Annonce:
Annonce:

Pape til kontanthjælpsfamilie: I skal prioritere pengene

En kontanthjælpsfamilie i Næstved står til at miste op mod 5000 kroner, hvis de Konservatives forslag bliver til en realitet. De skal prioritere, lyder det fra Søren Pape Poulsen

TV: Se hvad familien siger til, hvorvidt det kan betale sig at arbejde. (Video: Per Rasmussen).
Annonce:
Følg Politik

Ekstra Bladets valgfamilie, som lever af kontanthjælp, skal prioritere deres penge.

Sådan er meldingen fra de Konservatives Søren Pape Poulsen, som vil indføre et kontanthjælpsloft, hvor en enlig på kontanthjælp med tre børn står til at miste 2.956 kroner om måneden efter skat. Mens et ægtepar med et barn, hvor begge forældre er på kontanthjælp, vil miste 4.828 kroner om måneden efter skat.

K smider kontanthjælps-bombe: Så meget skal familier af med

Og det er i omegnen af det beløb, at Ekstra Bladets valgfamilie i Næstved står til at miste. Ifølge familien modtager de 14.200 kroner om måneden hver før skat.

Forældre på kontanthjælp: K-forslag gør at vi mister børnene

Annonce:

- Det vil betyde, at vores børn risikerer at blive fjernet af kommunen. Situationen vil blive helt umulig. Jeg kan ikke se, at jeg ville kunne skaffe et arbejde hurtigere af den grund, siger Daniel Sørensen, der sammen med Maibritt Pedersen har to børn på ti og 13 år.

Ekstra Bladet konfronterede Søren Pape Poulsen med familiens bekymringer.

- Familien siger, at de er bange for, at børnene vil blive fjernet af kommunen, fordi de ikke har råd til at forsørge dem. Hvad vil du sige til dem?

- Så vil jeg sige, hvad med fokus på dem, som har gået på arbejde hver eneste dag og heller ikke har penge.

- Men nu snakker vi om den her kontanthjælpsfamilie. Hvad skal de leve af?

- Hvad skal andre leve af? Hvad skal pensionist-ægteparret leve af?

- Det er et godt spørgsmål. Men nu spørger jeg dig om den her kontanthjælpsfamilien. Hvad skal de leve af?

Annonce:

- Ligesom hos andre familier, så skal man selvfølgelig prioritere udgifterne ud fra de penge, man har efter skat. Det er den virkelighed, som vi alle sammen lever i. Et sådan ægtepar på kontanthjælp vil jo stadigvæk stå efter det her - også med midler, der ligger over den grænse, regeringen sætter for, hvad man mener, at man kan leve for. Der skal være en forskel på at være på kontanthjælp og være på arbejde.

Kontanthjælpsfamilie: 2000 kroner er mange penge

Enkelt eksempler
- Hører jeg dig sige, at de må prioritere anderledes? Så må de skære fredagshygge, tøj til børnene, skoletasker og penalhus fra?

- Nej, man kan altid fremstille tingene, som man nu ønsker, at de skal fremstilles i en sådan historie her.

- Hvordan ønsker du, at det skal fremstilles i forhold til den her familie, som måske får 5000 kroner færre at leve for?

- Hvis vi skal drive samfund efter en masse enkelt eksempler, som man kan fremstille, så bliver det fuldstændigt håbløst. Vi bliver nødt til at have nogle overordnet tilgange til, hvordan det skal hænge sammen i vores samfund.

Forsker: K svinger den økonomiske pisk for hårdt

- Bliver I ikke også nødt til at komme ud i verden og besøge nogle af de her familier, som det går udover?

Annonce:

- Jeg er netop ude i verden. Jeg har ikke siddet på borgen. Jeg har haft min hverdag i en kommune. Jeg kender godt til de her forhold både for kontanthjælpsmodtagere og andre grupper. Det her handler i bund og grund om sund fornuft og moral, og hvordan der skal være en forskel på at gå på arbejde hver eneste dag til en lav løn og være på kontanthjælp. Det handler ikke om, at den familie ikke skal have noget at leve af, men det handler om, at alle mennesker i den her verden må priotere.

 

Ikke en straf
Partiets forslag lægger op til, at alle kontanthjælpsmodtagere bliver straffet på pengepungen - også de kontanthjælpsmodtagere, som ikke er klar til at komme i arbejde på grund af sygdom.

- Det er det samme argument. Man skal ikke have en højere ydelse for ikke at være jobparat. Det er ikke en straf. Det er sjovt nok, at man kalder det en straf, hvis man ikke får højere offentlige ydelser, siger Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen.

- Men nu skærer I i ydelsen. Det må da være en økonomisk straf?

- Det har ikke noget med straf at gøre. Det her handler om sund fornuftig og en ordentlig moral. Der skal være forskel på at arbejde i kassen i Netto og være på kontanthjælp.

Annonce:

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at tjekke familiens økonomi fuldstændigt igennem, da familien ikke ønsker at fremlægge deres rådighedsbeløb i frygt for, at deres børn vil blive mobbet.

Valgfamilie øst

Daniel Sørensen og Maibritt Pedersen hører til de mange vælgere, der er i tvivl om, hvor krydset skal sættes. Gennem valgkampen følger Ekstra Bladet parret og tager løbende familiens politiske temperatur.

* Daniel er 41 år og modtager kontanthjælp. Han får omkring 9500 kroner udbetalt hver måned. Han har sammenlagt syv-otte år på arbejdsmarkedet og har primært arbejdet som fabriksmedarbejder. Han har ikke afsluttet folkeskolen.

* Maibritt er 38 år og modtager kontanthjælp. Hun får omkring 9500 kroner udbetalt om måneden. Hun er i gang med et ressource-forløb med henblik på kunne få et fleksjob. Har sammenlagt seks-syv år på arbejdsmarkedet og har primært arbejdet som fabriksarbejder. Hun er ufaglært og har afsluttet 9. klasse.

* De har været kærester i 15 år og har børnene Nikolai på 13 år og Emil på ti år. Maibritt har to ældre drenge fra et tidligere forhold.

* De bor i en lejlighed i Næstved, som de betaler 8000 kroner for om måneden.

* De fortæller, at de hidtil har modtaget omkring 700 kroner i månedlig boligstøtte. De forventer, at ydelsen stiger, efter Tomas på 18 år er flyttet hjemmefra.

* Ifølge familien modtager de ikke børnepenge på grund af gæld til kommunen.

* De ønsker ikke at oplyse deres rådighedsbeløb i frygt for, at deres børn bliver mobbet.

* For fire år siden stemte Daniel på et blåt parti, men husker ikke hvilket. Maibritt stemte ikke, da hun aldrig modtog valgkortet. I år har de besluttet sig for, at de begge vil stemme. 

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: