Pape efter Ellemanns udmelding: - Utroligt man skal glæde sig over det

Venstre skal fuldtonet melde sig ind i den borgerligt-liberale familie, siger Søren Pape Poulsen

Søren Pape Poulsen vil se, om de borgerlige partier kan 'finde hinanden' igen.
Foto: Ritzau Scanpix
Søren Pape Poulsen vil se, om de borgerlige partier kan 'finde hinanden' igen. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Politik

Jakob Ellemann-Jensen har fået en god start. Men nu skal han lige vælges som Venstres formand først, inden man for alvor kan gå i gang med at bedømme ham.

Sådan lyder meldingen fra de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, efter at Venstres politiske ordfører tirsdag aften annoncerede, at han går efter at overtage posten som sit partis formand.

- Jeg konstaterer, at han har fået en god start, i og med at han har sagt, at førsteprioriteten for Venstre ikke længere er en regering med socialdemokraterne.

- Det er utroligt, at man skal glæde sig over det. Men det er altid noget, og det er dér, det starter. Og så må vi finde hinanden, arbejde sammen og finde ud af, hvad han kommer med, siger Søren Pape Poulsen.

Rønn ser HELT rødt: Raser over 'feje' partifæller

De konservatives formand kaldte det i august 'et stort svigt', at daværende statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen før valget 5. juni gjorde et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet til sin førsteprioritet.

Dermed hældte Løkke ifølge Pape både den daværende VLAK-regering og hele samarbejdet i blå blok 'ned i kloakken'.

Lars Løkke Rasmussen trak sig lørdag som formand for Venstre, efter at partiets bagland havde ytret protester mod ham.

Qvortrup: Vi aner ikke, hvad han står for

Direkte adspurgt om, hvorvidt striden mellem de konservative og Venstre nu er bilagt, efter at Jakob Ellemann-Jensen har afvist at gå til valg på en SV-regering, svarer Søren Pape Poulsen:

- Forudsætningen for at komme videre er, at Venstre forlader det synspunkt. Og det har de så gjort, må jeg forstå.

- Jeg går konstruktivt til det. Det har aldrig været et personspørgsmål for mig. Det handler om, at Venstre fuldtonet melder sig ind i den borgerligt-liberale familie, siger K-formanden.

Ellemann: Jeg vil være formand

I seneste valgperiode var der meget fokus på de interne uenigheder i blå blok. Det skal ændres, siger Søren Pape Poulsen.

- I stedet for at fokusere på, hvad vi er uenige om, og at nogle skal lukkes ude, skal vi sætte os sammen i et rum.

- De borgerligt-liberale partier skal mødes, vi skal tale sammen og finde ud af, hvor vores fælles mængder er. Hvor vi kan gå op mod regeringen og kæmpe for det, vi synes er rigtigt, siger han.

OVERBLIK: Mange Venstre-folk ønsker Ellemann som formand

Der gik ikke længe, fra at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen meldte sin afgang som formand, til at flere profiler i partiet meldte deres støtte til Jakob Ellemann-Jensen som kommende formand for partiet.

Jakob Ellemann-Jensen har dog hverken af- eller bekræftet, at han stiller op som formandskandidat ved et ekstraordinært landsmøde 21. september.

Få et overblik over nogle af de Venstre-folk, som åbent støtter Ellemann-Jensen her:

* Karsten Lauritzen, folketingsmedlem:

- Jeg støtter Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg som formandskab, siger han til Politiken.

* Sophie Løhde, næstformand for Venstres folketingsgruppe:

- Jeg peger på Jakob Ellemann-Jensen. Han kan samle. Men han er også både dygtig og vellidt. Han er set med mine øjne den rette til at blive den næste formand for Venstre, skriver hun på Facebook.

* Mads Fuglede, folketingsmedlem:

- I mit sind er der ingen tvivl om, at vores næste formand i Venstre bør være Jakob Ellemann-Jensen, skriver han på Facebook.

* Lars Christian Lilleholt, folketingsmedlem:

- Han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) er for mig at se en oplagt kandidat til at være formand for Venstre, siger han til Politiken.

* Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem:

- Vi bliver nødt til at se fremad, så vi kan stoppe al den ødelæggende snak om fløje, så der fremover kun er en fløj - nemlig Venstre. Til den opgave, mener jeg personligt, at Jakob Ellemann-Jensen vil være det bedste bud som formand for vores parti, skriver han på Twitter.

* Claus Hjort Frederiksen, folketingsmedlem:

- Det er jeg helt enig i, skriver Claus Hjort Frederiksen i en sms til Politiken, som en reaktion på, at flere opfordrer Jakob Ellemann-Jensen til at stille op.

* Tommy Ahlers, folketingsmedlem:

- Jeg blev minister samme dag som Jakob Ellemann, og vi har siddet ved siden af hinanden i Folketinget. Han har hjulpet mig til at forstå politik. Jeg er ikke i tvivl om, at Jakob kan blive en fremragende formand, hvis det sker, skriver han på Twitter.

* Jacob Jensen, folketingsmedlem:

- For mig er der ingen tvivl om, at Jakob Ellemann-Jensen bør være Venstres næste formand. Han kan samle partiet og bringe os videre, skriver han på Twitter.

* Martin Geertsen, folketingsmedlem:

- Nu skal vi alle selvfølgelig have tid til at komme os. Men håber og tror, at vi kan samles om Jakob Ellemann som ny høvding i Venstre, skriver han på Twitter.

* Marcus Knuth, folketingsmedlem:

- Jeg håber, at Jakob melder sit kandidatur snart, så vi igen kan få samlet Venstre, skriver han på Facebook.

* Anni Mathiesen, folketingsmedlem:

- Jakob favner bredt i gruppen, og han har de menneskelige egenskaber til at klare opgaven som formand, siger hun til Jyllands-Posten.

* Preben Bang Henriksen, folketingsmedlem:

- Der er heldigvis masser af gode kræfter i Venstre, som vil blomstre op, hvis de får muligheden for det. Personligt kan jeg selvfølgelig ikke undlade at bemærke, at Jakob Ellemann-Jensen umiddelbart vil være mit bud, sagde han til DR Nyheder allerede før Løkkes afgang.

* Erling Bonnesen, folketingsmedlem:

- Jakob Ellemann-Jensen bliver nævnt af mange, og han vil være et godt bud som formand, siger han til TV2 Fyn.

* Louise Schack Elholm, folketingsmedlem:

- Jeg håber, at Jakob Ellemann-Jensen vil melde sig på banen for at samle partiet. Det bliver en stor opgave, men jeg er sikker på, at Jakob vil være den rette, skriver hun på Facebook.

* Før Venstres gruppemøde tirsdag udtrykte følgende Venstre-folk desuden opbakning til Jakob Ellemann-Jensen: finansordfører Troels Lund Poulsen, kulturordfører Britt Bager, færøordfører Thomas Danielsen, børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby, beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

* Ulrik Wilbek, Venstre-borgmester i Viborg:

- Jeg er ikke et sekund i tvivl. Det skal være Jakob Ellemann, siger han til TV2.

* Ib Lauritsen, Venstre-borgmester i Ikast-Brande:

- Jeg er ikke i tvivl om, at alle pile peger på Jakob Ellemann-Jensen, så det er nok også det, jeg vil sige, sagde han, allerede før Løkkes afgang.

* Lars Krarup, Venstre-borgmester i Herning:

- Jeg vil ikke afvise, at det er den rigtige model. I hvert fald har Jakob Ellemann gjort sig parat over flere år i Folketinget og er en vellidt og dygtig mand. Jeg tror på mange måder også, at han kunne være et godt bud, siger han til TV2.

* Karsten Längerich, Venstre-borgmester i Allerød:

- Jeg bakker fuldt op om, at Jacob Ellemann bør blive Venstre næste formand og Danmarks næste statsminister, skriver han på Facebook.

* Kenneth Muhs, Venstre-borgmester i Nyborg:

- Jeg håber, at Jakob Ellemann-Jensen vil påtage sig opgaven, siger han til DR Fyn.

* Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre:

- Venstre bør have to næstformænd. På den måde afkronprinseficerer vi posten (som i gamle dage). Og på den måde får vi flere dele af organisationen med i formandskabet.

- Jeg håber, at den forhåbentlige kommende formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil tage initiativ til dette.

Kilder: Ritzau, DR, Jyllands-Posten og TV2.

Fiduskunst og magistervrøvl