Annonce:
Annonce:

Pape svigter partifæller i VM-strid: 'Det tager jeg afslappet'

Den konservative folketingsgruppe er lodret imod kulturministerens deltagelse ved VM - men formand-Pape siger god for rejsen

Skal danske politikere tage til VM? Tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic og redaktør på Ekstra Bladet Carsten Norton diskuterer det her
Annonce:
Følg Politik

Selvom hans prominente partifæller har tordnet mod Mette Bocks (LA) deltagelse ved fodbold-VM i Rusland, så blåstempler Søren Pape Poulsen (K) kulturministerens rejse.

Den konservative formand og justitsminister slår således fast, at han står fuldstændig bag regeringens beslutning om, at Bock drager til Rusland for at overvære herrelandsholdets kamp mod Frankrig.

- Det er jo sådan, at vi er en tre-parti-regering, og vi taler om tingene. Nu tager kulturministeren derover. Det, tror jeg både, at den konservative gruppe, Rusland og alle mulige andre overlever. Så håndterer vi det, og det tager jeg afslappet, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Løkke truede med boykot: Men nu tager Mette Bock til Putins store VM-party

En del af Putins cirkus
Knap så afslappet ser hverken Naser Khader eller Rasmus Jarlov imidlertid på sagen.

Annonce:

Begge de konservative folketingsmedlemmer finder det forrykt, at kulturministeren deltager ved en kæmpe sportsbegivenhed i Vladimir Putins Rusland. 

Og det gør slet ingen forskel, at Søren Pape nu har blåstemplet rejsen, lyder det fra Naser Khader:

’Jeg har ikke ændret holdning, og den konservative gruppe har ikke ændret holdning til den her sag. Det officielle Danmark skal ikke være en del af Putins cirkus og propaganda’, skriver udenrigs- og kulturordføreren i en sms til Ekstra Bladet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Naser Khader. Foto: Jens Dresling
Naser Khader. Foto: Jens Dresling
 

Krig i blå blok: 'Vi bliver en del af Putins cirkus'

Giftangreb
I marts blev en russisk eks-spion og hans datter forgiftet og endte i livsfare i Salisbury i England. Giftangrebet er siden blevet sat i forbindelse med præsident Vladimir Putins styre i Moskva.

Det har betydet, at Storbritannien ikke sender ministre til VM - en kurs som Island desuden bakker op om.

Den konservative forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, mener, at den danske regering burde have fulgt samme eksempel.

Annonce:

– Efter vores opfattelse er det rigtige at blive hjemme. Det var også det Venstre og konservative bad om, da vi diskuterede sagen for nogle uger siden. Jeg troede egentlig, at der var opbakning til dette blandt alle ministre, sagde Jarlov tirsdag.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Rasmus Jarlov. Foto: René Schütze
Rasmus Jarlov. Foto: René Schütze
 

Kun én politik hos K
Både Naser Khader og Rasmus Jarlov har understreget, at den konservative gruppe har været helt enige om en VM-boykot.

’Vi har kun én politik hos K, og det er, at vi er imod, at ministre deltager i VM,’ har Rasmus Jarlov skrevet på Twitter.

Mens Naser Khader har udtalt til Ekstra Bladet, at ’der var ingen, der opponerede mod, at vi bør blive hjemme’, da han rejste spørgsmålet på et gruppemøde. 

Ikke desto mindre har deres formand nu valgt at sige god for kulturministerens deltagelse ved Putins VM-party.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Rasmus Jarlov til meldingen fra hans formand. Men han har ikke reageret på henvendelsen

Pape: Åh, jeg skal godt nok anstrenge mig for at hidse mig op over det

- Din folketingsgruppe er meget modstander af, at kulturministeren tager over og ser fodbold i Moskva. Du er en del af regeringen, så hvad siger du til den modsætning?

- Det er meget udramatisk forstået på den måde, at en regering lader sig repræsentere ved en kulturminister, som tager derover, fordi hun er ansvarlig for sporten. Og det gør hun så, og det er fint. Derfor kan den konservative gruppe godt have nogle generelle holdninger til Rusland. Jeg tror ikke, at det er ukendt for nogen, at f.eks. Rasmus Jarlov som forsvarsordfører har haft nogle ret klare holdninger omkring Rusland.

- Men skulle du ikke have sat dig imod i regeringen, når din gruppe har den holdning?

- Det er jo sådan, at vi er en tre-parti-regering, og vi taler om tingene. Nu tager kulturministeren derover. Det, tror jeg både, at den konservative gruppe, Rusland og alle mulige andre overlever. Så håndterer vi det, og det tager jeg afslappet.

- Ifølge Naser Khader har en enig konservativ gruppe nikket til, at man skulle boykotte VM fra regeringens side. Det blev så ikke til en boykot, så er du enig med den konservative gruppe, eller med regeringen?

- Det er den der slag Christiansborg-snak, hvor man bare bliver så træt. Verden er nu bare sådan, at vi diskuterer i en regering, hvordan vi skal få det her til at hænge sammen, når kulturministeren tager af sted. Derfor er det fint, at den konservative gruppe, som har en ret kritisk holdning til Rusland som sådan, også markerer her. Åh, jeg skal godt nok anstrenge mig for at hidse mig op over det.

- Men verden er også sådan, at Rusland beskyldes for et giftangreb i Storbritannien og hackerangreb osv. Alligevel sender regeringen en officiel repræsentant til Rusland, som dine partifæller frygter kan blive spændt for Putins propaganda-show. Deler du ikke den frygt?

- Jeg satser så på, at kulturministeren er meget bevidst om, at hun er der som sportens minister og ikke lader sig spænde for en vogn. Jeg tror nu også, at vores kulturminister er for klog til at spænde sig for nogen vogn, hvis jeg skal være helt ærlig.

- Så du har ikke nogen problemer med at sende ministeren af sted?

- Det ville være mærkeligt, hvis jeg begyndte at sige her, hvordan vi diskuterer tingene i regeringen. Jeg er meget afslappet med, at en regering selvfølgelig overvejer, hvad andre lande gør, og hvordan vi skal placere os i det. Så kan man indenrigspolitisk og i partierne have nogle synspunkter, og det er velkendt. Nu tager kulturminister over at se en fodboldkamp og viser support til vores landshold, og det synes jeg, vi alle sammen skulle gøre. Så tror jeg i øvrigt ikke, at Putin får mere ud af dét, hvis jeg skal være helt ærlig. 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: