Pape: Vi skylder at kigge nærmere på tolkeaftale

På opfordring fra danske soldater mener Søren Pape Poulsen, at man skylder at gentænke tolkeaftalen fra 2013

Følg Politik

Som det første borgerlige parti åbner De Konservative nu op for at ændre på reglerne for de tolke, som har hjulpet danske soldater i Afghanistan.

- Jeg synes, vi skylder at kigge på, om vi har gjort alt rigtigt i forhold til de mennesker, der sætter deres liv på spil for at hjælpe vores soldater, siger partiets formand, Søren Pape Poulsen, til Ritzau.

Kun meget få af de afghanske tolke, der har hjulpet danske soldater, har opnået asyl i Danmark, siden der i 2013 blev indgået en tolkeaftale.

Aftalen gik ud på, at afghanske tolke, der blev vurderet som værende i fare i hjemlandet, ville kunne opnå asyl i Danmark. Tolke uden for fare ville blive hjulpet lokalt i Afghanistan.

Danske soldater har efterfølgende opfordret Folketinget til at gentænke aftalen.

- Det gør stærkt indtryk på mig, når jeg oplever vores soldater gå så aktivt ind i diskussionen. Det er dem, der har været ude i verden og kender til virkeligheden, siger Søren Pape Poulsen.

- Så i forbindelse med at vi ønsker en genforhandling af hele forsvarsforliget, så synes vi også, det er på sin plads, at få drøftet forholdene for de mennesker, der hjælper os.

Den konservative formand ønsker ikke at komme med konkrete forslag til, hvordan en løsning kunne se ud i fremtiden. Han understreger blot, at der er brug for at kigge på reglerne.

- Selvom nogle af tolkene måske har nogle gode aftaler, så kan vi ikke komme uden om, at det kan være meget farligt og risikofyldt for dem bagefter, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

- For mig handler det ikke om at rejse en eller anden ny asyldebat. For mig handler det om, at der er nogen, der har taget en særlig risiko ved at hjælpe danske soldater.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+