En advokat står til at have fået udbetalt 5,5 mio. skattekroner om året for at forsvare kriminelle ved domstolene.
Det viser en ny rapport om forsvarsadvokaters salærer og regelbrud udarbejdet for Justitsministeriet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.
Undersøgelsen får justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Advokatsamfundet til at løfte øjenbryn. Regeringen vil derfor skærpe kontrollen med forsvarsadvokater med ti nye initiativer.
- Det er tydeligt for enhver, at der er nogle brodne kar i den her branche. Alle må være interesseret i, at vi får ryddet op, siger Søren Pape Poulsen.
- Det er skatteborgernes penge, vi har med at gøre, og det skal der være orden i, fortæller han.
Ny undersøgelse af salær
Samtidig vil Advokatsamfundet, som fører tilsyn med alle landets godt 6000 advokater, iværksætte en undersøgelse af salærerne.
’Det er naturligvis en sag, som vi ser meget alvorligt på. Vi har derfor med det samme iværksat en undersøgelse af sagen’, skriver Torben Jensen, generalsekretær i Advokatsamfundet, i en kommentar til Ekstra Bladet.
Advokatsamfundet har derfor bedt Justitsministeriet hente oplysninger fra Rigspolitiet for at se, om der er ’grundlag for at rejse en disciplinærsag’ ved Advokatnævnet.
3000 timer om året
Grundtaksten for forsvarere er 1700 kroner i timen, og million-salæret svarer til mere end 3000 arbejdstimer på et år ifølge rapporten, som dog tager forbehold for hjælp fra kolleger.
Advokaten skal med 3000 arbejdstimer have arbejdet 12 timer om dagen, mandag til fredag, hele året, uden ferier.
Beløbet og tidsforbruget er væsentligt højere end gennemsnittet for en advokat i de tre største advokatfirmaer. Her modtager en advokat i gennemsnit 2,7 mio. kr. i salærer og godtgørelse ifølge rapporten, hvilket svarer til 1500 timer på arbejde om året.
- Vi skal til bunds i, hvordan nogen kan få så store salærer. Jeg synes, det virker meget voldsomt, og det tror jeg, at de fleste mennesker vil synes, siger justitsministeren.
Begrænset kontrol
Den måde, som salærerne bliver udbetalt til advokaterne, ’giver meget begrænsede muligheder for at føre tilsyn’, fremgår det af rapporten.
Det skyldes blandt andet, at forsvarsadvokater ikke har pligt til at føre regnskab over arbejdstimer brugt på sager.
Samtidig føres der kun tilsyn med otte procent af de 2000 advokatvirksomheder i Danmark. Målsætningen lyder ellers på ti procent, og justitsministeren vil have mere kontrol.
- Vi styrker tilsynet, så man ikke kan regne ud, at hvis man lige har haft det, så går der nok to år igen. Samtidig vil jeg gerne have flere ekstraordinære tilsyn, fortæller Søren Pape Poulsen.
1,3 mia. kr. til advokater
Når Advokatrådet var på besøg hos firmaer, så var det kun hver tredje gang, at konklusionen var ’alt OK’ i 2017.
I de fleste tilsyn var der altså forhold, som ikke flugtede med reglerne, krævede genbesøg eller måske en disciplinærsag.
Samtidig med skrappere kontrol, vil justitsministeren også have indført en whistleblower-ordning, ’så de få ikke ødelægger det for de mange’.
- Jeg har hørt fra advokater, at det her vil være godt at få kigget på, siger Søren Pape.
Forsvarer: Vi arbejder meget
Foreningen af forsvarsadvokater påpeger, at man forsvarsadvokater 'arbejder rigtig meget'.
'I det omfang enkelte skiller sig markant ud, vil det være nærliggende, fremfor at generalisere på dette grundlag, at man forespørger denne eller disse om der i den undersøgte periode har gjort sig særlige forhold gældende', skriver formand Kristian Mølgaard i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.
Det har dog ikke været muligt at få oplyst navne på advokater eller firmaer, som er nævnt i rapporten.
I alt har statskassen udbetalt 1,346 mia. kr. i salærer og godtgørelse til forsvarsadvokater i en periode fra 1. januar 2015 til 30. september 2017.