Pamper-direktør på bonusjagt: Bestilte vin efter rabat på vinrejser

Politiets bevis: Michael Valentin brugte de ansatte til at score bonuspoint til vinrejser

Den nu fyrede direktør Michael Valentin bestilte to specifikke vine og spurgte så, om det ikke var dem, som gav mest rabat på en vinrejse. Foto: Morten Lau-Nielsen
Den nu fyrede direktør Michael Valentin bestilte to specifikke vine og spurgte så, om det ikke var dem, som gav mest rabat på en vinrejse. Foto: Morten Lau-Nielsen

Den fyrede direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, spekulerede helt kynisk i, hvilket vin-indkøb til a-kassen der kunne udløse flest bonuspoint til vin-rejser med hustruen.

Det afslører en mail-korrespondance, Ekstra Bladet er i besiddelse af. Dokumenterne er en del af det sagskompleks, a-kassen har anmeldt og sendt til politiet, fordi man mener, Valentin har overtrådt straffeloven paragraffer om mandatsvig og returkommission.

Det skyldes, at Valentin gennem vinindkøb i a-kassens faste leverandør, Sigurd Müller Vinhandel A/S, har optjent bonuspoint til private vinrejser. Systemet har været, at kunder skulle købe et vist antal vine til bestemte lande for at komme med på næste vinrejse.

I mailkorrespondancen fremgår det, at Valentin i november 2017 foreslår daværende vicedirektør Britt Dyg Haun, at de 220 ansatte i a-kassen hver skulle have to flasker vin i gave.

Bonus-spekulant
Da han får grønt lys, skriver han efterfølgende til sin ven Henrik S. Lund i Sigurd Müller Vinhandel A/S, om han kan foreslå nogle fra Argentina og/eller Chile.

Herefter får han liste retur med forskellige alternativer, hvorefter Valentin svarer, at han tager de næstdyreste vine og spørger ind til bonus for dem:

’Skal vi så ikke nappe de to Quinta 2012, rød og hvid? Tæller de ikke også mest på bonuskontoen?’

Hvorefter Henrik S. Lund skriver om de to vine til 120 kr. stykket eksklusive moms:

’Jo det er de bedste vine og dem med mest bonus.’

Og det er ikke tilfældigt, at det lige er Argentina og Chile. For det er her, Sigurd Müllers næste vinrejse går hen i marts 2018. Her afslører en faktura, at Michael Valentin skulle betale 50.000 kroner for to personer til en vinrejse til de to lande, men han slipper 21.596 kroner billigere i optjent bonus.

Vin-indkøb

Nedenstående tabel, som stammer fra en intern mail i a-kassen viser, hvor meget a-kassen har købt for hos Sigurd Müller Vinhandel A/S pr. år. Michael Valentin startede i A-kassen i august 2011.

200790.467,45
200889.194,60
200997.172,20
201090.756,53
201193.578,06
201273.996,13
201357.522,85
2014255.832,35
2015276.727,71
2016353.966,65
2017265.925,60
2018256.188,58
I alt =-2.001.328,71

Andres lommer
Ekstra Bladet har forelagt dokumenterne for Henning Fuglsang Sørensen, lektor i strafferet på Syddansk Universitet.

Han understreger, at Michael Valentin sag endnu har været for en domstol. Han vurderer dog, at der er tale om forhold, der som udgangspunkt hører under straffelovens bestemmelser om mandatsvig og returkommission.

- Hvis du skal straffe ham, så skal han have haft mulighed for at disponere på vegne af en arbejdsgiver - og gjort det på en måde, så nogle af arbejdsgiverens penge er endt i andres lommer.

- I denne situation kan det være, hvis det kan bevises, at han køber en vin, der er dyrere, end der ellers ville være købt. Noget andet er bonuspointene, som jo dybest set tilhører arbejdsgiveren. Når han bruger dem privat, er det en berigelse, han fjerner fra sin arbejdsgiver, siger han.

Michael Valentin er også politianmeldt for at få a-kassen til at betale arrangementer, som de vurderer har været private.

Ni dage i vin-paradis med konen

Der var eksklusive oplevelser for alle pengene, da Michael Valentin og hans hustru drog på vinrejse med bonus-kroner i ryggen.

Den stod på ni dages tætpakket program i de to sydamerikanske lande Chile og Argentina med lækre vinsmagninger og dejlige middage i smukke omgivelser.

De første fire dage af turen spenderede Valentin og fruen i forskellige vinområder i Chile.

’Langs det sydamerikanske kontinents vestkyst mellem Stillehavet og Andesbjergene ligger det vinøse paradis – Chile’, som det beskrives af Michael Valentins faste leverandør, Sigurd Müller Vinhandel A/S.

Her blev producenten Casa Silvas landområder eksempelvis frekventeret – og der blev ikke sparet på smagningerne.

Senere gik turen til provinsen Mendoza i Argentina, der er kendt for sine dejlige vine.

Endelig blev den eksklusive rejse rundet af med et par dage i Argentinas hovedstad, Buenos Aires.

De to vin-venner Valentin og Luplau, da begge var tilknyttet Akademikernes A-kasse. I dag er begge ude af a-kassen, og forholdet er i følge flere kilder iskoldt. PRIVATFOTO Politik Skandaleramt formand scorer millioner

Valentin: Jeg har været sjusket

Michael Valentin har selv tidligere bekræftet over for Ekstra Bladet, at han er blevet politianmeldt for vinrejserne:

- Jeg er blevet politianmeldt af Akademikernes A-kasse for et beløb, som ca. beløber sig til 40.000 kroner, som de mener kunne være tilkommet dem.

Michael Valentin erkender at have været på kostbare rejser til vinområder i Sydafrika, Californien, Chile og Italien, men afviser noget kriminelt.

- Jeg mener, at jeg har handlet i god tro og deltaget i leverandørture, som har været afholdt i 25 år, siger han.

- Så bliver jeg fanget af, at jeg ikke har været skarp nok på vilkår for deltagelse. Det er jeg selvfølgelig den i verden, som er allermest ked af og ærgerlig over, forklarer Michael Valentin.

Egenbetaling
Ifølge Michael Valentin har der været en egenbetaling på godt halvdelen af omkostningerne ved rejserne, som dermed må have kostet omkring 80.000 kroner.

- Der er en bonus, så hvis man køber et vist antal vin, så har du mulighed for at deltage i de ture. Jeg har deltaget i de ture, hvor der er en rabatdel, og det har jeg ikke været skarp nok på, siger han til Ekstra Bladet.

- Jeg har været sjusket i at sætte mig ind i forudsætningerne for deltagelse, fortæller den fyrede fagboss.

Ekstra Bladet har bedt Michael Valentin forholde sig til mail-korrespondancen med Sigurd Müller, men han vil ikke kommentere den.

Returkommission og mandatsvig

Returkommission nævnes ofte i forbindelse med bestikkelse i den private sektor. Det kan eksempelvis være en indkøber i en virksomhed, der modtager gaver eller ydelser fra en leverandør med henblik på at få indkøberen til at købe den pågældende leverandørs produkter.

Bestemmelsen om returkommission findes i straffelovens paragraf 299, stk. 2:

’Med bøde eller fængsel indtil fire år straffes den, som ved varetagelse af en andens formueanliggender for sig selv eller andre på pligtstridig måde modtager, fordrer eller lader sig tilsige gave eller anden fordel, såvel som den, der yder, lover eller tilbyder en sådan gave eller anden fordel.’

Der kan rejses tiltale for mandatsvig, hvis en person, der forvalter en andens formue, påfører denne tab for ens egen eller andres vindings skyld. Den tiltalte skal altså have haft adgang til andres midler end sine egne.

§ 280. For mandatsvig straffes [...] den, som for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding påfører en anden formuetab1) ved misbrug af en for ham skabt adgang til at handle med retsvirkning for denne eller2) ved i et formueanliggende, som det påhviler ham at varetage for den anden, at handle mod dennes tarv.

Strafferammen er fængsel i op til et år og seks måneder, jf. § 285 og i særlige grove tilfælde op til otte år, jf. § 286, stk. 2.

Hes ses den afgåede bestyrelsesformand Allan Luplau(til venstre) med høj cigarføring sammen med Michael Valentin til et arrangement i Valentins vin-kælder. Michael Valentin har senere fortalt, at han selv betalte for dette arrangement og har i den forbindelse fremlagt et bilag på mad. PRIVATFOTO Politik Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket

Fagbevægelsen er ’misforvaltet af vandgopler’, lød kritikken fra fyrede Michael Valentin, der blev kendt for sin kritik af pamperi og frås. Foto: Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix Politik Pamper-revseren selv fældet af pamperi

SKANDALEN I A-KASSEN

Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.
Bestyrelsesformand Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, inden skandalerne begyndte at rulle. PRIVATFOTO.

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Der er ingen forklaring på, hvorfor 'pamper-revseren' Michael Valentin (tv) er blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kasse. Formand Allan Luplau skjuler årsagen. PR-foto Dansk politik Mystik om dansk topdirektørs fyring

Michael Valentin blev fyret som direktør for Danmarks største a-kasse efter en intern advarsel til bestyrelsen. Foto: Joshua Tree Photography Dansk politik Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Den nu fyrede direktør Michael Valentin blev kendt i offentligheden for sin hårde kritik af pamperi, fråds og høje lønninger i LO-fagbevægelsen. Foto: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix Dansk politik Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Den nu fyrede direktør Michael Valentin blev kendt i offentligheden for sin hårde kritik af pamperi, fråds og høje lønninger i LO-fagbevægelsen. Foto: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix Dansk politik Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

A-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, har med henvisning til at der er tale om en personalesag forsøgt at skjule for myndighederne, hvorfor Michael Valentin blev fyret. Men direktørens store glæde ved vin har spillet en rolle. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix Dansk politik Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt  

Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og kammeradvokaten.  Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto Dansk politik Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Lars Løkke Rasmussen har tidligere været i stormvejr på baggrund af donationer fra de såkaldte kvotekonger. Nu siger fyret a-kasse-direktør, at han gav 50.000 for et møde med statsministeren. Foto: Claus Bonnerup Dansk politik Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og kammeradvokaten.  Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto Dansk politik Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Lars Løkke Rasmussen har tidligere været i stormvejr på baggrund af donationer fra de såkaldte kvotekonger. Nu siger fyret a-kasse-direktør, at han gav 50.000 for et møde med statsministeren. Foto: Claus Bonnerup Dansk politik Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Den nu fyrede direktør Michael Valentin blev kendt i offentligheden for sin hårde kritik af pamperi, frås og høje lønninger i LO-fagbevægelsen. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix Dansk politik Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Fortroligt bestyrelsesdokument fra whistleblower understøtter fyrede Michael Valentins påstand om, at bestyrelsesformand Allan Luplau er sovset ind i sagen. Pr-foto Akademikernes A-kasse Politik Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet bad ifølge whistleblower om skriftlig forklaring i sag om den fyrede a-kassedirektør, Michael Valentin. Foto: Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix Dansk politik Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og Kammeradvokaten.  Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto Dansk politik Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og Kammeradvokaten.  Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto Dansk politik A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Høj cigarføring med ' gode venner', når Michael Valentin holdt hof i vinklubben, som også fik ordrer fra a-kassen. Foto: Morten Lau-Nielsen Politik Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Michael Valentin (th.) i selskab med kronprins Frederik og borgmester Winni Grosbøll på Folkemødet i sommer. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Dansk politik Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Michael Valentin (tv.) og Allan Luplau (th.) sender nok ikke hjertelige julekort til hinanden. Foto: PR Dansk politik Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Her ses de to vinvenner - formand Allan Luplau bagerst og den fyrede direktør Michael Valentin forrest - i Valentins vinkælder december 2017. PRIVATFOTO. Politik Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner

I følge et fortroligt dokument godkendte  bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse Allan Luplau (til højre), at den nu fyrede direktør Michael Valentin kunne tage på welness-ophold i Spanien. Politik Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Dansk politik Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

Den fyrede direktør for Akademikernes a-kasse har nu fået to politianmeldelser fra sin tidligere arbejdsgiver. FOTO: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2018 Politik A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage  

Politik Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Direktør Michael Valentin (tv.) blev fyret i september. Men a-kassens medarbejdere har mistet tilliden til bestyrelsesformand Allan Luplau og den konstituerede direktør, som i årevis har været en del af topledelsen. Pr-foto: Akademikernes A-kasse Dansk politik Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Formanden Allan Luplau stopper sammen med resten af topledelsen i a-kassen. Pr-foto Dansk politik Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Privatfoto Politik Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception  

Allan Luplau og Michael Valentin med høj cigarføring, da de styrede Akademikernes A-kasse. Nu er de begge fortid. Privatfoto Dansk politik Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Hele topledelsen i Akademikernes A-kasse er nu fratrådt. Foto: Anthon Unger Dansk politik Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret

Politik Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet

I følge tidligere vicedirektør Lars Kreutzmann har Akademikernes A-kasses nye direktør Mette Gregersen haft kendskab til flere kritisable forhold. FOTO Jens Dresling Politik Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Hes ses den afgåede bestyrelsesformand Allan Luplau(til venstre) med høj cigarføring sammen med Michael Valentin til et arrangement i Valentins vin-kælder. Michael Valentin har senere fortalt, at han selv betalte for dette arrangement og har i den forbindelse fremlagt et bilag på mad. PRIVATFOTO Politik Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket  

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

140 kommentarer
Vis kommentarer