Pædagogformand: Flygtningebørn har også brug for ferie

Støjberg straffer børnene. Det er faktisk hårdt arbejde for børnene at være i daginstitution, lyder det fra BUPL

Støjberg vil ramme flygtningeforældre med nye regler - men skader børnene. Foto: Jens Dresling
Støjberg vil ramme flygtningeforældre med nye regler - men skader børnene. Foto: Jens Dresling

Det er problematisk, at børn af flygtninge på integrationsydelse aldrig kan holde ferie fra deres daginstitutioner.

Det fastslår formanden for Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) Elisa Bergmann som en reaktion på, at V-regeringen har indført nye regler, som betyder, at tusindvis af flygtninge på den særlige integrationsydelse ikke længere må holde ferie. Så mens andre børn har seks-syv ugers sommerferie, skal flygtningebørnene altså være i børnehave, vuggestue eller på fritidshjem.

- Alle børn har ret til at være sammen med deres familie, og de burde også have ret til at holde ferie med deres familie, forklarer BUPL-formanden.

- Det er faktisk hårdt arbejde for børnene at være i daginstitution. Der bliver krævet af dem, at de skal bidrage til et stort fællesskab. De har brug for at restituere lige som voksne har. Og der burde ikke gøres forskel på børnene. De burde have de samme rettigheder til ferie uanset om de er børn af flygtninge eller direktører, siger hun.

Dette billede er taget ved en tidligere lejlighed. Arkivfoto: Per Rasmussen Samfund S-borgmester: Giv flygtningene ferie

Vil ramme de voksne - straffer børnene
Regeringen med Integrationsminister Inger Støjberg (V) i spidsen har indført reglerne for at få de vokse flygtninge hurtigere i job. Det betyder eksempelvis, at de hele sommeren skal møde i enten sprogskole eller i aktivering i stedet for at holde sommerferie med deres børn. Men det rammer altså børnene hårdt, advarer Elisa Bergmann.

- Omverdenen kræver noget af børnene hele tiden, når de er i institution. Men de har også brug for at komme ned i gear og få oplevelser med familien uden for hverdagen. Og faktisk har især de her flygtningebørn, som kan have oplevet forfærdelige ting, behov for at kunne føle sig trygge - og det gør de, når de er sammen med familien, siger hun.

Regeringen indførte sidste sommer integrationsydelsen for nyankomne flygtninge. Der er aktuelt ca. 7.000 flygtninge på integrationsydelse, og de har ikke ret til ferie. Men fra den 1. juli sættes også ca. 21.000 herboende flygtninge, der kom før sidste sommer, ned fra kontanthjælp til integrationsydelse. Denne gruppe mister retten til ferie fra 1. juli næste år.

Krævementalitet
Integrationsminister Inger Støjberg (V) mener dog, at flygtningene er 'utaknemmelige' - når de gør opmærksom på børnenes behov. I stedet burde de bruge energien på at finde et arbejde.

- De er kommet til Danmark, hvor de er i sikkerhed, vi forsørger dem, de får gratis undervisning, deres børn går i daginstitutioner, og vi støtter dem efter alle kunstens regler. Vi kan hurtigt blive enige om, at ferie er dejligt, men det nytter altså ikke at stille an med sådan en krævementalitet, siger hun til Jyllands-Posten.

Dette billede er taget ved en tidligere lejlighed. Arkivfoto: Per Rasmussen Samfund Flygtninge protesterer: Vil have sommerferie med børnene

Foto: Jens Dresling Samfund DF om flygtninge i protest: Gå deres sager igennem

Ikke ret til ferie
Flygtninge og danskere på integrationsydelsen har ikke ret til ferie i lovens eller konventionernes forstand.

Men når ferie er udelukket, så går det alligevel op mod den ånd, som Børnekonventionen og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er skrevet i, vurderer advokaten Bjørn Elmquist, der har arbejdet med området i adskillige år.

- Man skal tolke lovens bogstav, men også bestemmelsernes ånd, og selvom der ikke står noget om ferie sort på hvidt, så mener jeg, at det ligger i ånden, at man bør have ret til ferie, siger Bjørn Elmquist til Ekstra Bladet.

- Men når de hele tiden strammer loven, så er de ligeglade med bestemmelsens ånd.

1 af 2 
2 af 2 Støjberg vil ramme flygtningeforældre med nye regler - men skader børnene. Foto: Jens Dresling
555 kommentarer
Vis kommentarer