På ferie med mistænkt i bestikkelsessag: Løkke nægter at svare

Statsministeren afviser at svare Folketinget på sine og Venstres økonomiske relationer til de it-firmaer, som er centrale i den store sag om bestikkelse af offentlige myndigheder

Løkke vil ikke svare. Han henviser til, at hans forbindelse med Atea og 3A-IT er privat. Foto: Jens Dresling
Løkke vil ikke svare. Han henviser til, at hans forbindelse med Atea og 3A-IT er privat. Foto: Jens Dresling

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser i et svar til Folketinget at redegøre for sin relation til de to it-selskaber, som ifølge politiet er centrale i den store sag om mulig bestikkelse af offentlige myndigheder. Senest er 32 offentligt ansatte blevet sigtet for bestikkelse, og sidste sommer blev en række personer varetægtsfængslet i sagen.

Som tidligere beskrevet i Ekstra Bladet har statsministeren været særdeles tæt på en af sagens formodede hovedpersoner, som også har støttet Løkkefonden økonomisk.

Det er Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted, der har stillet to skriftlige spørgsmål til statsministeren, hvor EL-ordføreren blandt andet efterlyser en redegørelse for eventuelle økonomiske transaktioner mellem Løkkefonden og de to selskaber; Atea og 3A-IT.

Se også: Dragsted: Derfor skal Løkke svare om bestikkelses-sag

Samtidig vil Pelle Dragsted vide, om partiet Venstre lokalt eller landsdækkende har modtaget økonomisk støtte fra de to omstridte it-selskaber.

Det er privat
Men det afviser Lars Løkke at svare på.

’Jeg finder af principielle (årsager) ikke anledning til at besvare spørgsmålet, da det ikke vedrører min ministergerning’, skriver statsministeren i sit svar.

Her henviser han i øvrigt til 'Håndbog i Folketingsarbejdet' samt 'Folketingets forretningsorden', som nævner, at ministre kun skal svare på spørgsmål om deres privatliv, hvis spørgsmålet indeholder vigtige elementer af offentlig interesse.

Har fået penge
Med henvisning til artikler i Ekstra Bladet sidste sommer bekræfter Lars løkke dog, at Løkkefonden har modtaget penge fra de to it-selskaber.  (artiklen fortsætter under billedet)

Her ses Lars Løkke Rasmussen flankeret af to topfigurer fra 3A-it. Den ene af dem er tidligere topchef i Atea og blev sidste sommer varetægtsfængslet. Kort forinden var Løkke på ferie i direktørens luksusvilla på Mallorca. Privatfoto
Her ses Lars Løkke Rasmussen flankeret af to topfigurer fra 3A-it. Den ene af dem er tidligere topchef i Atea og blev sidste sommer varetægtsfængslet. Kort forinden var Løkke på ferie i direktørens luksusvilla på Mallorca. Privatfoto
 

’Det bemærkes i tilknytning hertil, at mit virke som statsminister ikke har forbindelse til mit tidligere virke for LøkkeFonden. Jeg kan dog helt generelt oplyse, at ATEA/3A-IT eller personer med tilknytning til ATEA/3A-IT – som tidligere omtalt i pressen – har doneret penge til LøkkeFonden på et tidspunkt, hvor jeg var bestyrelsesformand for fonden,’ skriver statsministeren.

På spørgsmålet om, hvorvidt Venstre på nogen måde har modtaget penge fra de to omstridte firmaer, afviser Lars Løkke at svare konkret. Han henviser i stedet til reglerne om offentliggørelse og indberetning af partistøtte.

Læs svarene her og her.

Kæmpe sag
Seneste udvikling i den opsigtsvækkende sag er, at 32 offentligt ansatte it-medarbejdere er blevet sigtet for at have modtaget bestikkelse fra Atea, hvor flere ledende medarbejdere i 3A-IT tidligere arbejdede.

De sigtede offentligt ansatte arbejder - eller har arbejdet - for en række offentlige organisationer, institutioner og styrelser, som regnes for bærende søjler i det danske demokrati. Derudover en stor kommune, en kæmpe statsejet arbejdsplads og et ministerium.

Den nye sag om de 32 sigtede udspringer altså af den store bestikkelses-efterforskning, som blev indledt sidste forår. Den involverer blandt andet Region Sjælland, Rigspolitiet og folk fra de to nævnte it-firmaer.

Sponsorater og rejser
I juni 2015 blev flere it-topfolk varetægtsfængslet i sagen, der bl.a. omfatter luksusrejser, gaver og store 'sponsorater' til offentligt ansattes fritidsinteresser.

Ekstra Bladet afslørede dengang, at statsminister Lars Løkke Rasmussen flere gange har modtaget sponsorater fra en af de varetægtsfængslede it-direktører til sin helt store fritidsinteresse; Løkkefonden.

Se også: Løkke fik check fra sigtet i korruptionssag

Lars Løkke var også på ferie med sin direktør-ven, som kort efter blev varetægtsfængslet. De boede sammen i direktørens 400 kvadratmeter store luksus-villa på Mallorca.

Se også: Løkke på ferie med nu fængslet it-topchef

Ekstra Bladet har via Statsministeriet forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke.

1 af 2 Her ses Lars Løkke Rasmussen flankeret af to topfigurer fra 3A-it. Den ene af dem er tidligere topchef i Atea og blev sidste sommer varetægtsfængslet. Kort forinden var Løkke på ferie i direktørens luksusvilla på Mallorca. Privatfoto
2 af 2 Løkke vil ikke svare. Han henviser til, at hans forbindelse med Atea og 3A-IT er privat. Foto: Jens Dresling
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen