ment, og det er en ærlig sag. Men Dansk Folkeparti har også udtalt sig positivt omkring vores forslag. Under alle omstændigheder tror jeg, at alle kan se, at der er en udfordring i det danske samfund, efter at efterlønnen er blevet ødelagt, siger Mattias Tesfaye.

Skuffet posterboy
I valgkampen kørte Socialdemokratiet den 59-årige bryggeriarbejder Arne Juhl frem som ’posterboy’ på en person, der kunne få tidlig pensionsalder.

På store plakater optrådte Arne Juhl i valgkampen iført arbejdstøj under ordene: ’Nu er det Arnes tur’.

 

Arne Juhl er i dag skuffet over meldingerne om, at Socialdemokratiets storstilede aftale ikke bliver til noget.

’Jeg synes, at det er noget skidt, men jeg håber, at det kommer, og at det lykkes at få et flertal i Folketinget, så man kan gøre det den vej rundt. Men det kommer jo an på, om nogle af de andre partier er klar. Der er så meget, der skal falde på plads lige nu, siger Arne Juhl til Berlingske onsdag morgen.

Mette Frederiksen var glad, da hun præsenterede sin nye forståelsesaftale bag hende som kommende statsminister. Foto: Jens Dresling Dansk politik Se alle punkterne: Her er Mettes store plan

1453 kommentarer
Vis kommentarer