Pape indkalder til møde om vanvidssejlads: Åben for forslag

Justitsminister Søren Pape (K) vil sætte en stopper for vanvidssejlads

Sådan ser det ud, når vandscooterne ulovligt fræser rundt i Københavns havn. Optagelserne her er fra sidste weekend. (Video: privatoptagelser)

Der skal sættes en stopper for vanvidssejlads i de danske havne.

Det mener justitsminister Søren Pape (K), som derfor indkalder til møde.

'Jeg vil indkalde Københavns overborgmester, politiet og andre relevante myndigheder og aktører til et møde for at se på, hvordan vi får sat effektivt ind over for disse vanvidssejladser,' skriver Søren Pape i en pressemeddelelse.

Reaktionen kommer efter en dødsulykke, hvor en 24-årig er fængslet for uagtsomt manddrab på to amerikanske kvinder med en vandscooter lørdag aften i Københavns Havn.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) krævede efterfølgende Søren Pape på banen.

I dag kan du drøne rundt med 100 kilometer i timen på vandscooter i landets havne og slippe med en bøde. Og det selvom du udsætter andre sejlende og badende for livsfare. Og det er ikke nok, mener overborgmester Jensen.

- Vi kan konfiskere biler, hvis man kører vanvidskørsel, og det er det, som skal overføres til alle slags fartøjer, siger Frank Jensen

Justitsministeren er klar til at drøfte muligheden, skriver han.

'Jeg er åben over for alle gode forslag til, hvordan vi sikrer, at den slags ulykker ikke sker igen,' skriver justitsministeren.

Sådan ser det ud, når ulovlige vandscootere tonser rundt i havnen

24-årig sigtes for dobbelt uagtsomt manddrab efter vandscooter-ulykken

Artiklen fortsætter under billedet

24-årig fængslet
Lørdag aften sejlede en gruppe på seks vandscootere - eller jetski - ind i havnen. De skabte opmærksomhed og frygt. Ifølge politiets oplysninger blev der sejlet med i hvert fald 55 kilometer i timen. Og den 24-årige styrede altså den scooter, der ramte en udlejningsbåd fra firmaet GoBoat.

To amerikanske kvinder, der befandt sig i båden, har mistet livet. Den 24-årige nægter sig skyldig, men er nu varetægtsfængslet på grund af hans fortid. Han er tidligere blevet dømt for farlig vold og for røveri.

- Det er en dybt tragisk ulykke, som viser, hvor utrolig farligt vanvidssejlads er. Nu er det sket i København, men det kan også ramme andre steder i landet, skriver Søren Pape.

Jensen: Politiet lovede
Ulykken skete, selvom det er forbudt at sejle med vandscootere i Københavns Havn ifølge vandregulativet. Politiet skal håndhæve forbuddet, og på et møde sidste sommer tog Frank Jensen problemet op med politiet.

- Politiet lovede, at man ville lægge en ny strategi og være mere til stede i havnen og udstikke bøder. Jeg er dog kommet dertil, hvor jeg ikke tror, at bøder er afskrækkende nok, fortæller overborgmesteren.

Endnu en person død efter vandscooter-ulykke

Ikke nok med bøde
- Der er mange tilskuere, fordi vores havn er så populær, og det giver et for stort adrenalinkick for de her bøller, så de tænker ikke over en bøde. Men hvis man kan konfiskere deres fartøjer, så tror jeg, at det kan få dem til at tænke sig om, fordi det er langt mere nederen end en bøde, siger Frank Jensen.

Ud over den 24-årige er syv andre - seks mænd og en kvinde - ligeledes sigtet for at have udsat andre i havnen for livsfare på grund af den høje fart.

Alle er dog blevet løsladt af anklager Anders Larsson, efter at de har afgivet forklaring i grundlovsforhøret. Anklageren spurgte igen og igen ind til farten, men fik ingen præcise svar.

- Jeg sejlede ikke vildt, bedyrede en af de sigtede.

Til politiet har den 24-årige sagt, at han forsøgte at undvige udlejningsbåden. Han gik i panik efter påsejlningen og sejlede med de andre til Brøndby Havn. Her blev han og de øvrige anholdt.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Vandscooter-formand efter ulykke: Sådan skal de bekæmpes

Problemer andre steder
Den tragiske ulykke fandt sted i København, hvor der længe har været klager over vanvidssejlads. Frank Jensen mener dog, at problemet også findes i andre havne.

- Det er desværre ikke kun et københavnerfænomen med jetski, og en række andre byer har også de her kedelige oplevelser, hvor man sejler hasarderet tæt på andre, siger han.

- Hvorfor lukker I ikke bare havnen af, som flere roere har foreslået?

- Vi skal ikke lade de her få bøller ødelægge det for de mange ved, at vi lukker vores havn af. Der er mange andre småbåde, som godt kan finde ud af at sejle med de her fire knob, som det er tilladt, siger Frank Jensen.

Overborgmesteren har selv været vidne til vanvidssejladser mange gange, når han har sejlet i kajak i havnen. Derfor appellerer han til justitsministeren.

- Det er så frygteligt, hvad der er sket, og det må være den værst opringning at få som forælder, at ens barn er slået ihjel en forårsaften i Københavns Havn, siger han.

Mikkel Beha talte med politiet efter dødsulykke: Det er forfærdeligt